marți

16 iulie, 2024

16 august, 2022

O bază militară din Crimeea ocupată de ruși a fost zguduită marți dimineața de o serie de explozii, care ar fi rănit cel puțin două persoane. Au fost lovite și distruse un depozit de muniții și o stație de electricitate. Explozia a avariat și gara din zonă, perturbând grav serviciile feroviare.

Ulterior, o nouă explozie a avut loc în Simoferopol, în sudul peninsulei.

Alte explozii urmate de incendii s-au produs și la baza aeriană militară din Gvardeyskoye, în centrul Crimeei. Acolo erau staționate 24 de avioane de vânătoare care acționau în sprijinul marinei ruse.

”Demilitarizare în acțiune”


Oficialii ruși au dat inițial răspunsul standard: un incendiu a declanșat exploziile din baza localizată în satul Maiske, din nordul Crimeei.

Ulterior, Ministerul rus al Apărării a transmis:

„În dimineața zilei de 16 august, în urma unui act de sabotaj, un depozit militar a fost avariat în vecinătatea zonei rezidențiale Zankoi”. Ministerul adaugă că „un număr de facilități civile, inclusiv linii de transport a energiei electrice, căi ferate și o serie de case private” au fost avariate, dar nimeni nu a fost grav rănit.

Biroul Consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a descris incidentul, potrivit BBC, drept „demilitarizare în acțiune”, indicând că exploziile nu au fost întâmplătoare.


Săptămâna trecută, avioane de război rusești au fost distruse într-un atac cu rachete aspra bazei rusești Saki, de pe coasta Crimeei.

Nici acel atac și, deocamdată, nici acesta nu sunt revendicate drept victorii ale armatei ucrainene. Orice confirmare a implicării, transmite BBC, ar sugera că Ucraina a dobândit o capacitate militară încă necunoscută public. Presa americană afirmă însă că atacurile din Crimeea ar fi organizate de o unitate ucraineană care acționează în spatele liniilor inamice.

Indiferent de modul în care au fost lovite obiectivele rusești din Crimeea, atacurile creează o breșă semnificativă de securitate. Rusia și-a construit o prezență militară masivă în Crimeea de când a anexat peninsula, în 2014, și a folosit-o pentru a sprijini atacurile asupra Ucrainei.

Săptămâna trecută, președintele Zelenski a dat asigurări că Peninsula Crimeea va reveni sub administrare ucraineană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: