joi

25 aprilie, 2024

7 aprilie, 2022

România și alte 16 state UE vor primi sprijin tehnic pentru a reduce și elimina dependența de combustibilii fosili rusești, prin Instrumentul de sprijin tehnic (IST) – spune un comunicat al Comisiei Europene, care anunță că 17 state au cerut includerea lor în subprogramul respectiv din cadrul programului REPower.

Accesul la Instrumentul de sprijin tehnic (IST) nu necesită cofinanțare din partea statului solicitant. IST se acordă la cerere și „oferă expertiză tehnică adaptată statelor membre ale UE pentru a elabora și a pune în aplicare reforme”, potrivit unei prezentări a Comisiei.

IST nu se rezumă doar la energie vizează mai toate domeniile. „Statele membre pot solicita, de asemenea, sprijin pentru pregătirea, modificarea, punerea în aplicare și revizuirea planurilor lor naționale de redresare și reziliență”, spune Comisia.


Se va sprijini eliminarea treptată a dependenţei statelor membre de combustibilii fosili ruşi şi va contribui la atenuarea şocurilor preţurilor pe termen mediu, inclusiv prin accelerarea tranziţiei verzi a UE, ţinând seama în acelaşi timp de dimensiunea interregională şi transfrontalieră.

Statele membre care au solicitat şi vor primi acest sprijin în lunile următoare sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Croaţia, Italia, Cipru, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.

Cum funcționează Sprijinul IST pentru reforme al Comisiei Europene

„Expertiza tehnică va sprijini statele membre să identifice şi să pună în aplicare cele mai bune reforme de politică şi investiţii în domenii precum diversificarea aprovizionării cu energie, accelerarea tranziţiei către energia din surse regenerabile şi sporirea eficienţei energetice, pentru a atinge aceste ambiţii europene comune”, anunţă Comisia Europeană.

IST are un  buget de 864 milioane euro pentru perioada 2021-2027 (la prețurile actuale) și statele membre ale UE pot solicita asistență tehnică prin IST pentru:

  • implementarea reformelor menite să consolideze reziliența în contextul guvernanței economice a UE, cum ar fi cele care decurg din recomandările specifice fiecărei țări din cadrul semestrului european și din aplicarea legislației UE
  • pregătirea, modificarea, punerea în aplicare și revizuirea planurilor naționale de redresare și reziliență în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență
  • implementarea programelor de ajustare macroeconomică
  • implementarea reformelor întreprinse din proprie inițiativă.

În mod normal un stat membru al UE înaintează cererea pentru IST până la data de 31 octombrie a fiecărui an.

Comisia analizează cererile primite și intră în dialog cu autoritățile naționale de coordonare cu scopul de a evalua nevoile specifice ale țărilor în cauză și posibilele modalități de a sprijini elaborarea și implementarea reformelor.

Sprijinul poate fi acordat direct, prin intermediul expertizei interne a Comisiei, sau cu ajutorul altor furnizori de asistență tehnică:

  • experți din administrațiile naționale ale statelor membre ale UE (TAIEX)
  • organizații internaționale
  • firme private și cabinete de consultanță
  • experți individuali din sectorul privat.

TAIEX-TSI Peer 2 Peer este un instrument gestionat în cooperare cu Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) conceput pentru a implementa o parte din IST al DG REFORM.

Acest iunstrument le permite experților din cadrul administrațiilor naționale să facă schimb de cunoștințe de specialitate prin intermediul misiunilor de experți, al vizitelor de studiu și al atelierelor. Instrumentul este disponibil numai pentru proiectele selectate în cadrul IST – potrivit unei prezentări a Executivului European.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: