sâmbătă

21 mai, 2022

Președintele Macron vorbește despre ”moartea cerebrală” a NATO. Angela Merkel îl contrazice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 noiembrie, 2019

„Suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu apărut în The Economist și citat de Agerpres, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei.

Angela Merkel a anunțat joi, la Berlin, că nu împărtășește viziunea ”radicală” a lui Emmanuel Macron. „Nu cred că o astfel de judecată intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme”, a spus cancelarul german, avându-l alături pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


„Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO”, a afirmat şeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc la Londra la începutul lunii decembrie.

„Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din NATO şi asistăm la o agresiune desfăşurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare”, a subliniat el.

„Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO”, a mai spus el.

„Ce va însemna Articolul 5 mâine”

În aceste condiţii, şeful statului francez se întreabă în special asupra viitorului Articolului 5 al Tratatului, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat.


„Ce va însemna Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o reală întrebare”, a spus Emmanuel Macron.

„Ne-am angajat pentru a lupta împotriva DAESH (acronimul arab al organizaţiei Statul Islamic – n.r.). Paradoxul e că decizia americană şi ofensiva turcă în cele două cazuri au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren care s-au luptat împotriva DAESH, Forţele Democrate Kurde (FDS)”, a adăugat el.

FDS, dominate de combatanţi kurzi, au fost sprijinite de o coaliţie internaţională condusă de SUA pentru a combate Statul Islamic, înainte de retragerea recentă a SUA din Siria.

„Preşedintele Trump ridică chestiunea unui NATO ca proiect comercial, şi respect mult asta. În opinia sa, este un proiect unde SUA asigură o formă de umbrelă geopolitică, însă în contrapartidă trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv pentru achiziţii de la SUA. Franţa nu a semnat pentru asta”, a avertizat el.

Cele trei vulnerabilități ale UE

Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de „fragilitatea extraordinară a Europei”, care „va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume”.

„Nu cred că dramatizez lucrurile, încerc să fiu lucid”, a spus şeful statului francez, citat de Agerpres, subliniind trei mari riscuri pentru Europa: ca ea „să uite că este o comunitate”, „dezalinierea” politicii americane de proiectul european şi emergenţa puterii chineze „care marginalizează clar Europa”.

„După 70 de ani, s-a reuşit un mic miracol geopolitic, istoric, civilizaţional: o ecuaţie politică fără hegemonie, care permite pacea. (…) Însă există azi o serie de fenomene ce ne pun într-o situaţie la marginea prăpastiei”, a insistat Macron, care vede de asemenea că UE „se epuizează în urma Brexit-ului”.

Preşedintele francez estimează în primul rând că „Europa a uitat că era o comunitate, considerându-se progresiv o piaţă, cu o teleologie care era expansiunea”. Potrivit şefului statului francez, este vorba de „o greşeală profundă, pentru că ea a redus anvergura politică a proiectului, începând cu anii 1990”.

Al doilea pericol îl reprezintă SUA, care rămân „marele nostru aliat”, dar care „privesc în altă parte”, spre „China şi continentul american”.

Această basculare a fost amorsată de Barack Obama, estimează Macron, „însă pentru prima dată, avem un preşedinte american (Donald Trump) care nu împărtăşeşte ideea proiectului european, iar politica americană nu se mai aliniază la acest proiect”, potrivit liderului francez.

Nu în ultimul rând, reechilibrarea lumii vine la pachet cu emergenţa – vreme de 15 ani – a puterii chineze, care creează un risc de bipolarizare şi marginalizare clară a Europei. Şi la acest risc de „G2”, SUA/China, „se adaugă revenirea puterilor autoritare, în vecinătatea Europei, care ne fragilizează de asemenea foarte profund”, adăugă Macron, citând Turcia şi Rusia.

În consecinţă, el estimează că dacă europenii nu au „o trezire, o conştientizare a acestei situaţii şi o decizie care să sesizeze acestea, riscul este mare ca, pe termen lung, Europa să dispară geopolitic sau în orice caz să nu mai fie stăpâna propriului destin”. „Cred foarte tare că asta s-ar putea întâmpla”, a avertizat Macron.

„Rusia nu are altă alegere decât un parteneriat cu Europa”

În opinia preşedintelui francez, situația NATO face ca, pe de o parte, „Europa apărării să fie esenţială – o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică şi în privinţa capacităţilor pe plan militar” şi, de de altă parte, să fie nevoie „de redeschiderea dialogului strategic cu Rusia, fără naivitate, lucru care va lua timp”.

Rusia are propriile ei probleme, cu un PIB redus și un model nesustenabil, de multiplicare a conflictelor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Variantele Moscovei de reconstruire a puterii sunt puține, iar unda dintre posibilități ar fi China, dar, spune președintele francez: „Nu cred nicio secundă că strategia sa este să fie vasalul Chinei. Și atunci, ce opțiuni îi rămân? Restabilirea unei politici de echilibru cu Europa”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: