vineri

19 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2019

Turcia refuză să susţină planuri de apărare colectivă pregătite de NATO cu privire la Țările Baltice şi la Polonia atât timp cât Alianţa Nord-Atlantică nu o susţine politic în lupta pe care o poartă împotriva combatanţilor kurzi în nordul Siriei, au declarat pentru Reuters mai multe surse din cadrul blocului militar.

Guvernul turc şi-a instruit ambasadorul la NATO să nu semneze aceste planuri, iar delegaţia turcă a fost vehementă, atât în cadrul unor întâlniri oficiale, cât şi în convorbiri private, în a cere Alianţei să clasifice drept ”organizaţie teroristă” YPG, miliţie kurdă aliată a Occidentului în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).


Reuters scrie că nu a putut obţine o reacţie din partea Ankarei.

(Citiți și: ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

Această dispută, care apare cu doar câteva zile înaintea sumitului prin care NATO urmează să marcheze, la Londra, 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, este un nou semn al disensiunilor între Turcia și alți aliați NATO, în special SUA.

(Citiți și: ”Primele rachete ruseşti S-400 au ajuns în Turcia, relația cu NATO se deteriorează drastic”)

În lipsa suportului Turciei, NATO  s-ar confrunta cu dificultăţi în a implementa planuri militare de apărare a Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, în eventualitatea unei agresiuni a Rusiei.

Una dintre sursele Reuters consideră că acest comportament al Turciei este ”destabilizator”, apărând într-n moment în care Alianța este deja afectată de pozițiile exprimate de Donald Trump și, mai nou, de Emmanuel Macron. În plus, relația Turciei cu NATO este destul de complicată din cauza faptului că Turcia a început un program de achiziții de tehnică militară din Rusia.


La sediul NATO, diplomaţii speră însă în realizarea unui compromis, mai ales că Ankara cere NATO să aprobe un plan revizuit care detaliază răspunsul militar colectiv în cazul unei agresiuni vizând teritoriul Turciei.

(Citiți și: ”Președintele Macron vorbește despre ”moartea cerebrală” a NATO. Angela Merkel îl contrazice”)

Emmanuel Macron, Recep Tayyip Erdogan, Angela Merkel şi Boris Johnson urmează să se întâlnească în marja summitului de la Londra pentru a discuta despre ofensiva turcă în Siria.

Tratatul Atlanticului de Nord prevede că o agresiune împotriva unuia dintre statele membre NATO este o agresiune împotriva tuturor aliaţilor – de unde necesitatea ca Alianţa să se doteze cu planuri de intervenţie pentru a pune în aplicare acest instrument al apărăroi colective, prevăzut de Articolul 5.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: