vineri

26 aprilie, 2024

20 august, 2021

China a jucat un rol constructiv în promovarea păcii şi a reconcilierii în Afganistan şi este binevenită să contribuie la reconstrucţia ţării, a declarat pentru mass-media de stat chineze purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen.

„China este o ţară mare, cu o economie şi o capacitate uriaşe – cred că poate juca un rol foarte mare în reconstrucţia şi reabilitarea Afganistanului”, a declarat Suhail Shaheen pentru postul de televiziune CGTN, într-un interviu difuzat joi seara.


În relaţia cu talibanii, o Chină din ce în ce mai puternică ar putea să profite de faptul că, spre deosebire de Rusia şi Statele Unite, nu a luptat în Afganistan, scrie Reuters.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu lideri de rang înalt ai talibanilor în orașul Tianjin din nordul Chinei și a declarat că se așteaptă ca talibanii să joace un rol important în „procesul de pace, reconciliere și reconstrucție” al țării, după cum informa la acea vreme Ministerul de Externe al Chinei.

De asemenea, oficialul chinez și-a exprimat speranța ca Afganistanul să adopte o politică islamistă moderată. China consideră extremismul religios drept o forţă destabilizatoare, în special când vine vorba de regiunea sa vestică, Xinjiang, şi este îngrijorată de mult timp că teritoriul controlat de talibani ar putea fi folosit pentru a adăposti forţe separatiste.

China spune că talibanii reprezintă voința și alegerea afganilor. Miza parteneriatului: metalele rare deținute de Afganistan

China a transmis luni, a doua zi după ce talibanii au intrat în Kabul și au preluat controlul asupra țării, că respectă „voința și alegerea” poporului afgan și speră că talibanii vor putea pune în aplicare promisiunile legate de „tranziția lină a situației din Afganistan”.


De altfel, Beijingul și-a exprimat imediat intenția de a juca rolul principal în reconstrucția Afganistanului devastat de război. La doar câteva ore după ce talibanii au preluat controlul asupra acestei țări, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat că Beijingul este pregătit pentru ”cooperarea prietenească cu Afganistanul”.

“Pe baza respectării depline a suveranităţii Afganistanului şi a voinţei tuturor facţiunilor din ţară, China a menţinut contactul şi comunicarea cu talibanii afgani şi a jucat un rol constructiv în promovarea soluţionării politice a problemei afgane”, a spus purtătorul de cuvânt Hua Chunying, la o conferinţă de presă susţinută luni.

Insurgenţii au preluat controlul asupra ţării la sfârşitul săptămânii, ceea ce a determinat mii de civili şi aliaţi militari afgani să îşi dorească să părăsească Afganistanul, de teama unor acţiuni represive din partea talibanilor. Mulţi afgani se tem de revenirea la o interpretare extrem de strictă a legii islamice, impusă de precedentul regim taliban până în urmă cu 20 de ani.

Analiștii au explicat că reconstrucția este o miză secundară pentru China, dar în spatele acesteia se află intenția Beijingului de a controla rezervele de metale rare ale Afganistanului, care sunt estimate la o valoare de mii de miliarde de dolari. Reconstrucția poate deveni însă instrumentul prin care China poate ajunge să controleze aceste resurse.

(Citiți și: „Avertisment al comisarului Hahn: Atenție la ”împrumuturile ieftine” ale Chinei pentru Balcanii de Vest. Cazul școală al Muntenegrului”)

Valoarea metalelor rare din Afganistan a fost estimată în 2020 la 1.000 – 3.000 de miliarde de dolari, conformt unui articol din revista The diplomat, care îl citează pe Ahmad Shah Katawazai, fost diplomat al ambasadei afgane la Washington. Un articol apărut în publicaţia The Hill  în acest an a estimat valoarea metalelor rare din Afganistan la circa 3.000 de miliarde de dolari.

“Ar trebui să existe o iniţiativă internaţională pentru a ne asigura că, în cazul în care o ţară este de acord să exploateze mineralele în numele talibanilor, să o facă numai în condiţii umanitare stricte, în care drepturile omului şi drepturile femeilor sunt respectate”, a declarat marţi Shamaila Khan, pentru CNBC.

Afganistanul are mai multe rezerve de pământuri rare, precum lantanul, ceriul, neodimul şi aluminiu, aur, argint, zinc, mercur şi litiu, potrivit Katawazai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: