sâmbătă

20 aprilie, 2024

2 aprilie, 2019

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici (foto), a fost pus marți sub urmărire penală, pentru delapidarea unor fonduri ale PSD și utilizarea subvențiilor primite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, conform DNA.

Argumentele lui Mircea Drăgici au fost cu totul neobișnuite: ”„Să fii pus sub acuzare că nu ai respectat o lege pe care tu ai făcut-o în Parlamentul României şi eşti cel mai îndreptăţit să ştii spiritul şi litera acestei legi mi se pare exagerat” – a declarat la ieșirea de la parchet demnitarul.

*


Mircea Drăghici a fost propus de PSD la Ministerul Transporturilor, în locul fostului ministru Lucian Șova, iar ulterior social-democrații au dorit să-l numească președinte la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), exact instituția care verifică modul în care partidele cheltuiesc fondurile primite, inclusiv subvențiile de la stat.

Pentru anul acesta, bugetul alocat pentru subvenționarea activității partidelor politice potrivit Legii 334/2006, pentru partidele care au participat în alegerile din anul 2016, locale și parlamentare, este de 255,81 milioane de lei.

Anul trecut, bugetul total acordat partidelor a fost de 170,59 milioane lei, din care PSD a primit 97 de milioane de lei. Următoarea formațiune care a beneficiat de subvenții a fost PNL, cu 44,44 milioane lei.

Mircea Drăghici a negat acuzațiile, catalogându-le ca exagerate: „Să fii pus sub acuzare că nu ai respectat o lege pe care tu ai făcut-o în Parlamentul României şi eşti cel mai îndreptăţit să ştii spiritul şi litera acestei legi mi se pare exagerat şi cred cumva că are legătură cu coordonarea campaniei, că suntem în buza campaniei. De fiecare dată când a urmat o campanie electorală, am fost chemat la DNA”, a declarat, la ieşirea de la sediul DNA, trezorierul PSD.


Faptele de care este acuzat Mircea Drăghici, așa cum sunt descrise de DNA:

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: