fbpx Modifică Setările

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Cum hrănești cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Ajutorul de stat pentru CE Hunedoara – începutul sfârșitului

de Victor Bratu 21.4.2015

cehComisia Europeană a aprobat marți, 21 aprilie 2015, un ajutor temporar (pe șase luni) de salvare, în valoare de 167 de milioane lei ( 37,8 milioane euro), acordat de autoritățile române Complexului Energetic Hunedoara.

Începând cu luna octombrie, CE Hunedoara are trei perspective:

 • fie rambursează creditul,
 • fie prezintă un plan credibil și fezabil de restructurare, situație în care termenul de rambursare se prelungește,
 • fie prezintă un plan de lichidare, dacă nu poate rambursa ajutorul de stat.

Dacă niciuna dintre condițiile CE nu va fi îndeplinită, România riscă declanșarea unei proceduri de infringement.

Marea problemă e, însă, alta : ajutorul de stat funcționează și e legal doar dacă compania nu a mai primit un atare sprijin în ultimii 10 ani.

Condițiile impuse de CE pentru acordarea ajutorului de stat sunt consecința faptului că, în 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au șters, și în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

De menționat că statul român avea pentru CE Hunedoara și o a patra alternativă, despre aceasta, la finalul articolului.

Cum se redresează un mastodont care a acumulat datorii de 0,5 miliarde de euro după ce i s-au șters altele de 1,1 miliarde

Potrivit experților CE, ajutorul de stat este limitat la suma necesară Complexului Energetic Hunedoara pentru a-și desfășura în continuare activitățile de exploatare a centralelor electrice, în primul rând pentru plăți restante de certificate verzi, și pentru plata creditorilor.

Posibilitatea ca CE Hunedoara să ramburseze în termen ajutorul de stat pare extrem de redusă :

potrivit ultimului raport financiar disponibil, compania înregistra datorii totale, la finele lui 2013, de 2,56 mld lei (581 mil euro).

Potrivit aceluiași raport al administratorilor, la 31 dec. 2013 compania deținea creanțe de 1 mld lei (227 mil euro).

Nici perspectiva restructurării nu pare realistă, în condițiile în care fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a cerut oficial, în octombrie 2014, un plan de restructurare, plan pe care nu l-a primit până la momentul schimbării sale din funcție.

Schimbarea certă care ar putea interveni în următoarea perioadă în activitatea societății se referă la separarea formală a activităţilor miniere de celelalte operaţiuni, astfel încât să fie eliminate suspiciunile că ajutorul de stat ar fi utilizat în sectorul cărbunelui.

…Și turbionul creditelor

Ajutorul de stat de peste 37 milioane de euro, care trebuie rambursat până în luna octombrie, se adaugă altor credite pe care compania le mai are de rambursat:

 • 7,4 milioane dolari, dintr-un credit extern contractat de de la BIRD cu garanţia statului, destinat finanţării reabilitării şi modernizării
 • 1,05 miliarde yeni japonezi (2,3 mil euro) dintr-un credit de la JBIC cu garanţia statului, în vederea finanţării reabilităţii grupului 4 al termocentralei Paroşeni
 • 65,3 milioane de euro, credit subîmprumutat de la Ministerul Finanţelor pentru investiţii de mediu

Mai e, însă, un creditor, care-și compensează pierderile de la Hunedoara din economia privată: datoriile complexului către bugete – în speță ANAF – se ridică la alte 123 milioane lei (27,5 mil euro) potrivit site-ului institutiei.

Cum ceri 98 de milioane și primești de la stat 167, pentru firmele căpușă

Potrivit notei de fundamentare a Proiectului de lege referitor la acordarea ajutorului de stat, notă elaborată de Ministerul Energiei, Complexul Energetic Hunedoara a solicitat acordarea unui ajutor de stat pentru salvare, în sumă totală de 98.476.896 lei.

În ”teren” însă, analizele realizate la nivelul companiei de reprezentanţii Comisiei Europene, Direcţia Generală Concurenţă, au condus la ”un necesar de lichiditate” pentru perioada aprilie-septembrie 2015, de aproximativ 167.000.000 lei.

Sursele cursdeguvernare.ro afirmă că ajutorul de stat va fi utilizat, în parte, pentru plata certificatelor verzi și, în parte, pentru plăți restante către furnizori. În această ultimă categorie intră inclusiv restanțele acumulate către firmele ”de casă”.

Suplimentar: pentru a beneficia de ajutorul de stat, reprezentanții companiei au trebuit să prezinte o declarație în care trebuia specificat dacă CE Hunedoara a primit în trecut ajutor de salvare sau restructurare. În caz afirmativ şi dacă au trecut mai puţin de 10 ani de la primirea ajutorului, Ministerul Energiei anunță că nu va acorda ajutorul de stat.

În condițiile în care fostul ministru Gheorghe Ialomițianu confirmă ajutorul de stat acordat în 2012, nu este clar cum poate să respecte ministrul Andrei Gerea condiția descrisă mai sus.

(Descărcați AICI Nota de fundamentare a ordonanței)

Guvernele Ponta și CE Hunedoara

Guvernul a aprobat o strategie de privatizare a companiei în martie 2013. Operaţiunea urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51%.

Tentativa de privatizare a eșuat, situația complexului devenind ulterior subiect de discuție la fiecare întâlnire a experților FMI și CE cu reprezentanții Guvernului Ponta.

Experţii internaţionali au cerut, pe tot parcursul anului 2014, restructurarea companiei. În februarie 2015, experții străini au solicitat lichidarea companiei, însă premierul Victor Ponta a refuzat orice discuție pe această temă.

Oficial, Guvernul afirmă că rata şomajului în zonă ar creşte semnificativ dacă CN Hunedoara şi-ar întrerupe activitatea și ar avea repercusiuni negative asupra comunităţilor locale.

CE Hunedoara s-a confruntat cu trei cereri de insolvență, însă toți creditorii au renunțat la proces după primele înfățișări la Tribunal.

Structura unei companii devenite ”caz social”

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% consumul de energie la nivel naţional.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei.

CE Hunedoara are obligația, ca serviciu de utilitate publică, să furnizeze energie termică gospodăriilor din Deva și din orașele situate în zona Văii Jiului.

O soluție uitată de luni de zile în sertar

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara, în sens economic, putea să vină de peste Ocean. Surse din cadrul Ministerului economiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro, sub solicitarea anonimatului, că la începutul lunii decembrie 2014, una dintre cele mai mari companii americane de profil – Quintana Minerals Corporation – și-a manifestat interesul pentru privatizarea companiei, cerând Guvernului date economice și informații legate de structură și acționariat.

Guvernul României nu a răspuns nici astăzi acestor solicitări.

Quintana Minerals Corporation, companie cu sediul în Huston, Texas, activează, potrivit profilului companiei disponibil pe Bloomberg,  în sectorul energetic începând cu anul 1963. Principalele activități sunt legate de industria petrolului, gazelor naturale și cărbunelui.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.4.2015

Un raspuns

 1. Sergiu Simion
  22.4.2015, 1:50 pm

  “O soluție uitată de luni de zile în sertar

  Salvarea Complexului Energetic Hunedoara, în sens economic, putea să vină de peste Ocean. Surse din cadrul Ministerului economiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro, sub solicitarea anonimatului, că la începutul lunii decembrie 2014, una dintre cele mai mari companii americane de profil – Quintana Minerals Corporation – și-a manifestat interesul pentru privatizarea companiei, cerând Guvernului date economice și informații legate de structură și acționariat.
  Guvernul României nu a răspuns nici astăzi acestor solicitări.”

  Concluzia este una singura. La 25 de ani de la Revolutie, ajutorul dat de stat intereselor “baietilor destepti” primeaza in raport cu ajutorul dat “prostimii”, restul este praf in ochi. Punct.

Lăsați un comentariu


Stiri

Rectificare bugetară: Deficitul – revizuit de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB. Economia va consemna o scădere de 3,8% din PIB în 2020

Alexandra Pele

A doua rectificare bugetară din acest an a fost construită pe o prognoză revizuită a evoluției economiei. Deficitul bugetar a fost majorat de la 6,7%… Mai mult

Europa

Franța își sporește prezența militară în Mediterana, cu scopul ”evaluării autonome” a acțiunilor Turciei

Iulian Soare

Franţa a trimis două nave ale Marinei militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane, a anunțat joi ministrul francez al Apărării,… Mai mult

Stiri

Gaze din Marea Neagră: Prima platformă de extracție a BSOG este pe jumătate gata – Gazoductul spre țărm, terminat în acest an

Adrian N Ionescu

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), concesionarul perimetrului XV Midia de gaze naturale din Marea Neagră, a realizat 33% din proiectul de investiție în exploatarea… Mai mult

Stiri

Belarus nu e Ucraina – șanse infime pentru succesul unei revoluții portocalii la Minsk

Razvan Diaconu

Scenele din Belarus cu protestatari care ridică baricade în stradă pentru a opri atacurilor poliției evocă o altă revoltă produsă în zona-tampon dintre Rusia și… Mai mult

Europa

Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, împrumută Schaeffler AG, un lider german al piețelor europene, inclusiv în România

Adrian N Ionescu

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a aprobat un împrumut de 50 de milioane de euro grupului german Schaeffler AG, unul dintre producătorii proeminenți de componente… Mai mult

Stiri

Avertisment Administrația Porturilor Maritime: La Constanța e depozitat de 9 ori mai mult azotat de amoniu decât a explodat la Beirut

Vladimir Ionescu

Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt depozitate în Portul Constanța, a anunțat joi  Administrația Porturilor Maritime, care a atras atenția că toți… Mai mult

Europa

Spania / Prăbușire a sectorului ce contribuie cu 12% la PIB: aproape 98% mai puțini turiști străini în iulie, față de anul trecut

Iulian Soare

Numărul de turiști străini în Spania a fost în iulie a fost similar celui din iunie, de 204.926, cu aproape 98%, comparativ cu aceeași lună… Mai mult