duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2012

TVR va accesa un împrumut de 15-20 milioane de euro pentru „menţinerea unui flux de numerar pozitiv”, banii urmând să fie folosiţi pentru investiţii şi refinanţarea creditelor bancare existente, după cum a declarat, joi, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director genral al SRTv, citat de Mediafax.

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, joi, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro, la cursul leu-euro afişat joi de Banca Naţională a României, n.r.).

Raportul a fost aprobat cu opt voturi „pentru” (Claudiu Săftoiu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Gabriel Tufeanu, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi cinci „împotrivă” (Radu Carp, Romina Surugiu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Ada Meseşan).


În raport se precizează şi faptul că: „În vederea menţinerii unui flux de numerar pozitiv, în intervalul de 36 de luni care urmează, grevat în primele 10 -12 luni şi de plata salariilor compensatorii generate de încheierea procesului de selecţie în urma căruia vor fi concediaţi peste 800 de angajaţi, se impune obţinerea unui credit bancar pe termen de 5 ani, în valoare de maxim 20.000.000 euro”.

Potrivit raportului, acest credit are o dublă destinaţie: refinanţarea creditelor bancare existente: la RBS, în valoare de 6 milioane de euro – rata 1.000.000 euro/lună, şi la BRD linia de credit – 8.000.000 lei (garanţii 200%), dar şi pentru finanţarea activităţii curente (producţii noi performante, achiziţii de licenţe sportive lei/an – 9.600.000 lei/an, achiziţii de filme şi programe – 8.400.000 lei/an, plata datoriilor fiscale lunar şi a ratelor aferente datoriilor reeşalonate).

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al TVR „achiziţionarea de servicii de consultanţă financiară pentru obţinerea unui credit operaţional în valoare cuprinsă între 15 şi 20 de milioane de euro”.

Potrivit lui Săftoiu, Televiziunea Română este în prezent în faza finală a acestei etape de obţinere a acestui credit operaţional. „Pe ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, n.r.) este (anunţată, n.r.) licitaţie deschisă şi rămâne ca plicurile să fie deschise pe 8 ianuarie”, a explicat Săftoiu.


El a mai spus că banii din acest credit vor fi folosiţi şi pentru acele investiţii care, „o dată cu redefinirea grilelor în noua Televiziune Română, prin organigramă, vor constitui elemente care să aducă mai mută audienţă, o mai mare credibilitate”. „În Televiziunea Română, deşi s-au făcut an de an investiţii în retehnologizare, fiind o societate atât de mare, întotdeauna au rămas lucruri în urmă. În aşa fel încât acum lucrăm cu unele echipamente noi, încă neuzate moral, dar şi cu foarte multe echipamente vechi, care trebuiau de mult să fie înlocuite”, a explicat el.

Claudiu Săftoiu a mai spus că cele 15-20 de milioane de euro nu vor fi folosite şi pentru plata salariilor compensatorii în urma procesului de concediere colectivă din TVR.

„Salariile compensatorii nu ţin de destinaţia acestor bani. E vorba doar de investiţii în televiziune şi de operaţiuni curente. Salariile compensatorii vor fi susţinute din cash flow-ul pe care îl avem, practic din taxă, care este cash flow-ul cel mai sigur. Nu vom lua credit. Salariile compensatorii vor fi susţinute prin acest efort de eficientizare a activităţilor curente. Salariile compensatorii pot fi plătite, eşalonat, din taxa TV şi evident din profitul din publicitate atât cât e. Nimeni nu te împrumută pentru a plăti salarii sau salarii compensatorii. Se dau bani pentru dezvoltare, într-un credit operaţional”, a explicat Claudiu Săftoiu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: