luni

6 mai, 2024

6 noiembrie, 2021

În următorii 10 ani, oamenii de afaceri calificați drept oligarhi nu vor putea să finanțeze partide, să participe la privatizări și vor fi obligați să-și publice toate activele.

Așa-numita lege a „dezoligarhizării”, prin care se intenționează împiedicarea oricărei influențe a oamenilor de afaceri foarte bogaţi asupra politicii şi poziționării strategice a Ucrainei, a fost promulgată vineri de președintele Volodimir Zelenski (foto).

„De acum, toți oamenii de afaceri vor fi egali în fața legii și nu își vor mai putea cumpăra privilegii,” a transmis pe Twitter președintele ucrainean.


Această deconectare va favoriza „cursul strategic al Ucrainei către integrarea europeană şi euroatlantică”, a declarat liderul ucrainean, citat de dpa.

Registrul oligarhilor

Noua lege introduce mai multe interdicții pentru oligarhi și va permite Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (SNBO) al Ucrainei să decidă cine este recunoscut drept oligarh şi să creeze un registru special cu astfel de persoane, care nu vor mai putea finanţa partide sau mitinguri electorale şi nici să cumpere companii publice în cadrul proceselor de privatizare.

„În niciuna dintre ţările europene de succes nu există oligarhi la putere. Aceste state lucrează în interesul cetăţenilor lor şi nu în favoarea celor mai bogaţi. Pentru aceste schimbări au votat cetăţenii noştri în 2019”, a transmis Zelenski după promulgarea legii, citat într-un comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

Acesta speră că demersul va fi util pentru „a asigura transformarea reală a statului în interesul societăţii în ansamblul ei şi implementarea cursului strategic al Ucrainei către integrarea europeană şi euroatlantică”.


„În orice democraţie există mari afaceri. Dar oricât de bogat ar fi un întreprinzător, el trebuie să lucreze conform legii şi în condiţii de egalitate cu restul entităţilor economice”, explică mai departe preşedintele, adăugând că „dacă cineva este obişnuit să cumpere politicieni pentru a eluda legea, chiar şi cei mai înstăriţi vor trebui să uite acest obicei”.

Printre criteriile care vor fi avute în vedere pentru stabilirea acelei liste au fost menţionate participarea la viaţa politică, deținerea de televiziuni sau publicații, deţinerea unor companii considerate monopoliste sau a unor active ce depăşesc 90 de milioane de dolari.

Fostul preşedinte Petro Poroşenko, menționat anterior ca fiind unul dintre cei aflați pe lista oligarhilor

Zelenski a declarat în luna mai, când a anunţat că va da o lege privind „dezoligarhizarea”, că deja fusese întocmită o listă cu 13 persoane ce pot fi considerate „oligarhi”, dar nu le-a precizat numele.

Secretarul SNBO, Alexei Danilov, a oferit însă mai multe nume cu cei mai bogaţi oameni de afaceri ucraineni, menţionându-l şi pe fostul preşedinte Petro Poroşenko, învins de Zelenski la ultimele alegeri.

Potrivit presei ucrainene, în fruntea viitoarei liste a oligarhilor s-ar putea regăsi nume precum Igor Kolomoiski (fost asociat al lui Zelenski şi a cărui persecutare a început încă din timpul mandatului lui Poroşenko) sau deputatul prorus şi prieten al Kremlinului, Viktor Medvedciuk. Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu în acest dosar pe care-l consideră motivat politic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: