vineri

10 mai, 2024

pompe de căldură păreri

17 ianuarie, 2024

Pompe de căldură păreri. La ora actuală se discută mult în spațiul public despre tranziția către energiile regenerabile, reducerea consumului de gaz și de combustibili fosili și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ce sunt pompele de căldură

În acest context, pompele de căldură reprezintă o modalitate de a electrifica încălzirea, și sunt promovate de autoritățile europene pentru a înlocui centralele pe gaz. Spre deosebire de acestea din urmă, pompele de căldură nu au nevoie de combustibili fosili pentru a funcționa.

Însă e important să înțelegi că și o pompă de căldură va presupune cheltuieli cu energia după ce o pui în funcțiune. Chiar dacă nu folosește gaz, ea utilizează curent electric. Totuși, consumul de curent este mai mic decât în cazul centralelor electrice sau al boilerelor electrice, deoarece pompa utilizează căldura (energia termică) pe care o preia din mediul înconjurător.


Mai exact, o pompă de căldură are nevoie de electricitate pentru funcționarea compresorului și a pompei care circulă agentul frigorific, nu și pentru a încălzi efectiv apa, așa cum se întâmplă la o centrală electrică sau la un boiler electric. Mai multe informații despre cum funcționează exact o pompă de căldură găsești în acest articol.

Pompe de căldură păreri – tipuri de pompe

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să îl stabilești atunci când vrei să instalezi o pompă de căldură este să alegi tipul de pompă. În funcție de locul din este extrasă energia termică, pompele se împart în mai multe categorii: aer-apă, apă-apă sau sol-apă. După cum le spune și numele, cele 3 tipuri de pompe preiau căldura din aer, apă, respectiv sol.

Un alt aspect care trebuie analizat este la ce anume vei folosi căldura pe care ți-o oferă pompa: încălzirea locuinței, prepararea apei calde sau ambele. În ceea ce privește încălzirea locuinței, poți alege calorifere clasice, încălzire prin pardoseală sau prin pereți ori ventiloconvectoare.

În cazul în care pompa de căldură va fi folosită și pentru a furniza apă caldă la baie și bucătărie (pentru dușuri, chiuvete, alte instalații sanitare), atunci sistemul de încălzire va trebui să aibă și un rezervor pentru apă.


Fiecare tip de pompă de căldură are propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje.

Pompe de căldură păreri – pompa aer-apă

Pompele de căldură aer-apă transferă căldura din aerul din exteriorul locuinței în interiorul casei.

Acestea sunt cele mai utilizate tipuri de pompe de căldură, arată producătorul Ferroli pe site-ul oficial, unul dintre avantajele sale fiind acela că sunt mai ieftin de instalat deoarece nu necesită realizarea de foraje. Căldura necesară este pur și simplu extrasă din aerul înconjurător, nu din subteran.

Aerul este extras de o unitate exterioară care se montează în afara locuinței, așa că e important să ai spațiu disponibil. Unitatea seamănă cu cea care se montează afară pentru aerul condiționat, însă este mai mare.

Ce sunt pompele de căldură aer-apă

Pompele aer-apă pot extrage căldură din aer foarte rece, ce are o temperatură de până la -20 de grade. Pe de altă parte, eficiența modelului aer-apă scade pe măsură ce temperaturile de afară scad, astfel de pompe de căldură fiind mai eficiente în zonele cu climat mai cald, mai notează sursa citată.

În general, dacă folosești pompa de căldură pentru încălzirea locuinței, ea trebuie orientată către sud pentru a fi expusă mai mult la razele solare și pentru a avea o eficiență sporită.

Pompe de căldură păreri – temperatura optimă

După cum arată și producătorul Ariston pe site-ul oficial, pentru ca pompa de căldură să funcționeze optim, afară trebuie să fie temperaturi mai ridicate. Astfel, majoritatea modelelor de pe piață oferă performanțe maxime la temperaturi exterioare de peste 5-7 grade Celsius.

Eficiența energetică a pompelor de căldură se măsoară în COP (coeficientul de performanță). Dacă o pompă de căldură consumă 1 kW de energie electrică pentru a funcționa și furnizează 5 kW de energie termică, ea are un COP de 5, mai notează sursa citată. Dacă o pompă de căldură are un COP de 5 atunci când funcționează la +7 grade Celsius, valoarea COP ar putea scădea la 3 la o temperatură exterioară de -7 grade, ceea ce înseamnă că eficiența s-ar reduce foarte mult, cu aproximativ 40%.

Pompe de căldură păreri – avantaje și dezavantaje

În cazul în care se dorește folosirea pompei de căldură aer-apă la temperaturi joase, producătorul recomandă o pompă de căldură cu caracteristici diferite, un sistem mai puternic sau prevăzut cu o rezistență electrică ori un alt generator de căldură, cum ar fi o centrală termică în condensare.

De regulă, o pompă de căldură aer-apă nu este potrivită pentru zonele cu un climat de iarnă foarte aspru, în care temperturile scad adesea sub 0 grade și rămân la valori negative pentru perioade lungi de timp, potrivit ariston.com.

pompe de căldură păreri
Foto: HarmvdB / pixabay.com

Ce sunt pompele de căldură sol-apă

În ceea ce privește pompa de căldură sol-apă, aceasta folosește căldura din subteran (energia geotermală) pentru a încălzi locuința. Practic, pompa de căldură, forajul geotermal și sistemul de încălzire din locuință vor forma un circuit închis, se arată pe site-ul ferroli.com.

Avantajul unei astfel de pompe de căldură este eficiența crescută, deoarece sursa de energie (în speță, solul) are o temperatură constantă, spre deosebire de temperatura aerului, care variază foarte mult în funcție de anotimp.

Dezavantajul este investiția inițială ridicată, în special din cauza forajelor geotermale care trebuie realizate.

Pompe de căldură păreri – pompa de căldură apă-apă

Pompa de căldură apă-apă folosește apa subterană, din pânza freatică, drept sursă pentru extragerea căldurii necesare pentru încălzirea unei locuințe. Alte surse de apă pentru acest tip de pompă sunt lacurile sau râurile.

După cum arată producătorul, pompa de căldură apă-apă are și ea nevoie de foraje. De această dată este nevoie de foraje de puțuri verticale pentru pomparea apei la suprafață, precum și pentru reinjectarea apei folosite.

Avantajul unei astfel de pompe de căldură este eficiența sporită. Precum pompele sol-apă, și pompele apă-apă beneficiază de pe urma temperaturii relativ constante a apei din pânza freatică, ceea ce înseamnă că eficiența nu este dependentă de temperatura aerului, care poate scădea foarte mult iarna.

Potrivit site-ului EON, apa din pânza freatică are mereu o temperatură cuprinsă între 7 și 12ºC.

Pompe de căldură păreri – riscuri

Pe de altă parte, și aceste pompe sunt mai scumpe și necesită o investiție inițială costisitoare (forajul puțurilor și instalarea echipamentelor). În plus, are nevoie de mentenanță atentă (denisiparea forajelor).

Mai trebuie menționat că o astfel de pompă nu este potrivită pentru orice locație deoarece ea necesită acces la o sursă de apă.

Contează, totodată, și calitatea apei. Unii ingineri atrag atenția, de exemplu, că apa poate să aibă nisip foarte fin care în timp poate distruge anumite componente ale pompei.

Pompe de căldură păreri – recomandări

Dincolo de accesul la resurse și de coeficientul de performanță al pompei, atunci când decizi să investești într-o pompă de căldură, este important să iei în calcul și alte aspecte, ca de exemplu suprafața locuinței, numărul de locuitori, tipul de locuință (permanentă sau sezonieră), modul în care locuința este compartimentată sau dacă este izolată.

Toate aceste aspecte te vor ajuta să înțelegi care este necesarul de căldură pentru casa ta și să eviți subdimensionarea sau supradimensionarea sistemului. După cum menționează producătorul Ferroli într-un articol explicativ, subdimensionarea se referă la faptul că pompa de căldură nu va reuși să încălzească rapid locuința și nu va livra temperatura necesară în timp util. Prin urmare, pompa va funcționa mai mult timp, iar costurile cu energia electrică vor crește.

În schimb, supradimensionarea se referă la faptul că pompa va oferi mai multă căldură decât este necesar. De exemplu, pentru locuințele cu necesar termic scăzut este mai rentabilă achiziția unei pompe de căldură aer-apă, spre deosebire de una tip sol-apă, mai recomandă sursa citată.

Foto: Pexels / HarmvdB / pixabay.com

Dacă acest articol despre pompe de căldură păreri ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

La ce ajută pompele de căldură. Scapi de gaz și ajuți mediul

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: