vineri

26 aprilie, 2024

11 august, 2022

În ultimele zile, Ucraina și Rusia s-au acuzat fiecare că au bombardat centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul țării. Potrivit unor rapoarte, instalația este folosită de forțele ruse pentru depozitarea explozivilor și muniției.

Șeful companiei nucleare de stat ucrainene Enerhoatom spune că Rusia a amplasat acolo 500 de soldați ruși și lansatoare de rachete.

Tot în sud, Ucraina încearcă să recupereze teritoriul din Herson folosind noua artilerie cu rază lungă de acțiune, care vizează podurile peste râul Nipro. Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit (MOD), două atacuri recente asupra podului Antonivskiy au izolat trupele ruse din Crimeea.


Herson a fost primul oraș din Ucraina cucerit de forțele ruse după invazia lor din februarie. Britanicii spun că recucerirea Herson va „submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca un succes”.

La vest de Herson, o încercare recentă a Rusiei de a avansa la est de orașul Mykolaiv a fost respinsă de forțele ucrainene.

În portul Odesa, care a rămas sub control ucrainean pe tot parcursul conflictului, un număr mic de nave au fost lăsate să plece purtând cereale, după ce s-a ajuns la un acord privind tranzitul de cereale prin Marea Neagră.

Rusia se îndreaptă spre est

Oficialii ruși au spus că forțele lor luptă acum pentru „eliberarea completă” a Donbasului, care se referă în linii mari la regiunile de est ale Ucrainei Donețk și Lugansk. În aceste regiuni, separatiștii susținuți de ruși dețineau un teritoriu semnificativ înainte de invazie.


Forțele ruse controlează acum toată regiunea Lugansk și continuă să facă mici progrese în regiunea Donețk.

După ce au capturat orașe importante din punct de vedere strategic – Severodonețk și Lysychansk – în ultimele săptămâni, trupele ruse își concentrează acum eforturile din regiune asupra orașelor din apropiere, Siversk și Bakhmut.

Potrivit oficialilor ucraineni, ofensiva Rusiei în est a fost limitată în ultimele săptămâni.

Armele occidentale ajută decisiv Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită Ucrainei mai multe arme, spunând la o întâlnire recentă a NATO că forțele sale au nevoie de „sisteme mult mai moderne” care să le ajute „să spargă avantajul artileriei ruse”.

Mai multe transporturi occidentale de armament greu – cum ar fi sistemele de lansare de rachete multiple ale SUA – au ajuns în prima linie în ultimele săptămâni, permițând Ucrainei să atace de la o rază mai mare de acțiune.

Generalul Sir Richard Barrons, ofițer în retragere din armata britanică, a declarat pentru BBC că nu are nicio îndoială că sosirea „unor arme occidentale a făcut o diferență” pentru partea ucraineană.

El a spus că noile arme, cu rază mai lungă de acțiune, au forțat Rusia să „reorganizeze modul în care funcționează”, dar a avertizat că mai este „un drum lung de parcurs” în conflict.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar forțele ucrainene au recucerit zone mari în jurul Kievului la începutul lunii aprilie, după ce Rusia și-a abandonat avansul spre capitală.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: