miercuri

24 aprilie, 2024

19 august, 2017

FOTO: tehnomil.net

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a 54 de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) către România, în valoare de până la 1,25 miliarde de dolari (1,063 mld. euro), a anunţat vineri Agenţia americană de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA) din cadrul Pentagonului.

„Nu sunt cunoscute acorduri offset în conexiune cu această vânzare”, spune un comunicat DSCA. Principalul contractor va fi producătorul Lockheed-Martin, cu subsidiarele din Grand Prairie (Texas) și Camden (Arkansas).

Totuși, după aprobarea Congresului SUA, ar urma să fie  discutate și „opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei”, în cadrul negocierilor de natură tehnică, pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei, spune un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).


„Această vânzare va susţine politica externă şi obiectivele securităţii naţionale a Statelor Unite prin îmbunătăţirea securităţii României, un aliat în cadrul NATO care a fost şi continuă să fie o forţă importantă în stabilitatea politică şi progresului economic în Europa”, scrie DSCA în comunicat.

Guvernul României „intenţionează să folosească aceste echipamente de apărare cu scopul de a-şi moderniza forţele armate, de a-şi întări Apărarea şi de a descuraja ameninţările regionale”, se mai arată în comunicatul DSCA.

Achiziția fusese anunțată de ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, cu precizarea că nu va avea loc în acest an și nici nu se vor face plăți în 2017. Totodată, ministrul a mai spus că România va achiziţiona alte 36 de avioane de vânătoare F-16 până în 2022.

Achiziția sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esențiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente”, spune un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN) .


În luna iulie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea unui sistem defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

DSCA a notificat Congresul SUA, pe 17 august, „posibilitatea ca România să cumpere”:

  • până la 54 de sisteme High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), 81 de sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLRS) de tip M31A1,
  • 81 de GMLRS de tip M30A1,
  • 54 de sisteme de rachete tactice pentru armată (ATACMS) de tip M57,
  • 24 de sisteme de date tactice de artilerie de teren (AFATDS),
  • 15 blindate utilitare HMMWV de tip M1151A1 şi
  • 15 blindate ”Ready 2-Man” de tip M1151A1, potrivit comunicatului agenției.

Din pachetul de achiziție mai fac parte și

  • 54 de vehicule de reaprovizionare (RSV),
  • un vehicul de transport cargo tactic mediu, de cinci tone, dotat cu echipament de manipulare a materialului,
  • 54 de remorci MTV, dotate cu kituri RSV, de tip M1095
  • zece depanatoare FMTV de tip M1089A1P2 – vehicule de depanare tactice medii, de cinci tone,
  • 30 de rachete de practică LCRR,
  • şi echipament de susţinere, echipament de comunicaţii, senzori, piese de rezervă şi de reparaţii, seturi de testare, baterii, laptopuri, publicaţii şi date tehnice, proiectare, formare şi echipament de fomare, susţinere în integrarea sistemelor, echipe de asigurare a calităţii şi o echipă de asistenţă tehnică pe teren, servicii de susţinere tehnică, de inginerie şi de logistică din partea Guvernului american şi contractorilor americani şi alte elemente conexe de logistică şi de susţinere de programe, mai precizează agenţia.

De asemenea, iar operațiunea ”nu vor altera echilibrul militar în regiune”, subliniază DSCA.

Principalii contractori vor fi Lockheed-Martin din Grand Prairie, în Texas, şi Camden, în Arkansas, anunţă agenţia.

Implementarea contractului necesită detaşarea a până la zece reprezentanţi ai Guvernului american şi contractorilor în România pe o perioadă de până la un an, adaugă sursa citată.

Contractul nu va afecta capacitatea de reacţie a Apărării americane, dă asigurări DCSA.

”Această notificare a unei eventuale vânzări este cerută de lege şi nu înseamnă că s-a încheiat (contractul de) vânzare(-cimpărare)”, subliniază aceeaşi sursă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: