sâmbătă

27 aprilie, 2024

5 martie, 2023

După 10 ani de negocieri, statele lumii au ajuns la un acord istoric – Tratatul Marea Liberă plasează 30% din mări în zone protejate până în 2030, ceee ce ar trebui să aibă ca finalitate protejarea și redresarea biodiversității marine.

S-a ajuns la acest acord sâmbătă seara, în urma a 38 de ore de discuții purtate de reprezentanții statelor la sediul ONU din New York, și după ce negocierile au fost stopate mai mulți ani din cauza opiniilor divergente privind finanțarea și drepturile de pescuit, scrie BBC.

„Ariile protejate de mare liberă pot juca un rol vital în construirea rezistenţei la efectele schimbărilor climatice”, a spus Liz Karan de la ONG-ul Pew Charitable Trusts, care a numit acordul o „realizare importantă”.


Tratatul privind „conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii marine a zonelor din afara jurisdicţiei naţionale” introduce obligaţia de a efectua evaluări de impact asupra mediului al activităţilor propuse în marea liberă.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a felicitat pe delegaţi, potrivit unuia dintre purtătorii de cuvânt ai săi, care a spus că acordul este o „victorie a multilateralismului şi a eforturilor globale de a contracara tendinţele distructive care ameninţă sănătatea oceanelor, astăzi şi pentru generaţiile viitoare”.

Marea liberă începe acolo unde se termină Zonele Economice Exclusive (ZEE) ale statelor, la maximum 200 de mile marine (370 km) de coastă şi, prin urmare, nu se află sub jurisdicţia niciunui stat.

Conţinutul exact al textului nu a fost publicat imediat, dar activiştii l-au salutat ca fiind un moment decisiv pentru protecţia biodiversităţii.


„Este o zi istorică pentru conservare şi un semn că, într-o lume divizată, protejarea naturii şi a oamenilor pot triumfa asupra geopoliticii”, a spus Laura Meller de la Greenpeace.

10% din speciile marine, în pericol de dispariție

Ultimul acord internațional pentru protecția oceanelor a fost semnat acum 40 de ani, în 1982, și se numește Convenția ONU privind dreptul mării. Acel acord stabilea o zonă numită mare liberă – ape internaționale în care toate țările au dreptul de a pescui, de a naviga și de a face cercetare – dar proteja efectiv doar 1,2% din aceste ape. Viața marină care trăiește în afara acestor zone protejate a fost expusă riscului din cauza schimbărilor climatice, a pescuitului excesiv și a traficului maritim.

Cea mai recentă evaluare a speciilor marine existente la nivel global arată că aproape 10% riscă să dispară, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Aceste noi arii protejate, stabilite în tratatul semnat sâmbătă seara, vor limita mai mult pescuitul, rutele de navigație și activitățile de explorare și exploatare (mineritul de adâncime). Organizațiile de mediu se tem că procesele miniere ar putea perturba zonele de reproducere a animalelor, pot crea poluare fonică și ar putea fi toxice pentru viața marină.

Autoritatea internațională care supraveghează acordarea licențelor a declarat pentru BBC că „orice activitate viitoare pe fundul mării va fi supusă unor reglementări stricte de mediu și supraveghere pentru a se asigura că acestea sunt derulate în mod durabil și responsabil”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: