vineri

19 aprilie, 2024

13 noiembrie, 2021

Statele Unite ale Americii avertizează că Rusia ar putea planifica potențiala invazie a Ucrainei, în contextul în care UE este ocupată să gestioneze criza migrației din Belarus și criza energetică, anunță Bloomberg. Mesajul a fost preluat de Franța, care a emis vineri avertismente similare.

Președintele rus Vladimir Putin a replicat sâmbătă, aimând că toate aceste declarații referitoare la intențiile Rusiei de a ataca Ucraina sunt ”alarmiste” și fără acoperire. Președintele Rusiei a afirmat că mișcările de trupe rusești sunt doar un răspuns la exercițiile NATO din Marea Neagră.

SUA monitorizează îndeaproape concentrarea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, iar oficialii americani au informat omologii UE cu privire la preocupările lor față de o posibilă operațiune militară decisă de Kremlin. Datele obținute de americani sunt descrise ca fiind “tulburătoare”, dar unii experții militari admit că nu cunosc adevăratele intenții ale Moscovei.


Aflat în Statele Unite pentru o serie de reuniuni politice, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a afirmat, după o întâlnire cu Secretarul de stat Anthony Blinken: „Ceea ce am auzit și văzut astăzi la Washington, D.C. corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să obținem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare”.

Situația din Belarus este „o linie de front potențială” și nu ar trebui subestimată, a spus el. Această opinie este împărtășită de Statele Baltice și de Polonia.

Replica lui Vladimir Putin

Kremlinul a transmis sâmbătă dimineața un comunicat în care transmite că exercițiile militare neplanificate efectuate de NATO în Marea Neagră reprezintă ”o provocare serioasă” pentru Moscova.

”Statele Unite şi aliaţii lor din NATO efectuează exerciţii neprevăzute în Marea Neagră. Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci şi cu aviaţie, inclusiv aviaţie strategică. Este o provocare serioasă pentru noi”, a declarat Putin.


El a susținut din nou că Rusia nu are nicio legătură cu criza migranților de la granița dintre aliatul său, Belarus, și Uniunea Europeană.

”Văd că toată lumea o ştie. Nu avem nimic de-a face cu ce se întâmplă acolo”, a declarat Putin pentru postul Vesti, într-un interviu difuzat sâmbătă, după ce mai multe voci occidentale l-au acuzat în această săptămână pe preşedintele rus că a pus la cale împreună cu Minskul trimiterea de migranţi la frontiera dintre Belarus și Polonia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: