vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 martie, 2022

Președintele Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat marți presei de stat că forțele sale armate nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei. Lukașenko, care este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a spus, potrivit BBC: „armata bielorusă nu ia parte la acțiunile militare și nu a participat niciodată”.

Belarus însă găzduiește trupe rusești care au atacat Ucraina, iar de pe teritoriul său au fost trase rachete rusești asupra localităților din nordul Ucrainei, inclusiv Kiev. Mai mult, oficiali ucraineni au acuzat că elemente ale armatei Belarus ajută trupele ruse în invazia Ucrainei.

„Conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi – implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune specială în Ucraina în viitor. Nu este nevoie de asta”, a spus Alexander Lukașenko


Luni au apărut temeri că Lukașenko se pregătește să trimită armatele sale să ajute trupele rusești în atacul asupra Kiev. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că Rusia „și-a bătut joc” de suveranitatea Belarusului, lansând invazia Ucrainei de pe teritoriul acestui stat.

Rusia a angajat în război 75% din trupele masate la granița Ucrainei

Rusia a început invazia Ucrainei cu 40% din forțele masate la graniță, ajungând în prezent la aproximativ 75%, spune Dr. Jack Watling, cercetător în domeniul științelor militare la Royal United Services Institute.

El a declarat la BBC Radio 4 că un corp de trupe rusești înaintează spre sud din Belarus pentru a începe un asalt în Kiev.

Armata ucraineană nu mai funcționează acum în formațiuni militare, ci pe poziții de apărare, fiind sprijinită de formațiuni constituite pe bază de voluntariat, spune Watling.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: