vineri

19 aprilie, 2024

31 martie, 2020

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen afirmă, referitor la măsurile de urgenţă în statele membre, că este extrem de important ca măsurile de urgenţă să nu fie în detrimentul principiilor şi valorilor fundamentale ale UE şi că nu a fost nicicând mai important ca jurnaliştii să fie în măsură să îşi desfăşoare activitatea în mod liber.

„În ultimele săptămâni, mai multe guverne din UE au luat măsuri de urgență pentru a face față crizei sanitare cauzate de răspândirea coronavirusului. Trăim vremuri extraordinare, iar guvernele trebuie, în principiu, să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa rapid și eficient cu scopul de a proteja sănătatea publică a cetățenilor noștri.

Uniunea Europeană se întemeiază pe valori precum libertatea, democraţia, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, care ne sunt comune tuturor. Trebuie să le susţinem şi să le apărăm, chiar şi în aceste vremuri dificile.


Este extrem de important ca măsurile de urgenţă să nu fie în detrimentul principiilor şi valorilor noastre fundamentale, prevăzute în tratate. Democraţia nu poate funcţiona în lipsa unor mijloace de informare în masă libere şi independente. Garantarea libertăţii de exprimare şi  securitatea juridică sunt esenţiale în aceste vremuri incerte.

Nu a fost nicicând mai important ca jurnaliştii să fie în măsură să îşi desfăşoare activitatea în mod liber şi cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea şi să le asigure cetăţenilor noştri accesul la informaţii vitale”, afirmă Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat de presă al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

În opinia președintelui CE, eventualele măsuri de urgenţă trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar şi strict proporţional, nu trebuie să dureze la nesfârşit. În plus, guvernele trebuie să se asigure că asemenea măsuri fac obiectul unor examinări periodice.

”Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape, într-un spirit de cooperare, aplicarea măsurilor de urgenţă în toate statele membre. Trebuie să colaborăm pentru a depăşi această criză. Pe această cale, vom susţine valorile noastre europene şi drepturile omului. Acesta este modul nostru de a fi şi acestea sunt principiile în care credem”, precizează preşedintele Comisiei Europene.

Contextul românesc


Avertismentul lansat de către Comisia Europeană apare în contextul în care și România a activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului.

Demersuri similare au mai făcut doar Republica Moldova, Letonia şi Armenia.

Judecătorul Cristi Danileț a publicat în urmă cu o săptămână, pe blogul personal (AICI-LINK), o analiză a derogării României de la CEDO, considerând că România se sustrage de la orice formă de ocrotire a drepturilor sau de răspundere ulterioară pentru încălcarea lor în timpul prezentei stări de urgență.

În România există nemulțumiri legate de modul în care guvernul gestionează comunicarea datelor legate de epidemia de coronavirus. În urmă cu 10 zile, 14 ONG-uri au lansat un apel public în care cer Guvernului publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: