miercuri

24 aprilie, 2024

4 decembrie, 2021

Trupele ruse deplasate la graniţa cu Ucraina au capacitatea de a declanşa o invazie imediată și rapidă, inclusiv să organizeze liniile de aprovizionare, cu unitățile medicale şi rezervele de combustibil necesare susţinerii unui război de lungă durată, în cazul în care Moscova ar decide să invadeze Ucraina, au declarat pentru CNN două surse apropiate serviciilor de informaţii americane. Washington Post susține, de asemenea, că Rusia se pregătește pentru o ofensivă în Ucraina, cu aproximativ 175.000 de soldați.

Numărul de echipamente militare masate la graniţa cu Ucraina este, în acest moment, suficient pentru a aproviziona timp de 7-10 zile trupele ruseşti din prima linie cu muniţie sau combustibil. În cazul altor unităţi de sprijin, acestea pot desfăşura nestingherit operaţiuni chiar şi timp de o lună, au declarat specialiştii consultaţi de CNN și citați de Digi24.

Congresmanul american Mike Quigley, membru în comisia pentru Intelligence a Camerei Reprezentanţilor, a declarat că Rusia poate invada Ucraina „când doreşte” şi că trupele sale de la frontiera ucraineană sunt echivalentul declanşării „unui blitzkrieg din zilele noastre”.


În acest moment, nu este încă foarte clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin chiar doreşte să invadeze Ucraina sau concentrarea de trupe reprezintă doar o modalitate în jocul negocierilor pe care Kremlinul îl are cu Occidentul, însă trebuie precizat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a lansat, joi seara, de la tribuna OSCE, un nou atac la adresa NATO, acuzând-o că s-ar extinde spre Est.

Lavrov s-a plâns că promisiunile de aderare făcute Georgiei şi Ucrainei la summitul NATO de la Bucureşti în 2008 constituie o „mină” care a „detonat” deja în Georgia în 2008.

„Decizia Summitului NATO de la Bucureşti din aprilie 2008 potrivit căreia „Georgia şi Ucraina vor deveni membre NATO” într-o zi constituie o „mină pusă chiar sub temelia arhitecturii securităţii europene”, a afirmat Lavrov, evocând în acest context intervenţia militară a Rusiei în Georgia în august 2008.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la rândul său Rusia cu privire la orice nouă „acţiune agresivă” la frontiera cu Ucraina, unde în ultimele zile au fost înregistrate ample mişcări „importante şi neobişnuite” de trupe ruseşti.


„Trebuie să fim lucizi, trebuie să fim realişti cu privire la provocările cu care ne confruntăm. Şi ceea ce vedem astăzi este o consolidare importantă de capacităţi militare ruseşti”, a afirmat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la Bruxelles.

El a spus că nu doreşte să speculeze în legătură cu intenţiile Rusiei, dar a remarcat: „Vedem o concentrare neobişnuită de trupe şi ştim că Rusia a fost dispusă să utilizeze aceste tipuri de capacităţi militare înainte pentru a desfăşura acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

Concentrarea de militari ruşi la frontieră este foarte periculoasă, a spus Jens Stoltenberg, deoarece reduce timpul de avertizare în cazul în care Rusia decide să „desfăşoare o acţiune militară agresiva împotriva Ucrainei”.

Zilele trecute și preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a transmis reprezentanților NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică să se extindă spre estul Europei.

„În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea în apropierea teritoriului rus de sisteme de arme care ne ameninţă”, a declarat Putin în timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare a circa 20 de ambasadori la Kremlin.

Washington Post: Rusia se pregăteşte de ofensivă împotriva Ucrainei, cu 175.000 de militari

Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă în Ucraina cu până la 175.000 de militari, anul viitor, a scris vineri și cotidianul Washington Post.

Publicaţia americană dă şi alte detalii care par să confirme temerile Ucrainei: potrivit unui înalt responsabil american, ar urma să fie trimise 100 de batalioane compuse din grupuri tactice şi să se folosească blindate, artilerie şi alte echipamente. Washington Post nu dezvăluie identitatea sursei acestor informaţii.

Un document militar american, menţionat de WP, arată că forţele ruse se concentrează în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă.

Departamentul american al apărării a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP, însă a comunicat că este „foarte îngrijorat de dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

„Continuăm să susţinem reducerea tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică pentru conflictul din estul Ucrainei”, a declarat locotenent-colonelul Tony Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Ministrul ucrainean al apărării: O ofensivă rusă posibilă la sfârşitul lunii ianuarie

Rusia a comasat peste 94.000 de militari în apropiere de frontierele cu Ucraina, a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Momentul cel mai probabil în care Moscova ar putea să declanşeze o ofensivă la scară largă va fi la sfârşitul lunii ianuarie, a adăugat acesta, citat de potrivit Reuters, agenție preluată de Agerpres.

„Serviciul nostru de informaţii (al armatei/GUR) analizează toate scenariile, inclusiv cele mai nefavorabile, apreciind că există probabilitatea unei escaladări la scară largă din partea Rusiei”, a afirmat Reznikov, invitat la raport în Rada Supremă (parlamentul unicameral) în cadrul „Orei guvernului”.

Rusia pretinde că nu poate dezamorsa tensiunile pentru că Ucraina vrea să preia „cu forţa” controlul asupra teritoriilor controlate în prezent de separatişti în Doneţk şi Lugansk.

„În principiu, nu pot exista provocări violente din partea noastră. În acelaşi timp, nu există nicio modalitate de a ‘pacifica agresorul’. Dacă va fi necesar, Ucraina va riposta”, a declarat Oleksii Reznikov.

Ucraina şi aliaţii săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la concentrarea de trupe şi echipamente ruseşti în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile mocnite din Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.

Pe parcursul acestui an, Rusia a folosit tactica unor valuri bizare: îşi concentrează trupele în apropierea graniţelor ucrainene, apoi le retrage în locurile de desfăşurare permanentă, lăsând echipamentul în urmă. Acest lucru permite inamicului să reducă timpul de desfăşurare, a declarat ministrul Reznikov, citat de Ukrinform.

Numărul aproximativ de trupe ruseşti, comasate în apropierea frontierelor cu Ucraina în Crimeea, care pot fi folosite pentru escaladare este estimat în prezent la 94.300 de soldaţi, a indicat Reznikov, adăugând că la ora actuală Rusia a început exerciţiile militare de iarnă, astfel că în apropierea Ucrainei s-au intensificat activităţile de camuflaj ale trupelor ruse şi de recunoaştere. Săptămâna trecută, grupările motorizate din Briansk şi Smolensk au fost întărite cu noi tancuri şi maşini blindate venite din alte districte militare ale ţării.

Ministrul ucrainean nu a exclus în acest context ca Rusia să trimită în Marea Neagră două mari nave de desant din cadrul flotelor sale din Baltica şi Mediterana pentru a creşte la nouă numărul lor în regiune, ceea ce ar permite Moscovei desantarea a încă 3.000 de soldaţi şi a 250 de vehicule blindate.

Astfel, evaluările Kievului şi ale partenerilor săi cu privire la riscurile unei escaladări la scară largă coincid, iar dacă va fi necesar vor fi întreprinse acţiuni proactive, a afirmat ministrul ucrainean al apărării, lansând cu toate acestea un apel la calm.

Joe Biden avertizează Rusia și pregătește măsuri pentru apărarea Ucrainei în cazul unui atac

Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că pregăteşte ”un ansamblu de iniţiative” vizând apărarea Ucrainei de un atac al Rusiei, pentru a face ”foarte, foarte dificil ca preşedintele rus Vladimir Putin să facă ceea ce oameni cred că face”.

Şeful statului american şi omologul său rus urmează să discute în curând în mod direct despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi preluarea controlului asupra unei părţi a estului fostei republci sovietice de către forţe separatiste proruse.

Tensiunile cresc neîncetat de mai multe săptămâni, iar în centrul lor se află un eventual nou atac asupra Ucrainei al Rusiei, acuzată de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană.

În vederea unei calmări a acestor tensiuni, Moscova cere ”garanţii de securitate” şi mai ales asigurarea că NATO nu va continua să se extindă către est – printr-o aderare a Ucrainei.

Ucraina nu renunță la planul de aderare la NATO

Renunțarea Ucrainei la planurile de aderare la NATO „nu este o opţiune”, a declarat vineri ministrul de Externe de la Kiev, Dmitri Kuleba.

De asemenea, oficialul a cerut SUA şi aliaţilor lor să respingă cererile formulate de Moscova pentru a atenua tensiunile la frontiera ruso-ucraineană, a declarat Dmitro Kuleba, în marja unei reuniuni a Consiliului de miniştri de externe al OSCE la Stockholm.

„Resping această idee că noi ar trebui să garantăm ceva Rusiei. Insist: Rusia este cea care trebuie să garanteze că nu va continua agresiunea împotriva niciunei ţări”, a spus Dmitro Kuleba, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.

Un angajament al Ucrainei de a-şi abandona planul de aderare la NATO – promisiune făcută în 2008 de Alianţa Nord-Atlantică, dar care nu s-a materializat până acum – „nu este o opţiune” pentru Ucraina, a afirmat Kuleba, subliniind că aderarea la NATO şi UE figurează în Constituţia ucraineană.

„Este absolut inacceptabil ca Rusia să aibă vreo influenţă asupra deciziilor luate de o altă ţară suverană, Ucraina, şi de către o organizaţie internaţională, NATO”, a declarat ministrul ucrainean.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: