duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 februarie, 2022

Banca centrală a Rusiei a majorat luni dobânda-cheie de politică monetară de la 9,5% la 20%, la o zi după ce a anunțat o serie de măsuri de sprijin a pieței interne, scrie Reuters.

Banca centrală încearcă să gestioneze consecințele sancțiunilor impuse de Occident ca răspuns la invazia Ucrainei.

Decizia de majorare este menită să contracareze deprecierea monedei naționale și avansul inflației.


Banca centrală a cerut totodată companiilor ruse să vândă 80% din rezervele valutare.

”Condițiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic”, se arată într-un comunicat al băncii centrale, în care se precizează că majorarea ratelor ”va asigura o creștere a ratelor depozitelor la un nivel necesar pentru a compensa riscul crescut de depreciere și inflație”.

La sfârșitul săptămânii, banca centrală a dat asigurări că va reluat cumpărarea de aur pe piața internă, va lansa o licitație de răscumpărare fără limită și va reduce restricțiile asupra pozițiilor bancare în valută.

De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanții pentru a obține împrumuturi și a ordonat jucătorilor de pe piață să respingă ofertele clienților străini de a vinde titluri rusești.

Rubla se prăbușește/ Economia ar putea scădea cu 5%


Rubla s-a prăbușit luni față de dolar. Deprecierea a fost de circa 30%, o consecință a sancțiunilor economice impuse de Occident, cele mai dure vizând excluderea unor bănci ruse din sistemul de tranzacționare SWIFT.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Sancțiunile au provocat turbulențe pe piețele financiare ale Rusiei… toate acestea vor accentua declinul economic – o scădere a PIB-ului de aproximativ 5% este acum probabilă”, a precizat Neil Shearing, economist-șef la capital Economics.

Impactul imediat al sancțiunilor este extrem de sever pentru sectorul financiar al Rusiei, iar banca centrală va fi blocată deoarece nu va putea accesa o mare parte din rezervele sale, au notat și specialiștii RBC capital Markets, într-o notă transmisă investitorilor și preluată de Reuters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: