fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Modificările aduse legii Curții de Conturi permit fraudarea fără consecințe a fondurilor europene – USR îi cere președintelui Iohannis să sesizeze CCR

USR solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, pentru că ele afectează independența… Mai mult

29.06.2020

Analiză

5 luni care ne-au mâncat 53% din spatiul fiscal de criză: și mai plătim și 90 de miliarde în plus la pensii dintr-un PIB subțiat cu 60 de miliarde?

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele cinci luni ale anului în curs un deficit de aproape 39 miliarde lei, echivalent cu aproape 3,6% din… Mai mult

28.06.2020

La obiect

România – aproape singura și cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe T1 2020

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a consemnat aproape singura ( excepție Bulgaria) și cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul… Mai mult

28.06.2020

La obiect

Execuția bugetară: Deficitul la 5 luni a urcat la 3,59%. De unde, cât, cum

Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 38,8 miliarde de lei (3,59% din PIB), din care… Mai mult

26.06.2020

Teleprivatizarea Oltchim intră în săptămâna semnării contractului

de Razvan Diaconu 23.9.2012

Dan Diaconescu este aşteptat începând de luni să încheie contractul cu Guvernul pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, cumpărătorul având termen până pe 1 octombrie să semneze şi să vină cu banii pe tranzacţie.

Potrivit şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de la adjudecarea licitaţiei, Diaconescu are 10 zile la dispoziţie să aducă cei 203 milioane lei (aproximativ 45 milioane de euro) pe care i-a promis în schimbul celor 54% din acţiunile Oltchim.

Ceilalți trei ofertanți, admiși după selecția de joi la licitația organizată de OPSPI, au fost PCC (deja acționar minoritar la Oltchim) cu 13,44 milioane lei, Chimcomplex cu 18,81 milioane de lei și AISA Invest, care a oferit 30 de milioane de lei, ultimele două companii fiind patronate de aceeaşi persoană – Ştefan Vuza.

Datoriile pe care Oltchim le-a făcut au ajuns la circa 600 de milioane de euro, cu mult peste valoarea sa de piață. Lovitura de grație a primit-o după ce OMV a închis combinatul Arpechim din Pitești, care era principalul furnizor de materie primă. Oltchim a fost ani la rând ”căpușată” de către terți, în principal de companii desprinse din combinat, externațizate și conduse de foști angajați ai acestuia.

Dan Diaconescu, noul proprietar, a specualt mediatic în ultima săptămână oferta sa de cumpărare: el a declarat constant că achiziționează Oltchim ”pentru popor”, că vrea să-l scape de ”ciocoi” și că are în spate ”un investitor dispus să investească 2 miliarde de euro” la Oltchim.

De altfel firma care va prelua acțiunile s-ar numit, potrivit lui Dan Diaconescu, SC Proprietatea Poporului, Demnitate și Dreptate SA.

Nu au fost adjudecate creanțele AVAS și Electrica, scoase și ele la licitație.

Strategia evitată

Iniţial, Guvernul decisese privatizarea Oltchim prin majorare de capital cu până la 2,059 miliarde lei.

Operaţia ar fi trebuit să se facă prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi date spre subscriere acţionarilor minoritari.

Însă, în luna august Guvernul a decis schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului deţinut de stat (54,8%), şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei, adică 56% din datoriile companiei.

Capitalul Oltchim este de 34,3 milioane de lei.

Oltchim mai are acum 3.326 de salariaţi, din care 3.200 au fost deja propuşi pentru disponibilizare, înainte de licitaţie.

Planul lui Diaconescu: statul să redevină majoritar din decembrie pe creanţele  AVAS şi Electrica

Proaspătul câştigător al licitaţiei, Dan Diaconescu, a susţinut, vineri, că va fi recalculată creanţa deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Oltchim, iar datoriile către Electrica, reeşalonate.

“Creanţa AVAS nu este corectă, a fost calculată greşit. Noi vom cere recalcularea acesteia. În ceea ce priveşte creanţa Electrica, aceste datorii vor fi reeşalonate”, a susţinut Diaconescu la România TV.

El a arătat că vrea ca, după alegerile parlamentare din 9 decembrie, statul să redevină astfel acţionar majoritar la Oltchim.

“Intenţionăm ca, după 9 decembrie, AVAS şi Electrica să cedeze acest drept statului român care va redeveni acţionar majoritar la Oltchim”, a spus Dan Diaconescu.

Miniştrii care s-au perindat pe deasupra Oltchim sunt indignaţi

  • Varujan Vosganian (PNL): “Am înţeles că, privatizându-se, Oltchim a trecut din proprietatea poporului în proprietatea poporului. Ce fel de privatizare o mai fi şi asta, mi-e greu să înţeleg. Cum să privatizezi un combinat ca Oltchim cuiva care nu are nicio expertiză în domeniu şi doar ameninţă cu investitori misterioşi? Şi care susţine că va achita zecile de milioane de euro cu un fel de taxă pe telespectator? Cine poate crede că vreun investitor serios se asociază cu un proprietar care anunţă deja că va da acţiunile salariaţilor?”, scrie Varujan Vosganian.

“Până la urmă, obligaţiile combinatului vor rămâne tot în sarcina Guvernului, în timp ce Dan Diaconescu va inventa tot felul de motive imaginare pentru a nu plăti banii şi pentru a se juca de-a telenovela până la alegeri. Dacă mergi la alimentara, fiecare cârnat are preţul lui. Oltchim nu este, însă, un cârnat. Nu poţi să-l dai oricui, numai pentru că zice că are bani să-l cumpere. Viitorul proprietar trebuie să aibă şi bani să plătească datoriile, să aibă priceperea să retehnologizeze combinatul, să dispună de o cotă de piaţă ca să poată vinde produsele, să aibă prestigiu pentru a atrage şi alte resurse financiare, prin bursă, de pildă” (Blogul lui Varujan Vosganian).

  • Adriean Videanu (PDL): “Tot acest spectacol îl face Guvernul României, nu Dan Diaconescu. Tot procesul de privatizare Oltchim este o mostră de incompetenţă a guvernului Ponta. În cazul Oltchim, ar fi trebuit să se procedeze la o conversie în acţiuni a creanţelor AVAS, ceea ce ar fi pus statul în poziţie de acţionar majoritar. Lipsa conversieri în acţiuni a creanţelor nu avantajează statul român”.

Contradicţii Daniel Chiţoiu – OPSPI : ce se va face, de fapt, cu banii aşteptaţi de la Dan Diaconescu

Preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industruie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat, vineri, la B1 TV, că cei 45 de milioane de euro pe care Diaconescu ar urma să-i plătească în scimbul pachetului majoritar al Oltchim se vor întoarce tot în combinat, pentru repornirea acestuia.

„Vor fi transferați către Oltchim pentru repornirea acestuia, cu titlu temporar, nu este o donație, vor fi restituiți. Vom stabili durata și condițiile în care acești bani vor fi restituiți după ce Dan Diaconescu va deveni acționar majoritar. Cu acești bani ajut agentul economic și salariații, care își vor primi salariile integral. Este mult mai bine, decât dacă statul s-ar fi împrumutat înainte să facă aceste lucruri”, a spus şeful OPSPI.

Oficialul privatizărilor a fost, însă, contrazis imediat de şeful său direct, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

El a susţinut că nu este necesar ca banii pe care statul ar trebui să-i primească de la Diaconescu în schimbul Oltchim nu este necesar să se întarcă la combinat, pentru că “pe langa cei 45 de milioane de euro oferiti, in oferta de cumparare el (Diaconescu) sustine ca vine cu sume importante de bani pentru investitii”, potrivit Realitatea TV.

Ruşii mult pomeniţi şi aşteptaţi

După adjudecarea Oltchimului de către Dan Diaconescu şi după dubiile din piaţă privind seriozitatea ofertei sale, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a pomenit despre o ofertă pe care o companie rusă, TISE, a făcut-o iniţial Guvernului României, pentru preluarea combinatului, însă ulterior ruşii au amânat.

“Este vorba despre compania TISE, din Rusia, care a trimis o scrisoare neangajată în primăvara acestui an. A urmat apoi perioada de vară şi am primit din nou o scrisoare prin care au zis că situaţia se amână, dar îşi arată în continuare disponibilitatea”, a susţinut Daniel Chiţoiu.

De la ultima ofertă a TISE şi până astăzi s-au schimbat, însă, multe: Oltchim nu mai produce, oamenii sunt în stradă, premierul însuşi e sceptic în privinţa capacităţii câştigătorului licitaţiei că va putea veni cu banii.

Un alt nume vehiculat ca potenţial investitor este cel al unui anume Victor Adam, care s-ar afla în spatele lui Diaconescu. Informaţia a fost strecurată în “piaţă” de Gigi Becali, duminică, la Romania TV a lui Sebastian Ghiţă. Victor Adam este preşedinte al unei companii numite TransGas Development Szstems, din SUA. Această firmă susţine că derulează un proiect de transformare a cărbunelui din America în benzină. Informaţia că acest american este investitorul din spatele lui Dan Diaconescu a fost lansată pe piaţă de europarlamentarul şi omul de afaceri Gigi Becali, care a spus, într-o intervenţie la televizor, că i-a spus lui cineva că Victor Adam este în spatele lui Diaconescu. Becali a făcut declaraţia la România TV, postul lui Sebastian Ghiţă, despre care Dan Diaconescu a susţinut că o să candideze la alegerile parlamentare din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu.

Însuşi câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim, Dan Diaconescu, este tratat cu rezerve chiar de către premierul Victor Ponta. Ca jurnalist, Diaconescu a adus pe micul ecran o clarvăzătoare legată la ochi cu fularul, transmisiuni directe despre fantome la Medgidia, promisiuni cu prime de câte 25.000 de euro pentru fuiecare român, dacă el va deveni preşedinte.

Epilog – Oltchim ar putea intra în insolvenţă dintr-un simplu condei

Gheorghe Piperea, primvicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), a explicat că, chiar şi după privatizarea cu Dan Diaconescu, Oltchim poate intra rapid în insolvenţă, dacă Electrica şi AVAS cer procedura. Mai ales că nimeni nu a cumpărat creanţele celor două entităţi la Oltchim.

“Circul de la Oltchim ne spune foarte clar, cel puţin în opinia mea, că acolo urmează foarte rapid o insolvenţă, întrucât s-a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de către un investitor care n-a adus decât o scrisoare de confort, nu una de garanţie”, a declarat Gheorghe Piperea, în cadrul congresului UNPIR, citat de Ziarul Financiar.

Motivul pentru care combinatul chimic ar putea intra în insolvenţă este faptul că datoriile pe care Oltchim le are la furnizorul de energie Electrica nu au fost cumpărate de nimeni.

“Creanţa cea mai importantă şi cea mai dură, însă, creanţa Electrica, care este şi o creanţă garantată, n-a fost cumpărată de nimeni. De aici concluzia că oricând, în orice moment, se poate face această mutare. Poate că Electrica va cere insolvenţa, sau poate că cineva va cumpăra această creanţă de la Electrica şi va cere insolvenţa, şi aşa mai departe”, a adăugat Piperea.

Creanţa Electrica asupra Oltchim are o valoare de aproximativ 150 de milioane euro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.9.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Guvernul federal german aprobă prima strategie națională privind egalitatea de gen

Iulian Soare

Guvernul federal a aprobat miercuri o strategie pentru combaterea inegalității de gen, prima de acest fel în Germania, anunță Deutsche Welle. Planul în 9 puncte… Mai mult

Stiri

Banca Comercială Feroviară – cumpărată de un antreprenor din IT

Vladimir Ionescu

Proprietarul Astra Vagoane, Valer Blidar (foto), a anunţat vânzarea pachetului majoritar de acţiuni pe care îl deţinea la Banca Feroviară. Pachetul a fost preluat de… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cere Parlamentului să voteze rapid proiectul legii privind carantina

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un apel către politicieni să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus și să sprijine guvernul Orban… Mai mult

Stiri

150 de figuri publice proeminente avertizează asupra pericolului în care se află libertatea de exprimare: Editori concediați, cărți retrase de pe piață, profesori anchetați pentru că citează din literatură

Victor Bratu

Aproximativ 150 de scriitori, academicieni și activiști – între care JK Rowling, Salman Rushdie, Noam Chomsky, Garry Kasparov, Nell Irvin Painter și Margaret Atwood –… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a lansat Strategia Hidrogenului. Hidroelectrica încearcă să fructifice oportunitatea

Adrian N Ionescu

Comisia Europană a lansat, miercuri, strategia integrării producţiei, stocării şi folosirii hidrogenului în sistemul energetic, ca parte a Pactului ecologic european (Green Deal), potrivit unui… Mai mult

Stiri

ARPIM și-a completat echipa de conducere

Vladimir Ionescu

Cecilia Radu (foto), Director General Novo Nordisk România, este noul Vice-Președinte al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), ales în cadrul Adunării Generale… Mai mult

Stiri

Austria introduce carantină 2 săptămâni pe cei care vin din România, dacă nu fac dovada testului negativ Covid. Precizări MAE austriac

Vladimir Ionescu

Guvernul de la Viena a emis miercuri avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, invocând o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în… Mai mult