duminică

14 iulie, 2024

3 aprilie, 2023

Președintele francez Emmanuel Macron pleacă într-o misiune diplomatică ambițioasă: aceea de a îndepărta Beijing de Moscova. Franța speră să-l determine pe liderul Chinei, Xi Jinping, să nu fie atât de apropiat de președintele rus Vladimir Putin și dorește ca Beijing să joace un rol de mediator în războiul din Ucraina.

Nu este clar, scrie Politico, ce pârghii are Emmanuel Macron să realizeze asta, mai ales în contextul complicat al călătoriei sale de trei zile. Europa este afectată de impactul întreruperii legăturilor comerciale cu Rusia, în vreme ce tensiunile geopolitice se intensifică între China și SUA- cele mai mari două economii ale lumii.

Așteptări moderate, în cel mai bun caz, în legătură cu rezultatele vizitei

Este de așteptat ca Emmanuel Macron să petreacă câteva ore în discuții cu Xi Jinping, iar călătoria include o vizită într-un oraș care are valoare personală pentru președintele chinez. În timp ce așteptările în Franța sunt moderate cu privire la rezultatele vizitei, opinia unor oficiali occidentali este sumbră.

(Citiți și: ”Interviu Daniel Fiott / Europa dintre SUA, China și Germania: strategic și economic”)


Având în vedere încercările eșuate ale lui Emmanuel Macron de a juca un rol central în soluționarea conflictelor, cum ar fi oprirea războiului din Ucraina sau salvarea acordului nuclear cu Iranul, există îndoieli în SUA și în alte părți că această călătorie va oferi rezultate majore.

Iar ceea ce ar putea complica și mai mult eforturile lui Emmanuel Macron este faptul că vizita o face în tandem cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care dă semne că ar vrea să așeze UE în siajul Statelor Unite când vine vorba de relațiile cu China.

Comerțul revine în centrul atenției

Relația comercială va fi una dintre prioritățile lui Emmanuel Macron, care aduce cu sine o mare delegație de lideri de afaceri, inclusiv reprezentanți de la EDF, Alstom, Veolia și gigantul aerospațial Airbus (China a comandat în 2019 300 de aeronave Airbus, un contract de 30 miliarde euro).

Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire și ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna călătoresc și ei cu președintele.


În condițiile în care UE se confruntă cu un război comercial emergent între China și SUA, prezența Ursulei von der Leyen va adăuga vizitei încă un strat de complexitate. Președintele francez a spus în martie că el i-a „sugerat” lui von der Leyen să-l însoțească în China.

O călătorie comună cu șeful UE îl diferențiază pe Emmanuel Macron de Olaf Scholz, cancelarul german pe care oficialii francezi l-au criticat în privat că s-a grăbit să meargă în China, anul trecut, concentrându-se pe interesele germane, nu pe cele ale UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: