15 iulie, 2015

tsipras
Alexis Tsipras, după şedinţa cu Syriza

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a anunţat miercuri câteva date esenţiale legate de fondurile europene  care vor fi puse, într-o primă fază, la dispoziţia Greciei pentru a fi folosite pentru crearea de locuri de muncă şi creştere economică :

  • 20 miliarde euro vor fi asiguraţi din Fondul european structural şi de investiţii
  • 15 miliarde euro de la Politicile agricole comune

Vicepreşedintele Dombrovskis a mai anunţat oficial că cea mai rapidă formă de a pune la dispoziţia Greciei finanţări pe termen scurt a fost utilizarea fondurilor Mecanismului European de Stabilitate Financiară în condiţiile în care nu există perspectiva încheierii unor acorduri bilaterale de sprijin financiar.

Tot miercuri, premierul David Cameron a anunţat că Marea Britanie, care se opune fără succes ideii de finanţare a Greciei din fondul de stabilitate, la care contribuie cu 15% fără a fi parte a Zonei Euro, sprijină solicitarea FMI de restructurare a datoriilor statului elen.


O declaraţie similară a fost făcută şi de ministrul de Finanţe francez Michel Sapin.

Semnalele europene ar fi trebuit să faciliteze un rezultat favorabil lui Alexis Tsipras la votul asupra înţelegerii încheiate de guvern cu Comisia Europeană.

La Atena însă, ziua de miercuri a fost tensionată:

  • Secretarul general al Ministerului Finanţelor şi adjunctul ministrului Finanţelor şi-au dat demisiile din funcţii, nemulţumiţi de condiţiile impuse Greciei de creditori
  • Majoritatea membrilor Comitetului Central Syriza (110 din 201) au votat, la o reuniune de partid, o rezoluţie de condamnare a acordului încheiat la Bruxelles. Nu toţi sunt şi parlamentari
  • 15 parlmentari Syriza şi unul dintre miniştrii guvernului Tsipras au anunţat public că nu vor vota documentul în Parlament

Votul asupra documentului esenţial pentru salvarea Greciei de la faliment este programat miercuri, la ora 24.00.

balanta
Balanţa puterii în Parlamentul din Atena. Grafic The Guardian

În faţa propriului partid, premierul Tsipras a repetat că nu crede în acordul încheiat la Bruxelles dar că a fost obligat să semneze documentul ca să evite falimentul statului. “Dacă aveţi altă soluţie viabilă, vă rog, spuneţi-mi”, a spus Syriza premierul grec.

O alternativă a fost oferită de Platforma de stânga din Syriza, care a propus din nou, la fel ca acum 2 săptămâni, planul de ieşire din Zona Euro, ce presupune revenirea la drahmă, schimbarea guvernatorului Băncii centrale şi utilizarea fondurilor de rezervă pentru plata salariilor şi pensiilor.

Tot la acum 2 săptămâni, planul a fost respins de Alexis Tsipras.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

toate comentariile

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: