vineri

12 aprilie, 2024

31 mai, 2021

Miniștrii Serghei Soigu (stânga) și Serghei Lavrov

Rusia trimite ceea ce a descris drept semne „incomode” către Statele Unite înainte de un summitul liderilor celor două țări care va fi organizat luna viitoare și a anunțat luni că își va consolida militar frontiera vestică.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de Reuters, a precizat că va desfășura aproximativ 20 de noi formațiuni și unități militare în apropierea frontierelor sale occidentale până la sfârșitul anului, ca răspuns la acțiunile NATO.

„Acțiunile colegilor noștri occidentali distrug sistemul de securitate mondial și ne obligă să luăm contramăsuri adecvate. În acest an, este planificată furnizarea a aproximativ 2.000 de echipamente noi trupelor din districtul militar de vest”, a spus Șoigu, citat de agenția de știri Interfax.


Declarațiile sunt făcute de oficialul rus în contextul summitului Biden-Putin din 16 iunie, de la Geneva. Comentariile au venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că îl va presa pe președintele rus Vladimir Putin să respecte drepturile omului.

„Americanii trebuie să presupună că o serie de semnale de la Moscova vor fi incomode pentru ei, inclusiv în zilele următoare”, a declarat și Sergei Ryabkov, viceministrul de externe al Rusiei.

Luna trecută, Serghei Șoigu spunea că acțiunile întreprinse de Statele Unite și NATO în Europa „au contribuit la amenințarea militară crescută” pe continent. „Intenționăm să facem tot ce e necesar pentru a asigura securitatea frontierelor noastre”, spunea ministrul rus al Apărării.

Defășurarea masivă de trupe rusești din apropierea graniței cu Ucraina și din Crimeea ocupată de la mijlocul lui aprilie a generat îngrijorări mari, mai ales la Kiev, care s-a temut de o posibilă escaladare a conflictului din estul țării sau de o invazie rusească în sprijinul separatiștilor pro-ruși din regiune.


La momentul de apogeu al mișcărilor ruse la granița cu Ucraina, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg spunea că „Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interioriul și în jurul Ucrainei, să renunțe la provocări și să reducă imediat numărul de militari”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: