cum îți pui și cât costă pompa de căldură

18 octombrie, 2022

Dacă ești interesat de cum îți pui și cât costă pompa de căldură sol apă acest articol-ghid îți va fi de mare ajutor.

Din păcate, pentru aceste tipuri de pompe de căldură (numite și pompe de căldură geotermale deoarece utilizează căldura pământului) nu există un program prin care să primiți finanțare de la stat, cel puțin deocamdată.

Singurele pompe de căldură pentru care puteți primi finanțare prin Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire (CASA VERDE CLASIC) sunt pompele de căldură aer-aer.


Pentru instalarea acestora puteți primi maximum 8.000 de lei de la stat. Mai multe informații despre accesarea acestor fonduri găsiți aici.

Dar să revenim la cum îți pui și cât costă pompele de căldură care se bagă în pământ.

Ce este o pompă de căldură sol apă

1. Pompa de căldură sol apă este un sistem frigorific electric ce mută căldura de la un corp mai cald (pământul) către un corp mai rece (casa voastră). Sistemul poate fi inversat pe timpul verii pentru răcirea locuinței.

Aceste tipuri de pompe circulă un lichid (denumit antigel) care preia căldura din sol și o aduce în locuință.

Cum îți pui și cât costă pompa de căldură – cum funcționează o pompă de căldură sol apă


2. Pe scurt, o pompă de căldură sol apă este alcătuită din:

a) un colector geotermal, numit și circuit principal (acesta este un sistem de conducte instalate vertical în sol, prin foraje de adâncime, sau o rețea de conducte instalate orizontal, la adâncimi mult mai mici);

Rețeaua de colectori orizontali este amplasată la adâncimi de 1,5-2 metri. Pentru a colecta suficientă căldură, sondele orizontale au nevoie de un teren mare.

În cazul sistemelor verticale, forajele se fac până la adâncimi cuprinse între 50 și 150 de metri. Pentru încălzirea unei case cu o suprafață de 120 m² cu ajutorul colectorilor verticali este suficient un foraj cu adâncimea de 120 de metri.

b) pompa de căldură;

c) circuitul secundar (cel din locuință, alcătuit din diverse sisteme de încălzire: calorifere, încălzire prin pardoseală, încălzire prin pereți, ventiloconvectoare, sistem de furnizare a apei calde menajere).

Cum îți pui și cât costă pompa de căldură – ce temperatură este în pământ

3. Temperatura la suprafața solului variază foarte mult în funcție de anotimp. Însă în sol, începând de la câteva zeci de centimetri sub pământ, temperatura rămâne relativ constantă. Ea variază între 7 și 20 de grade Celsius.

La aproximativ 100 de metri adâncime temperatura este constantă (de circa 12 grade). În cea mai mare parte, această căldură (energie termică) provine de la Soare (energia solară este absorbită de stratul superior al solului).

Prin colectorul geotermal circulă un antigel care este trimis de pompa de caldură în subteran având o temperatură de aproximativ 2-3 grade.

Când ajunge în pământ, antigelul se încălzește și se întoarce la temperatura de 6-7 grade. Acest antigel intră apoi în schimbătorul de căldură al pompei, unde un agent frigorific asupra căruia se aplică presiuni mari absoarbe căldura din circuitul primar și o cedează în circuitul secundar, se arată pe siteul unui producător de sisteme de încălzire.

Pompa de căldură sol apă folosește de mai multe ori această diferență de temperatură și încălzește astfel casa.

Cât de eficiente sunt pompele de căldură sol apă

4. Dacă vă instalați o pompă de căldură sol apă nu înseamnă că nu veți mai plăti niciun leu pentru încălzirea locuinței. Aceste pompe de căldură sunt sisteme electrice și consumă curent electric. Prin urmare, dacă nu vă instalați și panouri fotovoltaice sau miniturbine eoliene care să producă energie electrică pe care să o folosească pompele, factura voastră la curent electric va fi mai mare.

Însă chiar și așa avantajele sunt foarte mari. Conform datelor de prezentare de pe site-ul unui producător de pompe de căldură, acestea sunt unele dintre cele mai eficiente surse de încălzire: pentru fiecare 1 kWh de energie electrică folosit ele produc 4-5 kWh de energie termică (căldură).

Cum îți pui și cât costă pompa de căldură – cât costă forajul

5. Potrivit unei firme de profil, costul pentru un foraj de 120 de metri adâncime este de aproximativ 2.400 de euro. Este nevoie de cunoștințe tehnice și echipamente speciale pentru instalarea corectă a conductelor, așa încât trebuie să apelați la specialiști.

Cât costă o pompă de căldură sol apă

6. De pildă, pe site-ul unui furnizor de astfel de produse, o pompă de căldură de 8 kW, ce poate încălzi o casă cu o suprafață cuprinsă între 50 și 80 de metri pătrați, costă între 1.800 și 2.600 de euro (TVA inclus), în funcție de model.

O altă pompă de căldură, cu o putere mai mare, de 12 kW, ce poate încălzi o casă cu o suprafață cuprinsă între 80 și 120 de metri pătrați, costă între 2.300 și 3.300 de euro (TVA inclus), în funcție de model.

O pompă de căldură cu o putere de 22 kW, ce încălzește o casă cu o suprafață mare, de 200-280 de metri pătrați, are un preț ce variază între 3.400 și 4.900 de euro (TVA inclus), în funcție de model.

cum îți pui și cât costă pompa de căldură
Foto: geralt / pixabay.com

O pompă de căldură cu o putere de 33 kW, ce are capacitatea de a încălzi o casă cu suprafața cuprinsă între 350 și 450 de metri pătrați, are un preț ce variază între 4.800 și 6.900 de euro (TVA inclus), în funcție de model.

Iar o pompă de căldură cu puterea de 45 kW, ce încălzește o casă cu suprafața cuprinsă între 500 și 650 de metri pătrați, are un preț cuprins între 5.500 și 8.100 de euro (TVA inclus), în funcție de model.

Cum îți pui și cât costă pompa de căldură – răcirea locuinței cu o pompă de căldură sol apă

7. Cu o pompă de căldură sol apă puteți nu doar să vă încălziți locuința pe timpul iernii și să preparați apa caldă de care aveți nevoie pentru spălat (în bucătărie sau în baie), ci și să vă răciți locuința pe timpul verii.

În timpul iernii, fluidul din țevi extrage căldura din pământ și o aduce în locuință. Vara, sistemul se inversează: căldura din casă este captată de fluid și este transmisă în sol.

Cum îți pui și cât costă pompa de căldură – criterii de care trebuie să ții cont

8. Când alegi o pompă de căldură trebuie să ții cont de anumite aspecte (pentru a putea estima în mod corect necesarul termic al locuinței):

  • care este coeficientul de performanță (COP) și coeficientul de performanță sezonier (SCOP) al pompei de căldură; cu cât COP-ul este mai mare, cu atât pompa de căldură este mai eficientă; de pildă, o pompă de căldură care produce 4kWh de energie termică pentru fiecare 1 kWh de energie electrică consumată are un COP de 4;
  • în cazul pompelor de căldură care funcționează și pe modul de răcire trebuie verificată eficiența echipamentelor de răcire (eficiența sezonieră pentru răcire numește EER, SEER sau ESEER);
  • ce clasă energetică (ERP) are pompa de căldură (cele mai rentabile sunt cele din clasa A+++);
  • care este locul unde se montează pompa de căldură (potrivit specialiștilor, pompa de căldură trebuie să fie ferită de vânt și ploaie, așa că este bine să fie montată sub streașină);
  • este bine ca locuința să fie izolată termic (atât acoperișul, cât și pereții, pentru a împiedica pierderile de energie termică);
  • câte persoane locuiesc în casa respectivă;
  • ce suprafață are locuința și cum este compartimentată;
  • dacă este vorba despre o locuință permanentă sau sezonieră.

Foto: energy1987 / geralt / pixabay.com

Vă recomandăm și:

La ce ajută pompele de căldură. Scapi de gaze și ajuți mediul

Cum îți pui panouri fotovoltaice. Primești 4.000 de euro de la stat

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: