Textul de mai jos e sumarul unei analize apărute în nr. 97 al CRONICILOR Curs de Guvernare, la secțiunea ”Diagnoze”.
De ce primele 1000 de companii? Pentru că – da, așa stau lucrurile – ele își adjudecă jumătate din veniturile întregii economii! Celelalte 500.000 de firme își împart cealaltă jumătate.
Analiza integrală încearcă să găsească un răspuns la întrebarea dacă avem de-a face cu o ”tulburare de comportament” sau cu o prudență nemaiîntâlnită de la criză încoace.
Ce sunt CRONICILE – un LINK informativ AICI.
Nr. 97 (al patrulea) din CRONICI – cu un hint la sumar – un LINK AICI – și mod de achiziție.
(CRONICILE – un ghid de navigare prin istoria vremii tale)
(Redacția)
***
Supraconcentrarea veniturilor în rândul companiilor de top reflectă subdezvoltarea păturii de mijloc a economiei, ceea ce duce la o capacitate redusă a sistemului economic de a absorbi șocurile externe propagate în timpul unor schimbări majore (modificări de taxe, recesiune, fluctuația șomajului, volatilitatea dobânzilor etc.).
(…………………..)
Jumătate din veniturile firmelor active în România sunt concentrate în cele mai mari 1.000 de companii, pentru ca jumătate din veniturile acestora din urmă să fie concentrate în comerțul cu ridicata și cu amănuntul (consum), după cum se observă în tabelul următor:
Astfel, devine evident faptul că cele mai mari 1.000 de companii active în România joacă un rol esențial în evoluția din dinamica mediului de afaceri local.
De asemenea, aceste companii „gigant” au o vizibilitate mai mare asupra industriilor în care activează (prin pozițiile de lider de piață), sectoarelor de clienți pe care le deservesc (datorită portofoliului extins de parteneri) și maturității acestora (experiența individuală a persoanelor decidende cuplată cu know-how-ul organizației), având în vedere că vârsta medie a celor mai mari 1.000 de companii active în România este de 19 ani (comparativ cu durata medie de viață a unei firme în România de doar 10 ani).
(Citiți și: ”Nesăbuitul perfect: Cea mai mare creștere economică din UE a ieșit cu dobânzile din UE”)
În acest sens, am analizat bilanțul consolidat al acestor companii pentru anul 2018, dar și pentru fiecare an din ultimul deceniu, pentru a vedea astfel trendul acestora.
(…………………………..)
Indicatorii bizari care cer un diagnostic
Plecând de la declarațiile financiare depuse de cele mai mari 1.000 de companii active în România, am calculat o serie de indicatori importanți care sunt reflectați de bilanțul acestor companii.
Principalele cinci observații care merită subliniate sunt următoarele:
- Companiile mari au scăzut semnificativ investițiile în anul 2018 – astfel, ponderea activelor imobiliate (mașini, echipamente, construcții, utilaje, investiții financiare pe termen lung, licențe, brevete, aplicații software etc.) în total active a scăzut la doar 52%, minimumul ultimului deceniu. Astfel, valoarea contabilă a activelor imobilizate a crescut doar cu 1,6% (cel mai slab ritm de creștere din ultimul deceniu), de la 238 mld RON (2017) la 242 mld RON (2018)
- Companiile mari au produs semnificativ pe stoc – durata medie de rotație a stocurilor crescând la finalul anului 2018 la maximumul ultimului deceniu, respectiv 38 de zile (tabelul 4). Astfel, valoarea contabilă a stocurilor a crescut mult mai accelerat decât nivelul veniturilor (tabelul 3). În orice caz, companiile mari sunt mult mai bine poziționate din perspectiva riscului supradimensionării stocurilor comparativ cu restul companiilor active în România, în condițiile în care durata medie de rotație a stocurilor la nivel național a urcat aproape la 60 de zile (comparativ cu media de 50 zile în urmă cu 10 ani). Modelul de creștere economică reflectă aceste dezechilibre.
- Companiile mari încearcă să-și ia banii din piață, prin depunerea tuturor eforturilor pentru eficientizarea politicilor de management al riscului de credit și îmbunătățirea colectării creanțelor. Astfel, chiar dacă durata medie de colectare a creanțelor a crescut în medie cu câteva zile în ultimii ani pentru cele mai mari 1.000 de companii, ajungând la aproximativ 66 de zile pe parcursul anului 2018, performanța acestora este net superioară mediei naționale de aproape 115 zile!
- Companiile mari se capitalizează prin reinvestirea profiturilor și rambursarea creditelor la bănci și furnizori – astfel, gradul mediu de capitalizare al celor mai mari 1.000 de companii a rămas stabil în ultimii ani, fiind aproape de 44%. Nivelul capitalizării acestora este net superior mediei înregistrate la nivel național, respectiv doar 25% (companiile active în România fiind cele mai slab capitalizate din UE)
- Companiile mari își conservă trezoreria, ceea ce se observă prin creșterea gradului de acoperire al datoriilor prin numerarul disponibil, acesta fiind stabil la 15%-17% în ultimii ani, mult peste media națională de 11%.
„Tulburări de comportament” sau prudență excesivă?
Evoluția contului de profit și pierdere pentru anul 2018 reflectă o serie de provocări pe care firmele mari le au de întâmpinat. Mai departe, sintetizez în 5 concluzii principala evoluție din ultimul deceniu a veniturilor, cheltuielilor și principalelor marje de profitabilitate pentru cele mai mari 1.000 de companii active în România.
- Scăderea marjei brute – ceea ce reflectă creșterea presiunii exercitate de clienți și / sau furnizori.
- Diminuarea rezultatului operațional – aceasta reflectă deteriorarea capacității companiilor de a genera profit din activitatea de bază.
- Utilizarea activelor pe o perioadă mai îndelungată – din cauza scăderii investițiilor. Practic, aceasta reflectă că, dacă strategia actuală ar fi perpetuată în timp, durata medie de utilizare a activelor curente ar fi de aproximativ 15 ani, cel mai lung ciclu de utilizare din ultimul deceniu.
- Creșterea cheltuielilor de ajustare a activelor comerciale – din cauza recunoașterii pierderilor generate de creanțe neperformante sau stocuri care expiră ori își pierd din valoare.
- Tensionarea pieței muncii (creșterea salariilor peste dinamica productivității, cuplată cu dificultatea de a găsi repede forța de muncă necesară pentru proiectele în derulare) duce la necesitatea de îmbunătățire a proceselor de producție (automatizare, eficiență logistică).
Analiza consolidată a contului de profit și pierdere pentru cele mai mari 1.000 de companii active în România reflectă provocări majore în dezvoltarea acestora.
(…………………………….)
Concluziile analizei pot fi citite în numărul 97 al CRONICILOR Curs de guvernare – publicație exclusiv print.
Ce sunt CRONICILE – un LINK informativ AICI.Nr. 97 (al patrulea) din CRONICI – cu un hint la sumar – un LINK AICI – și mod de achiziție.
(CRONICILE – un ghid de navigare prin istoria vremii tale)
Un răspuns
PAI DE CE VA MIRATI???? MARII capitalisti lucreaza cu parametrii in calcul in permanenta… ei ORICE DECIZIE IAU O IAU NUMAI DUPA CALCULELE NECESARE asupra EFECTELOR DECIZIEI…
BINEINTELES EFECTE STRICT FINANCIARE DE RENTABILITATE SI DE PROFIT… !
asa cum se lucra in ROMANIA SOCIALISTA… pe timpuri… cu o eficienta maxima… aduceti va aminte ca DACA NU AR FI FOST EMBARGOUL CARE A NENOROCIT ECONOMIA ROMANIEI ROMANIA AR FI FOST ASTAZI UN LEADER AL LUMII… si nu glumesc… cei ce au distrus AU STIUT CE ANUME DISTRUG SI CE ANUME JEFUIESC…
sa auzim de bine…