sâmbătă

27 aprilie, 2024

9 septembrie, 2022

Reuniunea de vineri miniștrilor Energiei din țările UE, convocată pentru dezbaterea planului de combatere a scumpirii energiei propus de Comisia Europeană, a fost marcată din start de divergența de opinii mai ales în privința plafonării prețului gazelor rusești.

Pentru că Rusia a amenințat că plafonarea va duce la sistarea completă a livrărilor, propunerea Comisiei este pe cale să eșueze, din cauza opoziției unor țări central europene.

„Dacă restricțiile vor fi impuse exclusiv gazelor rusești, asta va duce imediat la sistarea livărilor acestora”, a spus Peter Szijjarto, ministrul de Externe maghiar, care are și portofoliul Energiei, citat de Reuters.


Țările baltice susțin măsura: „Rusia a spus că dacă vrem gazele să renunțăm la sancțiuni. Acesta este un șantaj. Nu putem da înapoi, trebuie să fim uniți”, a spus ministrul estonian al Afacerilor Economice, Riina Sikkut.

Este nevoie de mai multe reforme

Se înregistrează, însă, un sprijin larg pentru măsurile de prevenire a crizei de lichidități de pe piața energiei. Mai mulți miniștri, printre care ministrul german al Economiei, Robert Habeck, au spus că este urgent să se decupleze prețul gazului de alte surse de energie mai ieftine.

Prețurile la electricitate în UE se stabilesc după un mecanism în care producătorii se aliniază la prețul electricității obținut din cea mai scumpă resursă, care acum este gazul.

De aceea, Comisia Europeană a propus plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică fără gaz, diferența realizată cu prețul de piață urmând să fie cheltuită pentru reducerea facturilor consumatorilor.


Prețul propus ar fi de 200 de euro  pe megawat-oră (/1.000 kWh), producătorii vizații find cei de energie eoliană, nucleară și din cărbune.

„Măsurile pe care Comisia le-a recomandat pentru a prelua unele dintre aceste profituri în exces și a le recicla înapoi în gospodării au sens”, a spus ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan.

Însă Franța, care găzduiește cea mai mare capacitate de energie nucleară din Europa, a pus la îndoială dacă aceeași limită ar trebui aplicată tuturor producătorilor care nu folosesc gazele.

Diplomații UE au afirmat că guvernele au susținut în mare măsură propunerea UE de a oferi lichidități de urgență companiilor de energie care se confruntă cu cerințe de garanții crescânde, deși detaliile în acest sens nu au fost concretizate încă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: