Dacă ești interesat de un sistem de încălzire nou pentru locuința ta, este bine să știi că pe piață există mai multe tipuri de pompe de căldură. În acest fel, poți alege sistemul care se potrivește cel mai bine în cazul tău.
Pompe de căldură aerotermale, geotermale, hidrotermale
Cele mai întâlnite tipuri de pompe de căldură sunt cele aer-aer, aer-apă, apă-apă și sol-apă. În funcție de sursa de căldură pe care o folosesc, pompele se împart în aerotermale, geotermale și hidrotermale.
Astfel, pompele de căldură aerotermale utilizează aerul ca sursă, pompele geotermale utilizează căldura din sol (din subteran), iar cele hidrotermale folosesc energia termică a apei (din pânza freatică, din lacuri sau din râuri).
1. Pompe de căldură aer-aer
Pompele de căldură aer-aer sunt un tip de pompe aerotermale. Principiul de funcționare este următorul: pompele aer-aer preiau căldura din aerul din exteriorul locuinței și o transferă în interiorul casei, eliberând-o sub formă de aer încălzit, se arată pe site-ul OneConcept, un furnizor de aparate HVAC (încălzire, ventilare și aer condiționat).
Pompele de căldură aer-aer sunt cele care seamănă cel mai mult cu aparatele de aer condiționat, cu diferența că pompele de căldură sunt capabile să colecteze căldură din aerul din exterior chiar și în lunile mai reci pentru a încălzi locuința.
Tipuri de pompe de căldură – exemple
Potrivit producătorului Ariston, pompele de căldură aer-aer se pretează mai ales în zone mai calde (eficiența scade odată cu temperatura aerului exterior) și pentru locuințe mai mici. Avantajul său este dat de costurile scăzute (deoarece energia termică este transferată din exterior direct în aerul ambiant, nu mai este nevoie de instalații de apă cu calorifere, țevi și racorduri precum în cazul pompelor de căldură aer-apă).
Referitor la costuri, este important de menționat că pompele aer-aer sunt excluse de la finanțare prin programul „Casa Verde Clasic”, prin care românii persoane fizice pot primi până la 8.000 de lei de la stat pentru instalarea pompelor de căldură.
2. Pompe de căldură aer-apă
Un alt tip de pompe aerotermale sunt pompele aer-apă. Precum pompele aer-aer, și acestea preiau căldura din aerul din exteriorul locuinței, însă nu o transferă în aerul interior, ci în apa dintr-un sistem de conducte conectat la calorifere, la un sistem de încălzire prin pardoseală sau la un ventiloconvector, se mai arată pe site-ul oneconcept.ro.
Cu alte cuvinte, este un sistem care preia căldura din aerul de afară și o transferă în circuitul de apă al casei. Pompa de căldură aer-apă poate fi folosită și pentru a produce apă caldă. Astfel, sistemul poate fi conectat cu un rezervor pentru stocarea apei calde care să fie utilizată la baie și bucătărie, pentru duș, spălat, gătit etc.
Tipuri de pompe de căldură – păreri
Conform producătorului Ariston, modelul aer-apă este cel mai întâlnit tip de pompe de căldură din România, preferat datorită simplității în montare (nu necesită foraje ori săpături), dar și randamentului.
Pompele de căldură aer-apă pot extrage căldură din aer foarte rece, cu temperaturi de până la -20 de grade. Totuși, trebuie menționat că performanțele acestui tip de pompe de căldură scad destul de mult la temperaturi negative, majoritatea modelelor de pe piață oferind performanțe maxime la temperaturi exterioare de peste 5 grade Celsius.
3. Pompele de căldură sol-apă
Pompa de căldură sol-apă este un tip de pompă geotermală, care utilizează energia termică din sol pentru a încălzi locuința. Deoarece căldura este extrasă din subteran, o astfel de pompă implică realizarea unor foraje, așadar este mai costisitoare.
O pompă de căldură sol-apă este un sistem alcătuit din pompa de căldură, forajul geotermal (care poate fi compus din colectori verticali sau orizontali, în funcție de suprafața de teren existentă) și sistemul de încălzire din locuință (calorifere, încălzire prin pardoseală, rezervor pentru apă caldă menajeră, conducte etc), conform ferroli.com.
Tipuri de pompe de căldură – cât de eficiente sunt
În puțul săpat se introduce un circuit prin care este pompat în adâncime un amestec de apă cu agent frigorific. Acesta preia căldura din subteran și o aduce în locuință.
Marele avantaj al unei pompe de căldură sol-apă este eficiența ridicată. Două sunt motivele pentru care pompele de căldură sol-apă sunt mai eficiente. În primul rând, temperatura din subteran este mai ridicată (cu cât crește adâncimea, cu atât crește și temperatura), iar în al doilea rând, temperatura subterană rămâne constantă, nefiind la fel de afectată de vreme și de anotimp precum cea a aerului înconjurător.
După cum se arată pe site-ul ariston.com, la o adâncime de 100 de metri temperatura este de 10 grade Celsius, iar la 250 de metri de 20 de grade. O pompă de căldură sol-apă necesită un foraj de 80-120 de metri, însă sunt posibile și foraje mai adânci.
4. Pompa de căldură apă-apă
Revenind la tipuri de pompe de căldură, trebuie menționat că pompele de căldură prezentate până acum preluau căldura din aer sau din sol. Există însă și pompe de căldură apă-apă, care extrag energia termică din apă (din pânza freatică, din lacuri sau din râuri).
Precum pompa sol-apă, și acest tip de pompă costă mai mult deoarece necesită foraje de puțuri verticale, pentru pompare și restituție, potrivit Ferroli. Este foarte important ca forajul în sol să se realizeze corect pentru ca pompa să fie conectată corect la sursa de apă, în funcție de direcția de curgere a apei subterane. În caz contract există riscul ca apa restituită să se întoarcă în forajul de pompare.
Conform producătorului, și acest tip de pompă are o eficiență sporită deoarece și apa din pânza freatică are o temperatură mai mare și mai stabilă decât cea a aerului. Dezavantantajele sunt reprezentate de costurile ridicate ale forajului și de faptul că necesită o întreținere specială pentru denisiparea forajelor.
Foto: IntelligentVisualDesing / HarmvdB / pixabay.com
Dacă acest articol despre tipuri de pompe de căldură vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Pompe de căldură păreri. Aer-apă, sol-apă, apă-apă. Ghid clar
La ce ajută pompele de căldură. Scapi de gaz și ajuți mediul
Fonduri pentru pompe de căldură. Poți primi până la 8.000 de lei
Cum îți pui și cât costă pompa de căldură sol apă. Ghid în 8 pași