vineri

19 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2016

cehTribunalul Hunedoara a acceptat joi intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara. Fiind vorba de solicitarea companiei, aceasta a putut desemna administratorul judiciar. Firma care se va ocupa de reorganizare este GMC SPRL Craiova, și nu Euro Insol, a lui Remus Borza, așa cum s-a speculat.

FMI dorea lichidarea CEH, complexul care în cei 3 ani de la înființare a înghițit peste 1,5 miliarde de euro  – dacă se pun la socoteală și datoriile șterse.

În 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au șters, și în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.


Iar de atunci încoace, ajutoarele de stat și datoriile au trecut bine de jumătatea de miliard de euro.

CA a hotărât pe 29 decembrie intrarea în insolvență.

„Decizia de intrare voluntară în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara aparține Consiliului de Administrație al societății și a fost luată după o analiză complexă a situaţiei companiei. Sunt optimist în ceea ce privește situația Complexului Energetic Hunedoara, având în vedere că factorii de conducere au cerut protecția judiciară, în baza legii insolvenței. Această decizie evită pierderea locurilor de muncă, în urma unui posibil faliment, și oferă un răgaz în raport cu creditorii, pentru pregătirea unui plan de redresare. Această protecție este  necesară pentru a repune compania pe drumul corect”, a declarat ministrul Victor Grigorescu  pentru cursdeguevrnare.ro

(Citiți și: ”Cum hrănești cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Ajutorul de stat pentru CE Hunedoara – începutul sfârșitului”)

În cazul unui faliment și-ar fi pierdut locurile de muncă nu doar cei 6.257 de angajați ai CEH, ci și alți cel puțin 20.000 de salariați de la societățile afectate de întreruperea activității companiei sau de imposibilitatea de a-și recupera datoriile.


Soluția a fost luată după mai multe luni de amânări determinate de presiunea angajaților speriați că insolvența va duce la falimentul companiei.

În cele din urmă, după o discuție cu ministrul energiei, care a cerut asumarea unei decizii și anunțarea publică a acesteia, CA a ales această variantă din cele trei existente:

  • Insolvența voluntară
  • Așteptarea deciziei instanței în dosarul cu cererile a 18 creditori (care ar fi fost în detrimentul societății, potrivit ministerului)
  • Aprobarea planului de restructurare asumat în fața Comisiei Europene (plan întârziat, care ar fi trebuit finalizat și aprobat înainte de luna decembrie, lucru care nu s-a întâmplat însă; în această variantă, ar mai fi durat foarte mult – până la aprobarea lui, notificarea Comisiei și parcurgerea tuturor celorlalte proceduri, situația s-ar fi agravat și deznodământul cel mai probabil ar fi fost tot falimentul)

Complexul Hunedoara, care are datorii de aproximativ 1,2 miliarde de lei și se așteaptă la pierderi de peste 400 de milioane de lei pe anul în curs, se pune astfel sub protecție, în condițiile în care are poprire pe toate conturile.

date complexul energetic hunedoara

CE Hunedoara livrează în sistem 5% din energia electrică produsă în România.

CEH a făcut, începând cu februarie 2015, diligențe pentru obținerea unui ajutor de stat, iar guvernul a solicitat acordul Comisiei Europene.

Acest acord a fost emis, însă condițiile impuse de Bruxelles au forțat guvernul să recurgă la o ”inginerie financiară” pentru ca ajutorul să fie acordat: Guvernul a împrumutat Complexul Energetic pentru ca acesta să returneze contravaloarea unui alt ajutor de stat acordat în 2011.

După acordarea ajutorului de stat, situația CEH era obligată să prezinte un plan de restructurare care să fie aprobat până la sfârșitul anului, dar care a fost întârziat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: