miercuri

25 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 martie, 2022

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că Turcia a cerut tuturor statelor riverane și non-riverane Mării Negre să oprească trecerea navelor prin strâmtorile sale.

Potrivit The Guardian, după declarație, ministrul Apărării, Hulusi Akar, a lansat un apel către toate părțile implicate în războiul din Ucraina să respecte pactul internațional privind trecerea prin strâmtori și dreptul Turciei de a limita accesul către Marea Neagră.

În acest moment, cel puțin patru nave rusești așteaptă să treacă în Marea Neagră din Mediterana.


Conform Convenției de la Montreux din 1936, Ankara are dreptul de a limita tranzitul prin strâmtorile sale pe timp de război. Acest lucru îi permite să limiteze navele marinei militare ruse care merg la Marea Neagră. Pactul acordă însă derogare navelor care se întorc la bazele lor de origine, a informat Reuters.

„Erodarea Convenției Montreux sau perturbarea status quo-ului nu este în beneficiul nimănui. Vedem însă un beneficiu în conservarea Montreux. Spunem tuturor părților că ar fi benefic să se respecte convenția”, a declarat ministrul turc al Apărării după ședința de luni a cabinetului.

Turcia, stat membru NATO, se învecinează cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră și are legături bune cu ambele.

Secretarul de stat american Antony Blinken „și-a exprimat aprecierea” pentru decizia diplomației turce, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: