luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 ianuarie, 2020

Ajutorul de stat acordat Metrorex sub forma „compensației de serviciu public” pe perioada 2020 – 2024 urmează să se ridice la peste 2,18 miliarde de lei, cu peste 52,8% mai mult decât cât s-a plănuit perioada 2016 – 2019.

Sumele prevăzute sunt sub forma creditelor bugetare, iar totalul subvențiilor s-ar dubla dacă se vor adăuga efectiv și creditele de angajament, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi.

Totodată, documentul precizează că „funcție de suma aprobată în bugetul anual al perioadei cuprinse între 2020-2024 , contractul de servicii publice de transport cu metroul va fi amendat ân mod corespunzător”.


În fapt, sumele pot crește substanțial, așa cum s-a întâmplat în 2019, când subvenția aprobată în bugetul inițial era de 375,3 miioane de lei, iar la rectificare a crescut la 457,5 milioane de lei, deși bugetul a fost mai mult decât înjumătățit. Amânarea dării în folosință a sectorului magistralei 5 Eroilor- Drumul Taberei a făcut inutile cheltuielile aferente operării acesteia.

Astfel, subvențiile efective au acoperit 44,5% din cheltuielile totale prevăzute în bugetul rectificat, în vreme ce subvenţiile (mai mici) planificate ar fi fost de doar 16,3% din cheltuielile (mai mari) bugetate iniţial.

Similar, subvențiile pe 2018 au crescut la rectificare până la 420,5 milioane de lei, de la cele 355,5 prevăzute inițial, iar gradul de acoperire a cheltuielilor totale a fost de peste 20%.

Prin urmare proporția acoperirii cheltuielilor cu subvenţii va depinde tot de eventualele suplimentări şi de creșterea cheltuielilor odată cu darea în folosință a M5. Cel mai recent termen asumat este jumătatea anului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Subvenţiile nu acoperă toate cheltuielile, ci doar pe cele eligibile: costurile directe cu personalul, cu amortizarea (nu şi a bunurilor luate cu bani de la buget sau fonduri europene), costurile materiale şi de servici către terţi.

La cheltuielile eligibile se adaugă un eventual profit de cel mult 3% din valoarea acestora și apoi se deduc veniturile, potrivit documentului citat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: