vineri

29 martie, 2024

5 octombrie, 2022

Povara facturilor la curent și gaze a crescut considerabil în trimestrul al doilea al acestui an față de T2 din 2021, iar scumpirile alimentelor s-au resimțit din plin în bugetul familiilor din România, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), cu privire la evoluția structurii cheltuielilor gospodăriilor.

Astfel, ponderea cheltuielilor cu locuința, apa, electricitatea, gazele și alți combustibili în totalul cheltuielilor de consum a înregistrat un avans de 1,8 puncte procente din T2 2021 până în T2 2022, la 15,5% din totalul cheltuielilor de consum. În lei, creșterea este de 122,25, până la 513,5, reiese din datele INS.

Banii dați pe energie, utilități și alimente au fost luați de la îmbrăcăminte, întreținerea locuinței și comunicații

Este a doua cea mai mare creștere în lei după cea a cheltuielilor pentru alimente. Ponderea acestora în totalul cheltuielilor de consum a înregistrat o creștere de doar 0.2 puncte procentuale, însă acestea au cea mai mare pondere, de 35,1%. În lei, o gospodărie din România a cheltuit în medie în T2 circa 1.160,9 lei pe produse agroalimentare și băuturi nealcoolice, cu 166,7 lei mai mult decât anul anterior, respectiv cu 16,8% mai mult – creștere în linie cu evoluția inflației.


Și cheltuielile de transport au înregistrat un avans considerabil, de 0,9pp în totalul cheltuielilor de consum, respectiv de 60,7 lei, la 7,8% din total, respectiv 257,6 lei, mai reiese din datele INS.

Ponderea cheltuielilor cu alimentele, utilitățile și transportul în totalul cheltuielilor de consum a fost în T2 de 58,4%, față de 55,5% în T2 2021.

Pentru a acomoda aceste creșteri de cheltuieli, gospodăriile au făcut economii la mai multe capitole, printre care băuturi alcoolice și tutun, îmbrăcăminte și încălțăminte, mobilier, sănătate și informații și comunicații.

Cheltuielile totale de consum ale unei gospodării din România au crescut, în medie, cu circa 16,1% în trimestrul al doilea din acest an față de același trimestru din 2021.


La nivelul lunii iunie (sfârșitul T2), rata anuală a inflației a urcat la 15,1%.

Venitul mediu pe gospodărie – 6241 lei. Scad puterea de cumpărare și economisirea

Ritmul de creștere al cheltuielilor a fost mai mare decât cel al veniturilor. Astfel, ccheltuielile au înregistrat un avans de 14,1% în T2 2022 față de T2 2021, până la 5.375 de lei, în medie, pe gospodărie, iar veniturile au consemnat un avans de 11,9% în T2 2022 față de T21 2021, până la 6.241 de lei.

Economiștii au semnalat și scăderea ratei de economisire, care a scăzut de la 15,4% în primul semestru din 2021 la 14,2% în semestrul întâi din acest an, potrivit calculelor realizate de Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, pe baza datelor INS.

”Statisticile indică diminuarea ratei de economisire la nivelul populației în al doilea trimestru din acest an, pe fondul majorării cheltuielilor cu un ritm superior dinamicii veniturilor, în contextul intensificării presiunilor inflaționiste”, a punctat Andrei Rădulescu, într-o notă transmisă investitorilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: