vineri

26 aprilie, 2024

28 februarie, 2022

British Petroleum (BP) deschide seria marilor plecări din Rusia, ceea ca poate deveni cea mai mare campanie de dezinvestire din lume. BP renunță la pachetul de acțiuni de 19,75% deținut la gigantul petrolier rus Rosneft. Este prima corporație majoră care pleacă din Rusia, ca răspuns la invadarea de către aceasta a Ucrainei.

Cotațiile petrolului încep cea de-a cincea zi de război în Ucraina cu creșteri de 4,78% până la 102,61 dolari / baril (tipul Brent) și de 5,37% (tipul WTI) până la 96,51 dolari / baril.

Numai taxele pe care trebuie să le plătească BP pentru operațiunea de cesionare a acțiunilor vor scoate 25 de miliarde de dolari din conturile companiei. În plus, producția corporației occidentale va scădea cu o treime, potrivit Reuters.


La Rosneft se concentrează aproximativ jumătate din rezervele de petrol și gaze ale BP, care este cel mai mare investitor străin din Rusia. Retragerea BP îndreaptă reflectoarele spre alte companii occidentale cu operațiuni în Rusia, precum  ExxonMobil (SUA), TotalEnergies (Franța) și Shell – Marea Britanie).

Începutul exodului

Exxon are o poziție extrem de dificilă, pentru că are 30% din exploatarea zăcămâmtelor din Insula Sahalin. Exxon împreună cu partenrii săi (Rosneft, SODECO – Japonia și ONGC Videsh – India) au exportat de acolo peste un miliard de barili de petrol și 1,03 miliarde de metri cubi de gaze din anul 2005 încoace.

„Giganții petrolieri și furnizorii lor importanți de servicii cu expunere în Rusia se confruntă cu o presiune uriașă de a se retrage din investițiile de acolo. (…) Nu voi fi surprins de mari anunțuri similare cu cel al BP, în următoarele câteva zile, dar va fi dificil să speculăm cum se vor desfășura exact lucrurile”, a a declarat analistul Rystad Energy Artem Abramov, citat de Reuters.

TotalEnergies deține 19,4% din participația Novatek și 20% din proiectul Yamal LNG.


„În mediul actual, orice companie europeană sau americană cu active în Rusia trebuie să ia în considerare mișcări similare”, a declarat pentru Reuters analistul Eurasia Group, Henning Gloystein.

Și Fondul suveran de 1,3 trilioane de dolari al Norvegiei, cel mai mare din lume, își va cesiona activele rusești, ca urmare a invaziei Ucrainei.

Presiune tot mai mare pe giganți

Retragerea BP subliniază presiunea tot mai mare din partea guvernelor occidentale asupra companiilor lor pentru a reduce operațiunile în Rusia, în timp ce acestea extind o rețea de sancțiuni economice împotriva Moscovei.

Ministrul britanic pentru Afaceri, Kwasi Kwarteng, își exprimase vineri „îngrijorarea” față de deținerea BP la Rosneft și acum a salutat decizia.

„Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia trebuie să fie un semnal de alarmă pentru afacerile britanice cu interese comerciale în Rusia (președintelui Vladimir) Putin”, a scis Kwasi Kwarteng pe Twitter.

„Am fost profund șocat și întristat de situația care se desfășoară în Ucraina și inima mea este pentru toți cei afectați. Ne-a determinat să regândim fundamental poziția BP față de Rosneft”, a declarat directorul executiv al BP, Bernard Looney.

Rosneft a acuzat că decizia BP a fost rezultatul unor „presiuni politice fără precedent”.

Anterior, Vladimir Putin a pus în alertă maximă sistemul de descurajare nucleară al Rusiei în urma represaliilor occidentale pentru invazia sa în Ucraina, care includ blocarea accesului la sistemul internațional de plăți SWIFT pentru unele bănci rusești.

Costurile abandonării afacerilor din Rusia

Bernard Looney și predecesorul său în calitate de CEO Bob Dudley vor demisiona ambii din consiliul de administrație al Rosneft, în care BP a dobândit un pachet de acțiuni ca parte a vânzării de acțiuni TNK-BP de 12,5 miliarde de dolari în 2013.

BP va trebui să plătească o penalizare valutară de 11 miliarde de dolari, fără numerar, după ieșirea din Rosneft, și se așteaptă și la o a doua taxă fără numerar de până la 14 miliarde de dolari, pentru „valoarea contabilă” a Rosneft.

BP a primit venituri de la Rosneft sub formă de dividende care au totalizat aproximativ 640 de milioane de dolari în 2021, aproximativ 3% din fluxul său total de numerar din operațiuni.

Compania are în prezent aproximativ 200 de angajați în Rusia, majoritatea fiind personal local, a spus purtătorul de cuvânt al BP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: