Guvernul Țărilor de Jos a demisionat vineri după publicarea unui raport care atribuie guvernului vina pentru gestionarea greșită a subvențiilor pentru îngrijirea copiilor, care a împins mii de familii la ruina financiară.
Membri cabinetului vor rămâne în funcție interimar până la formarea unei noi coaliții, anunță Politico, care precizează că un nou guvern va fi format după alegerile generale din martie, iar Mark Rutte și Partidul său de centru-dreaptă pentru libertate și democrație au performanțe puternice în sondaje.
Un raport al unei comisii parlamentare de anchetă publicat recent afirmă că aproximativ 10.000 de familii au fost forțate să replătească subvenții pentru creșterea copiilor în valoare de mii de euro după ce au fost acuzate eronat de fraudă, situație care a dus pentru unii la șomaj, faliment personal și divorțuri.
Documentul afirmă că situația a durat mai mult de un deceniu și o cataloghează drept o „nedreptate fără precedent”. Mark Rutte, premier din 2010, a declarat luna trecută că situația este una „rușinoasă”.
Toate familiile afectate vor primi despăgubiri în valoare de 30.000 de euro.
Familiile au depus săptămâna aceasta plângeri penale împotriva a cinci politicieni printre care ministrul finanțelor Wopke Hoekstra și ministrul economiei Eric Wiebes pentru rolul lor în gestionarea situației.
Presiunile asupra premierului Rutte au crescut după ce partenerii săi din coaliția de guvernare au declarat că posibilitatea demisiei trebuie analizată serios.