joi

18 iulie, 2024

9 ianuarie, 2023

Suedia a preluat de la 1 ianuarie conducerea președinției rotative a UE, iar Stockholm oferă companiilor șansa de a-i facilita o serie de activități.

Potrivit unui comunicat, echipa responsabilă cu planificarea întâlnirilor oficiale organizate de președinția suedeză la Stockholm și Bruxelles nu va accepta sponsorizări, dar decizia se aplică doar secretariatului președinției.

Dacă ministerele suedeze doresc să găzduiască propriile evenimente legate de președinție, scrie Politico, pot cere ajutor de la sponsori.

Mașini, băutură, bani – corporațiile contribuie la bunul mers al Europei


UE acoperă costurile pentru evenimentele „formale” ale președinției – summit-uri – dar este la latitudinea președinției să organizeze și reuniuni „informale” ale miniștrilor- conferințe și evenimente culturale – pe care le pot susține financiar sau pentru care pot cere ajutorul sponsorilor.

De la donații de mașini pentru transportul miniștrilor în vizite, băutură servită la cine de lucru sau chiar asistență financiară totală, corporațiile au găsit modalități de a se apropia de o președinție sau alta a Consiliului UE, ridicând suspiciunea că urmăresc propriile agende.

Decizia Stockholmului de a lăsa deschisă o ușă sponsorizărilor este „incredibil de dezamăgitoare”, a declarat Vicky Cann, cercetător la Corporate Europe Observatory, un ONG de transparență care a urmărit sponsorizările președinției.

În urma unei analize a Ombudsmanului UE, Consiliul a elaborat câteva orientări, în 2021, pentru sponsorizări, cu declarații ample despre nevoia de evitare a conflictelor de interese. Cea mai clară instrucțiune a fost că sponsorul nu poate folosi sigla Consiliului.

Statele membre au refuzat un set unic de reguli privind sponsorizările


Dar capitalele au rezistat impunerii unui set comun, obligatoriu, de reguli.

Subliniind diviziunile, următoarele președinții ale Consiliului adoptă abordări diferite în acest domeniu.

Spania, care preia președinția rotativă în a doua jumătate a anului 2023, nu va admite sponsorizări, afirmă surse diplomatice. Contractele pentru alimente, servicii audiovizuale și securitate vor fi atribuite prin licitații și plătite.

Pentru Belgia, care preia controlul la începutul lui 2024, oportunitățile de sponsorizare vor fi limitate la vehiculele pentru transportul oaspeților, a declarat coordonatorul președinției belgiene Hendrik Van de Velde. Aceasta a fost o abordare populară în rândul președințiilor recente – și una care a fost criticată.

Sponsorizările pot fi un avantaj pentru lobbyiști – atât ca tactică de influență, cât și ca o oportunitate de a genera noi afaceri. „Acum este șansa companiilor private să se implice, să pledeze pentru acces și să profite de oportunitatea de a câștiga o poziționare mai mare pe piață la nivelul UE”, anunța agenția de PR 404, înaintea președinției Croației în 2020, care a apelat la sponsorizări.

Rafinamentul României: sponsori ”Platinum” și ”Gold”

În 2021, Portugalia a fost aspru criticată pentru a primit sponsorizări de la The Navigator Company, un producător de celuloză și hârtie cunoscut pentru că plătește exit-poll-uri, și de la producători și vânzători de băuturi direct interesați în mersul dezbaterilor privind ambițiile UE în domeniul sănătății.

Coca-Cola a fost printre sponsorii „Platinum” ai președinției României în 2019, alături de Mercedes, Renault și Digi.

Printre partenerii ”Gold” s-au numărat compania petrolieră OMV Petrom, compania de energie Enel și Asociația Berăriilor din România.

Germania, singura președinție din ultimii ani care a refuzat sponsorizări

Potrivit declarației președinției suedeze, dacă ministerele lucrează cu sponsori pentru a acoperi costurile, acele aranjamente „vor fi puse la dispoziție publicului”. Declarația nu a notat nicio sponsorizare existentă.

Politica Suediei de a interzice sponsorizările la nivel de secretariat este totuși o schimbare față de 2009, când Volvo a fost cel mai mare dintre cei trei sponsori ai președinției rotative suedeze.

În ultimii ani, doar Germania a evitat în totalitate sponsorizările, potrivit unui jurnal ținut de Corporate Europe Observatory.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: