8 decembrie, 2021

Carantina de noapte este eliminată, programul magazinelor și restaurantelor este prelungit, iar testul Covid-19 negativ va permite intrarea în orice magazin și cazarea în structurile de primire turistică, potrivit relaxărilor anti-coronavirus cuprinse în HG de prelungire a stării de alertă.

Guvernul a aprobat miercuri măsurile de relaxare pentru perioada sărbătorilor, explicând aceste demersuri aflate în contradicție cu ceea ce se întâmplă în celelalte state membre prin faptul că România este acum pe trend descendent.

„România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, de exemplu, la 50% de la 30%, renunţarea la restricţiile de circulaţie din timpul nopţii şi un lucru important care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic Covid care include de data aceasta şi testarea”, a explicat el.


De altfel, ministrul Sănătății, ALexandru Rafila, declara săptămâna trecută că Valul 5 al epidemiei de Covid-19 va sosi în România abia în ianuarie, și înainta chiar o dată precisă – 15 ianuarie.

Experții consideră că nu este oportună relaxarea măsurilor de limitare a răspândirii Covid-19, în contextul în care majoritatea statelor membre UE înăspresc restricțiile, multe dintre ele impunând carantina parțială sau vaccinarea obligatorie.

Ministrul a sugerat în declarația dată după încheierea ședinței Executivului că va urma o majorarea a sancțiunilor aplicate celor care nu respectă restricțiile rămase în vigoare, pentru că relaxarea nu poate fi operată decât la pachet, cu respectarea strictă a acestora și cu o extindere a testării:

„Faptul că s-au relaxat niște măsuri ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea lor.


Înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a acestor prevederi.

Să ne uităm la cadrul legal care îi sancționează pe cei care nu respectă.”

Ministrul Sănătăți a mai anunțat miercuri că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică (INSP) și de la Parlament lucrează la proiectul certificatului Covid la locul de muncă, un document ce va fi solicitat doar în câteva domenii.

Testul Covid negativ, reintrodus în certificatul verde

Testul Covid-19 negativ a fost reintrodus în certificatul verde ce permite participarea la toate activitățile economice și sociale, a anunțat ministrul Alexandru Rafila, ceea ce înseamnă că se poate intra cu acest test și alte magazine decât cele alimentare sau farmacii.

Măsură elimină o discriminare, dar pemntru ca un test să fie valabil el trebuie să fie de tip PCR și efectuat într-o unitate specializată:

”Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test. Nu. Discutăm de un certificat digital COVID cu toate cele trei elemente  – vaccinare, trecere prin boală, testare. Când se scanează codul QR se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de test – 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR cod care poate să fie citit la terminalele agenţilor economici”, a explicat ministrul Sănătății.

Decizia a fost luată pentru a elimina discriminarea, dar şi pentru a da posibilitatea oamenilor să meargă să-şi procure materialele de care au nevoie şi în celelalte magazine, nu doar mâncare şi medicamente.  

Principalele măsuri din HG de prelungire a stării de alertă, adoptată miercuri:

  • este eliminată restricția de circulație pe timpul nopții
  • permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid
  • urcă intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05.00 -22.00
  • eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate
  • eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022
  • permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid
  • permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: