Evenimentul

Summit UE – Declarația de la Sibiu

La finalul sesiunii plenare a Summit-ului UE a fost dată publicității Declarația de la Sibiu. Aceasta conține cele 10 angajamente despre care cursdeguvernare.ro a scris… Mai mult

09.05.2019

Evenimentul

A început summit-ul UE de la Sibiu – cele mai semnificative momente și declarații

La sediul Primăriei Sibiu a început reuniunea informală a liderilor UE la care se vor trasa liniile generale ale agendei europene pe următorii 5 ani.… Mai mult

09.05.2019

Evenimentul

Istorie pură pentru România: Pentru prima oară de la agatârși încoace, spațiul dintre Marea Neagră și Tisa devine buricul politic al Europei

Un moment istoric, la care România – cea istorică și cea reală deopotrivă – n-ar fi putut spera până acum 15 ani: apogeul unei lupte,… Mai mult

08.05.2019

La obiect

Sezonul dividendelor: Guvernul vrea să stoarcă şi în 2019 resursele de investiţii în scădere ale companiilor controlate. Cine rezistă la presiuni

Două companii strategice controlate de Guvern încă rezistă la presiunile acestuia de spoliere a resurselor de investiţii prin dividende cât mai mari. Adunările generale  ale… Mai mult

07.05.2019

Cronicile
Cronicile

Cum hrănești cu sute de milioane un mastodont de miliarde: Ajutorul de stat pentru CE Hunedoara – începutul sfârșitului

de Victor Bratu 21.4.2015

cehComisia Europeană a aprobat marți, 21 aprilie 2015, un ajutor temporar (pe șase luni) de salvare, în valoare de 167 de milioane lei ( 37,8 milioane euro), acordat de autoritățile române Complexului Energetic Hunedoara.

Începând cu luna octombrie, CE Hunedoara are trei perspective:

 • fie rambursează creditul,
 • fie prezintă un plan credibil și fezabil de restructurare, situație în care termenul de rambursare se prelungește,
 • fie prezintă un plan de lichidare, dacă nu poate rambursa ajutorul de stat.

Dacă niciuna dintre condițiile CE nu va fi îndeplinită, România riscă declanșarea unei proceduri de infringement.

Marea problemă e, însă, alta : ajutorul de stat funcționează și e legal doar dacă compania nu a mai primit un atare sprijin în ultimii 10 ani.

Condițiile impuse de CE pentru acordarea ajutorului de stat sunt consecința faptului că, în 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au șters, și în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

De menționat că statul român avea pentru CE Hunedoara și o a patra alternativă, despre aceasta, la finalul articolului.

Cum se redresează un mastodont care a acumulat datorii de 0,5 miliarde de euro după ce i s-au șters altele de 1,1 miliarde

Potrivit experților CE, ajutorul de stat este limitat la suma necesară Complexului Energetic Hunedoara pentru a-și desfășura în continuare activitățile de exploatare a centralelor electrice, în primul rând pentru plăți restante de certificate verzi, și pentru plata creditorilor.

Posibilitatea ca CE Hunedoara să ramburseze în termen ajutorul de stat pare extrem de redusă :

potrivit ultimului raport financiar disponibil, compania înregistra datorii totale, la finele lui 2013, de 2,56 mld lei (581 mil euro).

Potrivit aceluiași raport al administratorilor, la 31 dec. 2013 compania deținea creanțe de 1 mld lei (227 mil euro).

Nici perspectiva restructurării nu pare realistă, în condițiile în care fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a cerut oficial, în octombrie 2014, un plan de restructurare, plan pe care nu l-a primit până la momentul schimbării sale din funcție.

Schimbarea certă care ar putea interveni în următoarea perioadă în activitatea societății se referă la separarea formală a activităţilor miniere de celelalte operaţiuni, astfel încât să fie eliminate suspiciunile că ajutorul de stat ar fi utilizat în sectorul cărbunelui.

…Și turbionul creditelor

Ajutorul de stat de peste 37 milioane de euro, care trebuie rambursat până în luna octombrie, se adaugă altor credite pe care compania le mai are de rambursat:

 • 7,4 milioane dolari, dintr-un credit extern contractat de de la BIRD cu garanţia statului, destinat finanţării reabilitării şi modernizării
 • 1,05 miliarde yeni japonezi (2,3 mil euro) dintr-un credit de la JBIC cu garanţia statului, în vederea finanţării reabilităţii grupului 4 al termocentralei Paroşeni
 • 65,3 milioane de euro, credit subîmprumutat de la Ministerul Finanţelor pentru investiţii de mediu

Mai e, însă, un creditor, care-și compensează pierderile de la Hunedoara din economia privată: datoriile complexului către bugete – în speță ANAF – se ridică la alte 123 milioane lei (27,5 mil euro) potrivit site-ului institutiei.

Cum ceri 98 de milioane și primești de la stat 167, pentru firmele căpușă

Potrivit notei de fundamentare a Proiectului de lege referitor la acordarea ajutorului de stat, notă elaborată de Ministerul Energiei, Complexul Energetic Hunedoara a solicitat acordarea unui ajutor de stat pentru salvare, în sumă totală de 98.476.896 lei.

În ”teren” însă, analizele realizate la nivelul companiei de reprezentanţii Comisiei Europene, Direcţia Generală Concurenţă, au condus la ”un necesar de lichiditate” pentru perioada aprilie-septembrie 2015, de aproximativ 167.000.000 lei.

Sursele cursdeguvernare.ro afirmă că ajutorul de stat va fi utilizat, în parte, pentru plata certificatelor verzi și, în parte, pentru plăți restante către furnizori. În această ultimă categorie intră inclusiv restanțele acumulate către firmele ”de casă”.

Suplimentar: pentru a beneficia de ajutorul de stat, reprezentanții companiei au trebuit să prezinte o declarație în care trebuia specificat dacă CE Hunedoara a primit în trecut ajutor de salvare sau restructurare. În caz afirmativ şi dacă au trecut mai puţin de 10 ani de la primirea ajutorului, Ministerul Energiei anunță că nu va acorda ajutorul de stat.

În condițiile în care fostul ministru Gheorghe Ialomițianu confirmă ajutorul de stat acordat în 2012, nu este clar cum poate să respecte ministrul Andrei Gerea condiția descrisă mai sus.

(Descărcați AICI Nota de fundamentare a ordonanței)

Guvernele Ponta și CE Hunedoara

Guvernul a aprobat o strategie de privatizare a companiei în martie 2013. Operaţiunea urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51%.

Tentativa de privatizare a eșuat, situația complexului devenind ulterior subiect de discuție la fiecare întâlnire a experților FMI și CE cu reprezentanții Guvernului Ponta.

Experţii internaţionali au cerut, pe tot parcursul anului 2014, restructurarea companiei. În februarie 2015, experții străini au solicitat lichidarea companiei, însă premierul Victor Ponta a refuzat orice discuție pe această temă.

Oficial, Guvernul afirmă că rata şomajului în zonă ar creşte semnificativ dacă CN Hunedoara şi-ar întrerupe activitatea și ar avea repercusiuni negative asupra comunităţilor locale.

CE Hunedoara s-a confruntat cu trei cereri de insolvență, însă toți creditorii au renunțat la proces după primele înfățișări la Tribunal.

Structura unei companii devenite ”caz social”

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% consumul de energie la nivel naţional.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei.

CE Hunedoara are obligația, ca serviciu de utilitate publică, să furnizeze energie termică gospodăriilor din Deva și din orașele situate în zona Văii Jiului.

O soluție uitată de luni de zile în sertar

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara, în sens economic, putea să vină de peste Ocean. Surse din cadrul Ministerului economiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro, sub solicitarea anonimatului, că la începutul lunii decembrie 2014, una dintre cele mai mari companii americane de profil – Quintana Minerals Corporation – și-a manifestat interesul pentru privatizarea companiei, cerând Guvernului date economice și informații legate de structură și acționariat.

Guvernul României nu a răspuns nici astăzi acestor solicitări.

Quintana Minerals Corporation, companie cu sediul în Huston, Texas, activează, potrivit profilului companiei disponibil pe Bloomberg,  în sectorul energetic începând cu anul 1963. Principalele activități sunt legate de industria petrolului, gazelor naturale și cărbunelui.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.4.2015

Un raspuns

 1. Sergiu Simion
  22.4.2015, 1:50 pm

  “O soluție uitată de luni de zile în sertar

  Salvarea Complexului Energetic Hunedoara, în sens economic, putea să vină de peste Ocean. Surse din cadrul Ministerului economiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro, sub solicitarea anonimatului, că la începutul lunii decembrie 2014, una dintre cele mai mari companii americane de profil – Quintana Minerals Corporation – și-a manifestat interesul pentru privatizarea companiei, cerând Guvernului date economice și informații legate de structură și acționariat.
  Guvernul României nu a răspuns nici astăzi acestor solicitări.”

  Concluzia este una singura. La 25 de ani de la Revolutie, ajutorul dat de stat intereselor “baietilor destepti” primeaza in raport cu ajutorul dat “prostimii”, restul este praf in ochi. Punct.

Lăsați un comentariu


Stiri

Liviu Dragnea, pronunțarea sentinței definitive – luni, 27 mai. DNA a cerut majorarea pedepsei

Vladimir Ionescu

Curtea Supremă va pronunța pe 27 mai, adică a doua zi după alegerile europarlamentare, hotărârea definitivă din Dosarul angajărilor fictive, dosar în care Liviu Dragnea… Mai mult

Stiri

Consiliul Concurenței: Sumele cheltuite cu iluminatul festiv depășesc și 50% din valoarea contractelor pentru serviciile de iluminat public

Vladimir Ionescu

Costurile iluminatului festiv depășesc, în cazul unor primării, chiar și 50% din suma totală alocată pentru iluminatul public, reiese dintr-o analiză realizată de Consiliul Concurenței.… Mai mult

Stiri

Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni recomandă desființarea Secției speciale: Risc de presiune foarte mare, ce poate submina independența procurorilor

Vladimir Ionescu

Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni recomandă desființarea Secției speciale de anchetarea magistraților, întrucât există un risc de presiune foarte ridicat asupra procurorilor, de natură să… Mai mult

Stiri

Noua definiție mondială a kilogramului a intrat în vigoare

Vladimir Ionescu

Noua definiţie mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni, potrivit Agerpres. Noul sistem internaţional de măsurare, ce vizează şi… Mai mult

Stiri

CCR amână a treia oară decizia privind completurile de 3 judecători. Mizele

Vladimir Ionescu

CCR a amânat luni decizia referitoare la lipsa completurilor specializate de la Înalta Curet de Casație și Justiție. Este a treia amânare a soluționării acestei… Mai mult

Stiri

Video de colecție / Poliția rutieră a cerut, la propriu, ”parola”, șoferilor care au vrut să intre în Târgoviște în timpul mitingului PSD

Razvan Diaconu

Un bărbat care voia să intre în Târgoviște duminică, să vadă meciul celor de la Chindia – Metaloglobus București, a fost oprit de polițiști la… Mai mult

Stiri

Procurorii militari s-au autosesizat după acțiunea jandarmilor de la Topoloveni. Acuzațiile – abuz în serviciu și lipsire de libertate

Vladimir Ionescu

Parchetul militar s-a autosesizat după reținerea de către jandarmi a protestatarilor de la Topoloveni și a deschis un dosar in rem (pe fapte, suspecții urmează… Mai mult