duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 februarie, 2022

Uniunea Europeană dorește să grăbească procesul de conectare și, respectiv, sincronizare a rețelei sale de electricitate cu cea a Ucrainei, pentru a spori gradul de independență a acesteia față de Rusia, acum invadatoare.

„Sperăm că munca tehnică pentru sincronizarea cu Europa continentală poate continua neafectată de atacul rusesc. Voi cere mâine ENTSO-E (asociației operatorilor rețelelor europene) și statelor membre sprijinul lor pentru sincronizarea de urgență cât mai repede posibil”, a spus Kadri Simson, comisarul european pentru energie, citată de Reuters.

Europa și Ucraina plănuiesc de ani de zile să-și sincronizeze rețelele electrice, Ucraina căutând să se decupleze de un sistem legat de Belarus și de alte foste state sovietice.


Ucraina tocmai se pregătea să înceapă testele de conectare la rețeaua europeană pentru a nu mai depinde de cea controlată Rusia, când aceasta a invadat țara.

Decuplarea de frecvența rusă

Schimbarea ar însemna că Rusia nu va mai controla aspectele tehnice ale rețelei Ucrainei, cum ar fi frecvența rețelei.

Ucraina, cu o populație de 41 de milioane de locuitori, este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa. Aproximativ 55% din producția de energie a țării este asigurată de patru centrale nucleare.

Miniștrii Energiei din țările UE s-au reunit luni într-o întâlnire de urgență pentru a discuta impactul asupra piețelor energetice al invaziei Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv potențiale șocuri în aprovizionarea cu energie.


Miniștrii discută și despre posibila asistență pentru sectorul energetic al Ucrainei, potrivit unui document împărtășit țărilor înaintea întâlnirii, văzut de Reuters.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: