luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2022

UPDATE:

Rusia a lansat peste 480 de rachete de „toate mărimile” asupra Ucrainei, în cele opt zile de când a început invazia asupra Ucrainei, a declarat joi un înalt oficial american al Apărării.

De unde au fost lansate rachetele:

  • Peste 230 au fost trase de trupele rusești care au intrat deja pe teritoriul Ucrainei
  • Alte aproximativ 160 au fost lansate din Rusia
  • 70 vin din Belarus
  • 10 au fost lansate din Marea Neagră

În evaluarea SUA, sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă rămân eficiente, a mai spus oficialul. Ucrainenii încă își mai pot pilota avioanele și folosi echipamentele de apărare aeriană, a adăugat acesta.

UPDATE:

Parlamentul unicameral de la Kiev a aprobat joi un proiect de lege ce permite confiscarea bunurilor sau proprietăţilor deţinute de Rusia sau de cetăţeni ruşi în Ucraina.

Legea permite naţionalizarea bunurilor mobile şi imobile, banilor, depozitelor bancare, valorilor mobiliare, drepturilor corporative şi a oricăror altor proprietăţi situate sau înregistrate pe teritoriul Ucrainei, direct sau prin intermediul persoanelor afiliate aparţinând Federaţiei Ruse şi rezidenţilor acesteia.


UPDATE:

O echipă de specialiști cu experiență în domeniu a plecat joi pentru a începe investigația Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga privind posibilele crime de război comise în Ucraina.

Plecarea lor are loc la câteva ore după ce procurorul CPI, Karin Khan a anunțat demararea anchetei oprivind presupuse crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid săvârșite în Ucraina începând din 21 noiembrie 2013.

„Ieri am format o echipă și astăzi se mută în regiune”, a spus joi Karim Khan.

Echipa este formată din anchetatori și diferiți alți specialiști cu experiență în astfel de anchete efectuate în zone de război.

Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membri ai CPI, iar Moscova nu recunoaște Curtea.

UPDATE:

Cel puțin 227 de civili au fost uciși și 527 au fost răniți în prima săptămână a războiului din Ucraina, conform ONU, care precizează că cifrele sunt mult sub realitatea din teren, din cauza metodologiei folosite – doar cazurile confirmate sunt contabilizate.

Serviciul de Urgență ucrainean anunța miercuri peste 2.000 de civili uciși.

De cealaltă parte, Rusia a prezentat miercuri, pentru prima dată de la începerea invaziei, numărul victimelor din rândul trupelor sale. În timp ce Moscova susține că au murit în Ucraina 498 de soldați ruși, Kievul spune că aproximativ 9.000 de militari din tabăra adversă au fost uciși în timpul confruntărilor.

****

Știrea inițială:

În cea de-a opta zi a războiului din Ucraina, Rusia cucerește primul oraș important din Ucraina. Herson, oraș-port din sud, este acum controlat de armata rusă.

Situația militară, pe scurt:

Zona Kiev

Patru explozii majore din ultimele ore au fost surprinse video de martori, dar nu este clar care au fost țintele și dacă există victime. Corespondenții BBC spun că exploziile au putut fi auzite de la două niveluri sub pământ, din buncărul în care se aflau.

Convoiul masiv de vehicule militare rusești nu a mai avansat în ultimele 24-36 de ore, fiind staționat în continuare la aproximativ 50 de km de capitală. Oficiali americani și britanici au două explicații: fie tancurile au rămas fără combustibil, fie forțele nu au primit încă ordinul de atac.

În sud

Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului-port cheie Herson, potrivit oficialilor locali. Este primul oraș important ucrainean care a fost luat de la începutul invaziei.

Orașul-port Mariupol rezistă eroic. Sute de oameni au murit după 15 ore de bombardamente susținute. Viceprimarul orașului afirmă că, din cauza bombardamentelor, localnicii nu pot să își adune morții.

În nord-est

Al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, Harcov, este sub bombardamente susținute

Oficiali americani au anunțat joi dimineață că mai multe nave de război rusești se îndreaptă spre Odesa. Este posibil ca acestea să pregătească un asalt cu amfibii asupra portului ucrainean.

1 milion de persoane au fugit din Ucraina

Peste un milion de oameni au fugit din Ucraina de când forțele ruse au invadat țara săptămâna trecută, a anunțat șeful agenției Națiunilor Unite pentru refugiați.

Germania trimite Ucrainei rachete antiaeriene de fabricație sovietică

Germania urmează să furnizeze Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene. Agenția de presă germană DPA a anunțat că Ministerul Economiei a aprobat furnizarea rachetelor Strela, de fabricație sovietică, din stocurile armatei fostei Republici Democrate Germane.

O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că transferul încă nu a fost aprobat de Consiliul Federal de Securitate.

Rachetele antiaeriene s-ar adăuga celor 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger pe care Germania a anunțat sâmbătă că le va furniza Ucrainei.

Posibilă rundă de negociere joi

Se pare că a doua rundă de discuții ar putea avea loc joi. Un negociator rus a spus The Guardian că pe ordinea de zi este o încetare a focului. Ucraina a comunicat miercuri că cererile Moscovei sunt inacceptabile și că Rusia trebuie să înceteze să bombardeze orașele ucrainene înainte de a se putea aștepta la negocieri.

Negocierile erau programate inițial miercuri, dar partea ucraineană nu s-a prezentat la discuții din cauza condițiilor insuficiente de securitate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: