duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iunie, 2022

Comisarul european responsabil pentru industrie, Thierry Breton (foto), a cerut Ungariei să suspende prețurile discriminatorii ale combustibililor pentru vehiculele cu numere de înmatriculare străine sau cazul ar putea fi dus în instanță, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene, văzută de Reuters.

Scrisoarea reprezintă o nouă zonă de disensiune între Comisia Europeană și Budapesta. Tensiunile dintre Bruxelles și prim-ministrul ungar Viktor Orban au crescut în ultimele luni, inclusiv din cauza faptului că Budapesta a blocat în mai multe rânduri sancțiunile împotriva Rusiei.

La începutul acestui an, Ungaria a anunțat că exclude de la schema de combustibili subvenționați camioanele cu o greutate peste 7,5 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare străine de peste 3,5 tone, acestea fiind nevoite să achite prețurile pieței. Celelalte mașini beneficiază de combustibil subvenționat la 480 de forinți (1,31 USD).


Thierry Breton a atras atenția că acest lucru înseamnă că vehiculele cu numere de înmatriculare din alte țări UE ar trebui să plătească cu 50-60% mai mult pentru combustibil în comparație cu vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare, ceea ce reprezintă o discriminare indirectă și este împotriva normelor UE.

„Vă cer să ne furnizați răspunsul dumneavoastră cu privire la justificarea și perioada de valabilitate a acelor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației UE”, a scris Breton, într-o scrisoare către ministrul economiei din Ungaria.

„De asemenea, vă cer să suspendați aplicarea măsurilor până când se va asigura conformitatea acestora cu legislația UE”, a adăugat el.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Breton a avertizat că Comisia Europeană își rezervă dreptul de a lansa proceduri urgente de încălcare a dreptului comunitar care pot duce în cele din urmă la acțiuni în instanță împotriva Ungariei și la eventuale amenzi.


Ungaria a anunțat că măsura a fost necesară din cauza turismului ”la pompă” cauzat de subvenționarea combustibililor, care a dus la creșterea traficului la granițele țării.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: