sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 decembrie, 2019

Sediul Romgaz din Mediaş

Reprezentanţii statului, care deține peste 70% din acțiunile Romgaz (SNG), au votat împotriva proiectului acesteia de înființare a „Romgaz Furnizare”, în adunarea generală a acționarilor de miercuri.

Într-o altă AGA, din 22 ianuarie, reprezentanții unei alte guvernări aprobaseră proiectul.

„Romgaz Furnizare” s-ar fi constituit prin asociere cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută integral de stat și care administrează participațiile minoritare ale statului la furnizorii și distribuitorii de electricitate și gaze naturale, cu care noua firmă a statului ar fi urmat să concureze pe piață.


Romgaz ar fi trebuit să investească 135 de milioane de lei în capitalul noii firme la care ar fi deținut 60% din acțiuni, proporție în care ar fi trebuit să verse partea de capital inițial de 67,5 milioane de lei, iar restul în următoarele 12 luni.

(Citiți și: „Statul concurează cu marii furnizori de energie pe piața de retail, înființând Romgaz Furnizare SA” )

Pe de altă parte, Romgaz analizează posibilitatea de a prelua o participaţie de 15-20% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor din perimetrul omonim din Marea Neagră, fiind invitată în noiembrie la discuţii preliminare de consultantul care se ocupă de exitul Exxon Mobil din România.

Romgaz (SNG) a fost unul dintre principalii contribuitori cu dividende la bugetul statului cel puțin până în acest an, potrivit unei practici care a spoliat companiile statului de resurse pentru investiții. Noul guvern ezită să renunțe la această politică, sub persiunea dimensiuni reale a deficitului bugetar, de peste 4% în 2019.

Compania  a raportat o cifră de afaceri de 3,7 miliarde de lei (+ 10,1% faţă de 9 luni / 2018) din care a obținut un profit net de 1,18 miliarde de lei (+18,9%), „ca urmare a creşterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producţia internă, cât şi cumpărate pentru revânzare (+12,92%)”, potrivit raportului companiei trimis la Bursă.


Acţiunile SNG erau în scădere cu 0,4%, joi înainte de prânz, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), până la 37,5 lei / titlu, preţ la care valoarea de piaţă a companiei (caopitalizarea bursieră) era de peste 14,5 miliarde de lei. Întreaga piaţă era în scădere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: