marți

27 februarie, 2024

1 martie, 2022

UPDATE:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit marți un comandant militar care să conducă apărarea Kiev. Apărarea Kievului va fi condusă de generalul Nikolai Zhernov, în colaborare cu primarul civil al orașului, fostul campion mondial la box la categoria grea Vitaly Klitschko.

Coloane blindate conduse de ruși avansează spre capitală. „Apărarea capitalei noastre este acum cea mai importantă prioritate”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe canalul său Telegram.


UPDATE:

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că Turcia a cerut tuturor statelor riverane și non-riverane Mării Negre să oprească trecerea navelor prin strâmtorile sale.

UPDATE:


Imagini video postate pe rețelele sociale arată cum clădirea Consiliului Local din centrul orașului Harkov este distrusă de o rachetă Grad. Karkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, este ținta unui atac susținut din partea rușilor.

UPDATE:

Rusia a folosit bombe cu vid – muniție interzisă de convențiile de la Geneva – în timpul invaziei sale în Ucraina, a declarat ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova. O bombă cu vid, numită și armă termobarică, funcționează prin absorbția de oxigen pentru a crea explozii puternice, la temperatură ridicată. O astfel de bombă a distrus baza militară din Okhtirka, ucigând 70 de soldați, afirmă șeful administrativ al regiunii Sumi, Dmitro Zhyvițki.

Informația de bază:

Atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă în a șasea zi, inclusiv asupra capitalei Kiev, cu rapoarte despre un convoi blindat rusesc înaintând spre capitală. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de Maxar.

Convoiul este substanţial mai mare faţă de raportările iniţiale făcute în cursul zilei de luni.

Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer.

Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, relatează Reuters.

Începând cu primele ore ale zilei de marți, au început din nou sî sune sirenele de raid aerian în orașele din jurul Ucrainei.

Trupele ruse au început un asalt terestru asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, presa locală raportând că orașul este complet înconjurat.

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina la granița cu Belarus s-au întrerupt luni fără un acord, după ce președintele Vladimir Putin a cerut Ucrainei să se dezarmeze, să rămână în afara NATO. Putin mai cere recunoașterea oficială a Crimeei drept teritoriu rusesc. Ambele delegații s-au întors în capitalele lor naționale pentru consultări.

În timpul ”negocierilor de pace” purtate în Belarus, Rusia a lansat un bombardamente împotriva Harkov, în nord-estul Ucrainei, ucigând 11 civili și rănind alte zeci, cu tiruei de rachete lovind zone rezidențiale.

70 de militari ucraineni uciși cu rachete Grad într-o bază militară

Șaptezeci de soldați ucraineni au fost uciși duminică într-un bombardament purtat de artileria rusă asupra unei baze militare din Okhtirka, în regiunea Sumi din nord-estul Ucrainei, anunță Politico.

Luni, echipele de salvare căutau încă printre ruine încercând să găsească supraviețuitori. Parlamentul Ucrainei a postat pe Twitter un omagiu adus militarilor, spunând: „Glorie eternă eroilor Ucrainei”. În postare se arată că militarii au fost uciși cu rachete Grad.

Decesele au survenit pe fondul unor lupte grele dintre forțele ruse și ucrainene în regiunea Sumi și în apropiere de Harkov, al doilea oraș al Ucrainei, unde 11 persoane au fost ucise și zeci de răniți duminică într-un atac cu rachetă asupra unei zone rezidențiale

Fotografiile de la fața locului arătă corpul principal al unității militare distrus de bombardamente.

Curtea Penală Internațională deschide anchetă pentru crime de război

Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a anunțat că va deschide o anchetă asupra acuzațiilor de crime de război și crime împotriva umanității pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia. „Am decis deschiderea unei investigații asupra situației din Ucraina, cât mai repede posibil”, a spus Khan luni seara.

Deschiderea unei investigații este următorul pas într-o anchetă existentă asupra ostilităților din estul Ucrainei, pentru care o anchetă preliminară a fost încheiată la sfârșitul anului 2020.

Într-o nou mesaj video postat luni pe rețelele de socializare în jurul orei 22:30, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate al ONU. „Un stat care comite crime de război nu poate fi membru al Consiliului de Securitate al ONU”, spune Zelenski.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: