joi

18 aprilie, 2024

3 martie, 2022

UE va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina, a anunțat joi seara comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-un tweet în care califică decizia UE drept una „istorică”.

Persoanele eligibile pot beneficia de un statut de protecție similar celui de refugiat, în orice țară din UE, pentru o perioadă de un an ce poate fi prelungită, a explicat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.

Acest mecanism va permite statelor membre UE să ofere persoanelor care fug din Ucraina un răspuns adaptat situației.


Miniștrii UE au convenit această măsură la reuniunea organizată joi pentru a activa Directiva 2001/55/CE, care oferă „protecție temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate”.

Inițial, oficialii UE vorbeau despre o perioadă de trei.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a numit decizia UE „fără precedent”, pentru că va oferi protecție câtorva milioane de persoane strămutate, și încurajează UE să aplice măsura cât mai repede.

Conform UNHCR, peste un milioan de ucraineni au intrat în UE de la începerea invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie.


În România au intrat aproape 140.000 de ucraineni, de la declanşarea conflictului din Ucraina, aproape două treimi dintre ei fiind în tranzit către alte state din vestul Europei, conform datelor Poliţiei de Frontieră.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 02.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 139.050 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 87.676 cetăţeni ucraineni.

„În data de 02.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 78.318 de persoane, dintre care 25.924 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 8% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 11.171 cetăţeni ucraineni (creştere de 6,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 12.511 cetăţeni ucraineni (creştere de 8,5 %)”, anunţă joi Poliţia de Frontieră.

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 82.946 de persoane, dintre care 19.575 cetăţeni ucraineni (creştere de 10%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: