vineri

19 aprilie, 2024

25 februarie, 2022

Turcia nu poate opri navele de război rusești care accesează Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat vineri ministrul de externe turc, citat de Reuters.

Ucraina a făcut apel Turciei să blocheze trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Dardanele și Bosfor care duc la Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un asalt în forță asupra Ucrainei – pe uscat, aer și mare.

Forțele ruse au debarcat în porturile Ucrainei de la Marea Neagră și de la Marea Azov, ca parte a invaziei.


Conform Convenției de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor de război în timpul unor conflicte sau dacă este amenințată. Solicitarea făcută de Ucraina a pus statul (membru NATO) într-o poziție dificilă, deoarece Turcia încearcă să jongleze angajamentele față de Occident și legăturile strânse cu Rusia.

Vorbind în Kazahstan, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia studiază cererea Kievului, dar a precizat că și Rusia are dreptul, în temeiul Convenției amintite, de a avea acces la baza de origine a navelor, în acest caz bazele din Marea Neagră.

Deci, chiar dacă Turcia ar decide să accepte cererea Ucrainei și să închidă strâmtorile, navele ruse ar fi împiedicate doar să călătorească în cealaltă direcție, departe de baza lor de origine, către Mediterana.

„Dacă țările implicate în război fac o cerere de a-și returna navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis”, a declarat Cavusoglu.


Cavusoglu a adăugat că experții juridici turci încă încearcă să stabilească dacă conflictul din Ucraina ar putea fi definit ca un război, ceea ce ar permite invocarea mandatelor convenției.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar, a declarat vineri că Kievul așteaptă un „răspuns pozitiv” din partea Ankara la cererea sa.

Cavusoglu a reiterat, de asemenea, opoziția Ankarei față de impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei, o poziție care a diferențiat Turcia de majoritatea aliaților săi din NATO care au anunțat deja astfel de măsuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: