vineri

19 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2022

Anvergura daunelor neplătite după falimentul City Insurance face Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să crească, de la 1,0% până la 2,5% din valoarea primelor brute subscrise, contribuția firmelor de asigurări generale la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), potrivit unui proiect  de  normă al ASF.

În „contextul exceptional generat de situația City Insurance” (în faliment), „pentru anul 2022, cota de contribuţie pentru asigurările generale este 2,5%; cota se aplică asupra volumului de prime brute încasate începând din luna februarie 2022 din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale”, spune nota de prezentare a proiectului ASF supus dezbaterii publice.

Pagubele lăsate de falimentul City Insurance ar putea depăși 150 de milioane de euro, numai în străinătate, adică mai mult decât „factura” falimentului societăților Astra și Carpatica la un loc, potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).


Numai primele 1.450 dosare de daună soluționate de FGA în cazul City Insurance aveau o valoare de peste 4,65 milioane de lei, potrivit ASF.

Conform legii, cota procentuală de contribuţie la FGA se stabileşte prin reglementări ale ASF, la propunerea Consiliului de administraţie al FGA, distinct pentru cele două categorii de asigurări (de viaţă şi generale), şi nu poate depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe.

Dezastrul City Insurance – peste capacitatea de plată a FGA

ASF spune că propune creșterea cu 1,5 puncte procentuale a contribuției la FGA după ce a analizat valoarea şi evoluţia cererilor de plată adresate FGA, ca și evoluţia pieţei de asigurări din România, „pentru menţinerea unei abordări prudente”.

Contribuția pentru activitatea de asigurări de viaţă rămâne nemodificată la nivelul de 0,4%,  mai spune ASF în nota de prezentare a propunerii de normă.


Guvernul a fost nevoit să adopte, în septembrie, o ordonanță de urgență ca să ajute FGA să facă față falimentului City Insurance, amânat, de altfel de câțiva ani.

S-a asigurat astfel protecția creditorilor de asigurări care au calitatea de contractant în mai multe contracte de asigurare. S-a majorat plafonul maxim de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei.

Totodată, Fondul va avea dreptul să efectueze plăți aferente despăgubirilor/indemnizațiilor cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și de constatare a stării de insolvență a asigurătorului.

Acționarul majoritar al City Insurance este încă Vivendi International SRL cu 85,23% din titluri, iar acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: