duminică

28 aprilie, 2024

6 aprilie, 2023

În trimestrul IV al anul 2022, inflația a urcat cheltuielile totale medii ale unei gospodării la 5.842 lei, sumă din care cheltuielile de consum au fost de 3.662 lei, adică 62,7% din total, conform datelor publicate joi de INS. Crizele ultimilor trei ani (covid, criza energetică și inflația) au schimbat structura cheltuielilor unei gospodării.

Alimentele au cunoscut un salt uriaș, de 238 de lei, reprezentând peste 52% din impactul inflației asupra cheltuielilor de consum.

Majoritatea capitolelor din cheltuielile de consum au avut o pondere mai mică decât în trimestrul IV din 2021, singurele în creștere, ca procent din total, fiind cele pentru Produse agroalimentare și băuturi nealcoolice) cum și cele alocate categoriei Hoteluri, cafenele și restaurante. Din celelalte părți – așa cum era de așteptat – ”s-a tăiat” ca pondere procentuală.


Asigurările și serviciile financiare sunt singurele cheltuieli reduse nu doar ca pondere, ci și ca sumă, de la 25,95 de lei în Trim. IV 2021, la 20,75 lei în Trim. IV 2022.

În termeni absoluți, cu excepția asigurărilor și serviciilor financiare, toate cheltuielile destinate consumului au cunoscut un avans, raportat la același trimestru din 2021, chiar dacă el a fost insignifiant, precum la Sănătate (un plus de 4 lei, dar o pondere diminuată cu 0,4 pp) sau la Educație (5 lei), cele mai afectate capitole din bugetele familiilor din România.

Cheltuielile pentru Sănătate au fost de 196,17 lei, în timp ce sumele destinate Educației abia au trecut plafonul de 20 de lei – au urcat de la 18,45 de lei în 2021, la 23,35 de lei, în 2022.

S-a alocat suplimentar la alimente, s-a tăiat de la sănătate, îngrijire personală, dotarea locuinței, transport

Per total, cheltuielile de consum au crescut cu 456 de lei, sumă ce a acoprit efectele inflației asupra alimentelor (238 de lei), energiei și combustibililor (74 de lei) și transportului (29 de lei).

(Citește și: „Cum s-au schimbat, în ochii INS, cheltuielile de consum ale românilor afectați de inflație și criza energetică„)

Cheltuielile totale medii lunare ale unei persoane din urban au fost de 1,5 ori mai mari decât ale unui locuitor din rural


Structura cheltuielilor este puternic influențată de mediul de rezidenţă, din două motive principale: ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare din resurse proprii în cheltuielile totale din mediul rural a fost semnificativ mai mare față de cea din mediul urban (cu 7,3 puncte procentuale), în timp ce impozitele, contribuțiile, cotizațiile și taxele au totalizat 34,6% din chletuielile urbanului, comparativ cu 25,1% în rural.

Impactul inflației a urcat cu 47 de lei diferența dintre cheltuielile medii lunare ale unei persoane din urban, față de cele ale locuitorului din rural, de la 800 de lei în 2021, la 947 de lei, în 2022.

Veniturile medii lunare ale unei gospodării au scăzut față de Trim. III 2022

Cheltuielile totale medii din Trim. IV 2022, de 5.842 lei lunar pe o gospodărie (și 2.332 lei pe persoană), au reprezentat 88,1% din nivelul veniturilor totale din aceste trei luni.

Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul IV 2022, în termeni nominali, de 6.634 lei pe o gospodărie şi 2.648 lei pe persoană, Se observă o scădere față de cele trei luni anterioare, adică de Trim. III 2022, când au fost de 6.668 lei pe gospodărie şi 2.662 lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 6.105 lei lunar pe gospodărie (2.437 lei pe persoană), iar cele în natură, de 529 lei lunar pe gospodărie (211 lei pe persoană).

Compoziția veniturilor:

  • Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (66,6% din veniturile totale ale gospodăriilor)
  • Veniturile din prestaţii sociale (19,9%)
  • Veniturile în natură (8,0%), veniturile din agricultură (1,7%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,5%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,0%). Cea mai mare parte din veniturile în natură o reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (78,6%).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: