duminică

19 mai, 2024

29 august, 2022

Ucraina a lansat contraofensiva în sudul țării, a anunțat luni Comandamentul militar din sud. În cursul dimineții, presa din Ucraina a scris că trupele ucrainene au reușit să străpungă liniile defensive rusești în regiunea Herson.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a afirmat luni, potrivit The Guardian: ”Astăzi am început acțiuni ofensive în diverse direcții, inclusiv în regiunea Herson”.

Ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă, dar a spus că loviturile recente ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au „slăbit fără îndoială inamicul”.

Armata cere populației civile să se adăpostească

Spre seară, forțele armate ale Ucrainei au cerut populației civile din Herson să plece din regiune sau să rămână în adăposturi.

„Solicităm cu tărie populației civile, dacă nu are posibilitatea de a evacua acele orașe în care ar putea exista ostilități active, să găsească adăpost și să aștepte. Dezvoltarea evenimentelor este destul de puternică, situația se schimbă dinamic”, a anunțat Natalia Humeniuk.


Volodimir Litvinov, șeful administrației locale ucrainene, a declarat pentru Ukraîinska Pravda că trupele ucrainene au ajuns la Uzina de Construcții de Mașinării din Berislav, unde trupele ruse au plasat echipamente, personal și muniție.

Atacuri confirmate și de presa rusă

Și agenția rusă RIA Novosti anunță că în orașul Nova Kakhovka, din regiunea Herson, localitate ocupată de ruși, au fost anunțate evacuări de la locurile de muncă și că oamenii se îndreaptă spre adăposturi.

O grupare a unităților militare ucraineane de pe linia frontului sudic a anunțat că un regiment format din separatiști pro-ruși și parașutiștii ruși care îl susțineau au fugit de pe câmpul de luptă.

Soldații ucraineni dislocați pe linia frontului au postat pe rețele de socializare că au reușit să treacă prin prima linie de apărare rusă în regiune.

Volodimir Zelenski, întâlnire cu șefii forțelor armate

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat duminică seara că a avut o întâlnire cu reprezentanții sectoarelor de apărare și securitate din Ucraina. „Toate problemele pe care le-am discutat sunt importante, dar secrete, nu pot intra în detalii”, a spus el.


La întâlnire au participat șefii forțelor armate, ai agențiilor de informații, ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate ucrainean precum și ai altor forțe de apărare.

Presa ucraineană publică informații potrivit cărora unități ale forțelor de apărare ale Ucrainei au lansat duminică aseară o contraofensivă pe malul drept al râului Nipro, în regiunea Herson.

Peste 10 depozite de muniție rusești au fost lovite în ultima săptămână.

Majoritatea podurilor din regiunea Herson au fost distruse pentru a îngreuna aprovizionarea forțelor de ocupație rusești.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: