Europa

Compromis european pe galeria noilor lideri europeni: Ursula von der Leyen și Charles Michel ar urma să conducă Comisia și Consiliul European

Ursula von der Leyen, ministrul de apărare al Germaniei, este propunerea liderilor UE după trei zile de negocieri pentru şefia Comisiei Europene. “Consiliul European a… Mai mult

02.07.2019

Chestiunea

România cumpără cele mai scumpe gazele naturale din Rusia: Un Raport pe T 1 din 2019. Harta importurilor UE

  România a plătit cel mai mare preţ pe gazele naturale importate din Rusia în primul trimestru din 2019, 26,89 euro /MWh, potrivit Raportului trimestrial… Mai mult

02.07.2019

La obiect

Deficitul la 5 luni, cu 80% mai mare decât cel din 2018: nu se investește în plan local, pentru a nu exploda deficitul general

Deficitul bugetar înregistrat după cinci luni din anul 2019 a fost de 14,7  miliarde lei, cu 80% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului… Mai mult

02.07.2019

La obiect

Statul a accelerat împrumuturile în mai și iunie ca să recupereze sumele pierdute la începutul anului din cauza ”ordonanței lăcomiei”

Statul a împrumutat în prima jumătate a acestui an echivalentul a peste 38,8 miliarde de lei, peste jumătate din necesar, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe… Mai mult

01.07.2019

Cronicile

Cum hrănești cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Ajutorul de stat pentru CE Hunedoara – începutul sfârșitului

de Victor Bratu 21.4.2015

cehComisia Europeană a aprobat marți, 21 aprilie 2015, un ajutor temporar (pe șase luni) de salvare, în valoare de 167 de milioane lei ( 37,8 milioane euro), acordat de autoritățile române Complexului Energetic Hunedoara.

Începând cu luna octombrie, CE Hunedoara are trei perspective:

 • fie rambursează creditul,
 • fie prezintă un plan credibil și fezabil de restructurare, situație în care termenul de rambursare se prelungește,
 • fie prezintă un plan de lichidare, dacă nu poate rambursa ajutorul de stat.

Dacă niciuna dintre condițiile CE nu va fi îndeplinită, România riscă declanșarea unei proceduri de infringement.

Marea problemă e, însă, alta : ajutorul de stat funcționează și e legal doar dacă compania nu a mai primit un atare sprijin în ultimii 10 ani.

Condițiile impuse de CE pentru acordarea ajutorului de stat sunt consecința faptului că, în 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au șters, și în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

De menționat că statul român avea pentru CE Hunedoara și o a patra alternativă, despre aceasta, la finalul articolului.

Cum se redresează un mastodont care a acumulat datorii de 0,5 miliarde de euro după ce i s-au șters altele de 1,1 miliarde

Potrivit experților CE, ajutorul de stat este limitat la suma necesară Complexului Energetic Hunedoara pentru a-și desfășura în continuare activitățile de exploatare a centralelor electrice, în primul rând pentru plăți restante de certificate verzi, și pentru plata creditorilor.

Posibilitatea ca CE Hunedoara să ramburseze în termen ajutorul de stat pare extrem de redusă :

potrivit ultimului raport financiar disponibil, compania înregistra datorii totale, la finele lui 2013, de 2,56 mld lei (581 mil euro).

Potrivit aceluiași raport al administratorilor, la 31 dec. 2013 compania deținea creanțe de 1 mld lei (227 mil euro).

Nici perspectiva restructurării nu pare realistă, în condițiile în care fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a cerut oficial, în octombrie 2014, un plan de restructurare, plan pe care nu l-a primit până la momentul schimbării sale din funcție.

Schimbarea certă care ar putea interveni în următoarea perioadă în activitatea societății se referă la separarea formală a activităţilor miniere de celelalte operaţiuni, astfel încât să fie eliminate suspiciunile că ajutorul de stat ar fi utilizat în sectorul cărbunelui.

…Și turbionul creditelor

Ajutorul de stat de peste 37 milioane de euro, care trebuie rambursat până în luna octombrie, se adaugă altor credite pe care compania le mai are de rambursat:

 • 7,4 milioane dolari, dintr-un credit extern contractat de de la BIRD cu garanţia statului, destinat finanţării reabilitării şi modernizării
 • 1,05 miliarde yeni japonezi (2,3 mil euro) dintr-un credit de la JBIC cu garanţia statului, în vederea finanţării reabilităţii grupului 4 al termocentralei Paroşeni
 • 65,3 milioane de euro, credit subîmprumutat de la Ministerul Finanţelor pentru investiţii de mediu

Mai e, însă, un creditor, care-și compensează pierderile de la Hunedoara din economia privată: datoriile complexului către bugete – în speță ANAF – se ridică la alte 123 milioane lei (27,5 mil euro) potrivit site-ului institutiei.

Cum ceri 98 de milioane și primești de la stat 167, pentru firmele căpușă

Potrivit notei de fundamentare a Proiectului de lege referitor la acordarea ajutorului de stat, notă elaborată de Ministerul Energiei, Complexul Energetic Hunedoara a solicitat acordarea unui ajutor de stat pentru salvare, în sumă totală de 98.476.896 lei.

În ”teren” însă, analizele realizate la nivelul companiei de reprezentanţii Comisiei Europene, Direcţia Generală Concurenţă, au condus la ”un necesar de lichiditate” pentru perioada aprilie-septembrie 2015, de aproximativ 167.000.000 lei.

Sursele cursdeguvernare.ro afirmă că ajutorul de stat va fi utilizat, în parte, pentru plata certificatelor verzi și, în parte, pentru plăți restante către furnizori. În această ultimă categorie intră inclusiv restanțele acumulate către firmele ”de casă”.

Suplimentar: pentru a beneficia de ajutorul de stat, reprezentanții companiei au trebuit să prezinte o declarație în care trebuia specificat dacă CE Hunedoara a primit în trecut ajutor de salvare sau restructurare. În caz afirmativ şi dacă au trecut mai puţin de 10 ani de la primirea ajutorului, Ministerul Energiei anunță că nu va acorda ajutorul de stat.

În condițiile în care fostul ministru Gheorghe Ialomițianu confirmă ajutorul de stat acordat în 2012, nu este clar cum poate să respecte ministrul Andrei Gerea condiția descrisă mai sus.

(Descărcați AICI Nota de fundamentare a ordonanței)

Guvernele Ponta și CE Hunedoara

Guvernul a aprobat o strategie de privatizare a companiei în martie 2013. Operaţiunea urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51%.

Tentativa de privatizare a eșuat, situația complexului devenind ulterior subiect de discuție la fiecare întâlnire a experților FMI și CE cu reprezentanții Guvernului Ponta.

Experţii internaţionali au cerut, pe tot parcursul anului 2014, restructurarea companiei. În februarie 2015, experții străini au solicitat lichidarea companiei, însă premierul Victor Ponta a refuzat orice discuție pe această temă.

Oficial, Guvernul afirmă că rata şomajului în zonă ar creşte semnificativ dacă CN Hunedoara şi-ar întrerupe activitatea și ar avea repercusiuni negative asupra comunităţilor locale.

CE Hunedoara s-a confruntat cu trei cereri de insolvență, însă toți creditorii au renunțat la proces după primele înfățișări la Tribunal.

Structura unei companii devenite ”caz social”

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% consumul de energie la nivel naţional.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei.

CE Hunedoara are obligația, ca serviciu de utilitate publică, să furnizeze energie termică gospodăriilor din Deva și din orașele situate în zona Văii Jiului.

O soluție uitată de luni de zile în sertar

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara, în sens economic, putea să vină de peste Ocean. Surse din cadrul Ministerului economiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro, sub solicitarea anonimatului, că la începutul lunii decembrie 2014, una dintre cele mai mari companii americane de profil – Quintana Minerals Corporation – și-a manifestat interesul pentru privatizarea companiei, cerând Guvernului date economice și informații legate de structură și acționariat.

Guvernul României nu a răspuns nici astăzi acestor solicitări.

Quintana Minerals Corporation, companie cu sediul în Huston, Texas, activează, potrivit profilului companiei disponibil pe Bloomberg,  în sectorul energetic începând cu anul 1963. Principalele activități sunt legate de industria petrolului, gazelor naturale și cărbunelui.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.4.2015

Un raspuns

 1. Sergiu Simion
  22.4.2015, 1:50 pm

  “O soluție uitată de luni de zile în sertar

  Salvarea Complexului Energetic Hunedoara, în sens economic, putea să vină de peste Ocean. Surse din cadrul Ministerului economiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro, sub solicitarea anonimatului, că la începutul lunii decembrie 2014, una dintre cele mai mari companii americane de profil – Quintana Minerals Corporation – și-a manifestat interesul pentru privatizarea companiei, cerând Guvernului date economice și informații legate de structură și acționariat.
  Guvernul României nu a răspuns nici astăzi acestor solicitări.”

  Concluzia este una singura. La 25 de ani de la Revolutie, ajutorul dat de stat intereselor “baietilor destepti” primeaza in raport cu ajutorul dat “prostimii”, restul este praf in ochi. Punct.

Lăsați un comentariu


Stiri

Noutățile din Educație anunțate de Ecaterina Andronescu: Bacalaureat cu grile de examen, legea educației desfăcută în 3 legi

Mariana Bechir

  Proiectul noii Legi a educației a fost finalizat și va fi pus curând în dezbatere publică, pentru ca la toamnă să fie înregistrat în… Mai mult

Stiri

Corina Corbu este viitorul președinte al Curții Supreme – CSM i-a dat aviz favorabil

Vladimir Ionescu

După decizia CCR privind nelegalitatea completurilor de cinci judecători “a existat un pericol real de tensionare între” secțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție, a… Mai mult

Stiri

Numirea lui Ioan Mircea Pașcu în funcția de comisar european se amână pentru septembrie

Iulian Soare

Parlamentul European nu a putut vota joi propunerea de comisar european interimar din partea României, procedura amânându-se pentru luna septembrie. Mandatul actualei Comisii Europene se… Mai mult

Stiri

CCR respinge revizuirea Constituției pentru interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție

Vladimir Ionescu

UPDATE: CCR a transmis un comunicat ce conține explicațiile referitoare la cele două prevederi respinse din cele două proiecte legislative de revizuire a Constituției. Despre… Mai mult

Stiri

Premierul Dăncilă cere ministrului Sănătății demiterea șefului CNAS. Prerogativa aparține însă premierului

Razvan Diaconu

Președintele Casei de Asigurări de Sănatate, Răzvan Vulcănescu, a anunțat că nu demisionează și nu se consideră vinovat că de două săptămâni și mai bine… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană a aprobat preluarea UPC România de către Vodafone

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat achiziţia operaţiunilor locale ale UPC, parte dintr-o tranzacţie de 18,4 miliarde de euro între Vodafone Group şi Liberty Global, prin care… Mai mult

Stiri

Restructurarea Telekom România: 692 de angajați vor fi concediați

Vladimir Ionescu

Telekom România va „restructura 692 de poziţii din totalul de 5.831 de angajaţi în prezent la nivelul grupului”, ca parte a programului de transformare inițiat… Mai mult