joi

28 martie, 2024

15 aprilie, 2022

Guvernul Țărilor de Jos a instruit toate municipalitățile care au contracte cu Gazprom din Rusia să își încheie contractele până în octombrie. Potrivit Reuters, guvernul a asigurat municipalitățile că le va proteja de daune.

Decizia confirmă faptul că țările europene, susținute de Comisia Europeană, încep să se îndepărteze de dependența lor de combustibilii fosili din Rusia.

În jur de 120 de orașe din Țările de Jos au contracte de furnizare gaze cu subsidiara Gazprom care are sediul în sudul țării, la Den Bosch.


După 24 februarie, data la care Rusia a început războiul din Ucraina, Uniunea Orașelor din Țările de Jos (VNG) a anunțat că orașele nu își vor reînnoi contractele Gazprom, care au date diferite de renegociere, până în 2024.

Într-o scrisoare adresată Parlamentului, ministrul Energiei și Climei, Rob Jetten, precizează că aceste contracte cu Gazprom au devenit ”indezirabile”, drept urmare ar trebui reziliate cât mai curând posibil.

”În cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE, statele membre au convenit că este interzis ca licitațiile guvernamentale să atribuie contracte entităților din Federația Rusă, inclusiv filialelor lor europene. Contractele în curs încheiate înainte de 9 aprilie trebuie închise sau reziliate până la data de 10 octombrie 2022”, a transmis ministrul Jetten, răspunzând la întrebări puse de un parlamentar.

Orașele care își vor rezilia contractele vor fi ”protejate de amenzi, cereri de despăgubire sau de compensare”, asigură ministrul Energiei.

Poziția Agenției Internaționale pentru Energie


Agenția Internațională pentru Energie a cerut UE, în martie, să nu semneze noi contracte de furnizare cu Gazprom. AIE a prezentat UE un plan în 10 puncte pentru a reduce importurile de gaz rusesc cu o treime într-un an.

Contractele de import de gaze, care acoperă peste 15 miliarde de metri cubi de gaz anual, aproximativ 12% din livrările Rusiei în Europa, urmează să expire în acest an și nu ar trebui să fie reînnoite, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, la o conferință de presă.

Rusia, care furnizează până la 40% din gazul Europei, își folosea resursele energetice „ca armă economică și politică”, a spus Fatih Birol.

Propunerile AIE, care includ creșterea fluxurilor de gaze din alte țări, extinderea surselor regenerabile, introducerea de obligații minime de stocare a gazelor pentru membrii UE și îmbunătățirea eficienței energetice, apar pe fundalul războiului din Ucraina și a creșterii costurilor energetice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: