luni

25 martie, 2024

la ce ajută pompele de căldură

20 septembrie, 2022

În contextul actual, în care prețurile la gaze naturale au atins un maximum istoric, mulți români se întreabă la ce ajută pompele de căldură, acestea fiind tot mai des menționate atunci când se discută despre alternative la sistemele clasice de încălzire.

La ce ajută pompele de căldură – de la încălzirea camerelor la încălzirea apei

În funcție de mediul din care extrag căldura, pompele de căldură sunt de mai multe tipuri (aer, sol, apă). Principiul de funcționare este însă similar, scopul fiind acela de a colecta energie termică din mediul înconjurător pentru a o folosi la încălzirea unei locuințe pe timp de iarnă. Încălzirea se poate face prin calorifere clasice sau prin pardoseală.

De asemenea, ele pot fi folosite și pentru a încălzi apa din gospodărie. Pentru acest lucru este necesar ca sistemul să dispună de un rezervor care va furniza apă pentru instalațiile sanitare, dușuri, chiuvete etc.


Pompele pot extrage căldură din aer foarte rece (ce are o temperatură foarte joasă, de până la -19 grade Celsius). Prin urmare, pentru o țară aflată într-o zonă temperată, așa cum este cazul României, o pompă de căldură poate asigura apa caldă și căldura pe tot parcursul anului.

La ce ajută pompele de căldură și cum funcționează

De exemplu, o pompă ce folosește energia termică a aerului va prelua căldura din aer cu ajutorul unui unități exterioare ce are un ventilator (este o unitate similară celei necesare pentru un aparat de aer condiționat).

la ce ajută pompele de căldură
Foto: HarmvdB / pixabay.com

În primă fază, căldura luată din mediul înconjurător este transferată într-un sistem de conducte prin care circulă antigel (numit și agent frigorific). Lichidul care circulă prin țevi este întotdeauna mai rece decât temperatura ambientală și din acest motiv poate să preia căldura.

Apoi, antigelul ajunge într-un alt circuit, de-a lungul căruia temperatura sa crește. Pentru a înțelege la ce ajută pompele de căldură trebuie să știm că agentul frigorific fierbe (și se transformă în vapori, trecând așadar de la starea lichidă la starea gazoasă) la o temperatură mult mai scăzută decât apa.


De exemplu, apa fierbe la 100 de grade Celsius (și va transporta energie termică sub formă de vapori atunci când fierbe). Însă un agent frigorific precum R134a are punctul de fierbere la temperatura de -26,3 grade Celsius. Așadar este foarte ușor ca acesta să transporte căldura fără să o piardă, chiar și la temperaturi exterioare extrem de scăzute.

La ce ajută pompele de căldură – pot fi folosite și pentru răcire

Așadar, agentul frigorific absoarbe căldura, fierbe și se transformă în vapori. Aburul ajunge apoi la un compresor (orice pompă de căldură are un astfel de dispozitiv), care comprimă aburul, ceea ce face ca temperatura să crească și mai mult. Aburul care iese din convertor este foarte cald și poate fi folosit pentru încălzire.

Agentul frigorific transferă căldura către circuitul de încălzire (calorifere, încălzire prin pardoseală etc). Cu agentul termic obținut puteți încălzi camerele, precum și apa pentru menaj sau pentru duș.

Când ne gândim la ce ajută pompele de căldură trebuie să precizăm că pompele de căldură aer aer, care sunt unități similare aparatelor de aer condiționat, pot fi folosite nu doar pentru încălzire, ci și pentru răcirea aerului. Deoarece ele dispun de supapă de inversare, pompele pot fi setate în modul „încălzire” în timpul iernii și în modul „răcire” în sezonul rece.

Pompa de căldură ajută la protejarea mediului înconjurător

Un asemenea sistem are nevoie de electricitate doar pentru funcționarea compresorului și a pompei care circulă agentul frigorific (nu are nevoie de electricitate pentru a încălzi apa, așa cum este cazul unui boiler).

Unii producători de pompe de căldură aer apă menționează că dispozitivele funcționează cu 75-80% energie regenerabilă extrasă din aer, restul până la 100% fiind reprezentat de energie electrică. Dacă vreți să sporiți nivelul de autonomie față de sistemele naționale de furnizare a agentului termic / electricității vă puteți instala și panouri fotovoltaice care să vă furnizeze necesarul de curent electric pentru funcționarea pompei de căldură.

Când analizăm la ce ajută pompele de căldură trebuie să luăm în calcul și faptul că folosirea unei pompe de căldură contribuie la reducerea poluării. Spre deosebire de o centrală pe gaz sau de încălzirea cu lemn, pompa de căldură nu duce la emisii de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon.

Cât costă o pompă de căldură

Prețul unei pompe de căldură variază în funcție de puterea acesteia. De pildă, o pompă de căldură aer-apă cu o putere de 4kW poate costa în jur de 17.000 de lei, în vreme ce o pompă aer-apă de 16kW poate fi achiziționată cu 42.000 de lei, iar una de 24 kW cu 55.000 de lei.

Prețul este și mai mare dacă achiziționați o pompă de căldură cu sistem de încălzire a apei. De exemplu, o pompă de căldură aer-apă cu o putere maximă de 16kW și unitate cu rezervor pentru apa caldă poate ajunge să coste și 70.000 de lei.

Foto: globalenergysystems / HarmvdB  / pixabay.com

Ce este o casă independentă energetic. Ghid în 7 pași plus exemple

Ghid de finanțare Electric Up. 100.000 de euro pentru panouri fotovoltaice

Fonduri europene pentru renovarea caselor vechi. Cine poate primi bani

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: