miercuri

17 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2019

Acționarii Romgaz (SNG) sunt chemați, în 11 decembrie, să aprobe detaliile înființării unui nou jucător pe piața energetică de retail, Romgaz Furnizare SA,  menit să facă din marele producător de gaze naturale un rival al furnizorilor consacrați precum Engie sau E.On.

Acţiunile Romgaz Furnizare SA vor fi deţinute în proporţie de 60% de Romgaz (SNG) și de 40% de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

Statul are 100% din acţiunile SAPE, care are în portofoliu participaţiile minoritare la distribuitorii şi furnizorii de energie privatizaţi, respectiv 70% din acţiunile SNG.


Romgaz Furnizare SA va avea un capital social subscris de 225 de milioane de lei, care ar trebui să asigure funcționarea companiei pe 3 ani. Capitalul vărsat inițial de 67,5 milioane lei va fi asigurat de cei doi acționari, proporțional cu participarea la capital.

„Restul sumei până la nivelul capitalului subscris va fi vărsat în funcție de necesități, dar nu mai târziu de 12 luni de la data constituirii societății”, potrivit referatului și proiectului de act constitutiv al noi companii, care însoțesc convocatorul AGA Romgaz.

Un rival pentru marii furnizori

Romgaz Furnizare SA este concepută să ia o parte din cota de piaţă a E.On şi Engie şi a altor furnizori de retail de energie, adresându-se inclusiv consumatorilor casnici, dar şi absorbind jucători mai mici de pe piaţă.

Compania ar trebui să dezvolte afacerile Romgaz (SNG) pe piaţa consumatorilor finali de gaze şi electricitate şi să fructifice „oportunitatea de a contribui la dezvoltarea pieței de furnizare prin crearea unui concurent semnificativ pentru cei doi mari jucători, prin (în principal):

  • ofertarea și contractarea de consumatori (în special noncasnici) aflați în portofoliul unor furnizori actuali, în special al celor majori,
  • absorbția unor furnizori mai mici, împreună cu portofoliile acestora,
  • absorbția unor furnizori care dețin și rețele de distribuție,
  • gazeificarea de localități prin construcția, operarea de rețele de distribuție și furnizarea de gaze naturale în aceste localități”, potrivit documentului citat.

Pe de altă parte, proiectul Romgaz Furnizare SA promite că „la nivel de principiu, afacerile şi implicit nivelul de venituri, clientela curentă a Romgaz nu vor fi afectate în nici un mod de înfiinţaera şi operaţiunile noii societăţi”.

Operaţiunile de trading ale Romgaz vor fi preluate de noua societate, potrivit documentului citat, inclusiv cele cu gaze din alte surse decât producția proprie (Marea Neagră).

Noua societate îşi propune să fructifice (pentru Romgaz) şi oportunitatea de:

  • a profita de proiectele de interconectare a sistemelor de transport de gaze din regiune („în special cele aferente coridorului sudic”,
  • a participa la dezvoltarea proiectelor de utilizarea gazelor comprimate şi a gazelor naturale lichefiate.

Nu este singurul proiect de expansiune a afacerilor Romgaz. Compania se află în discuţii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alături de care analizează participarea la runda a XI-a de licitaţii pentru concesionarea de noi perimetre în Marea Neagră.

(Citiți și: „Romgaz anunță asocieri cu ”companii petroliere gigant” pentru noi concesiuni în Marea Neagră” )

De asemeni, Romgaz analizează o investiție în terminalul de gaze naturale lichefiate din Alexandropolis, Grecia.

Rentabilitatea proiectată

„Din analizele economice interne rezultă (că) decizia de constituire a noii societăți, cu un nivel al investiției Romgaz de 200 mil. lei, conduce, după 5 ani de activitate a acesteia, la obținerea unei rate interne de rentabilitate de cel puțin 6,36%”, în scenariul în care vânzările de energie electrică vor reprezenta 20% din portofoliul Romgaz Furnizare, mai spune documentul citat.

Rata de rentabilitate ar putea fi crește până la 12,6%, dacă vânzările de electricitate vor acoperi 25% din portofoliu, potrivit unui al doilea scenariu.

„Portofoliul de vânzări de gaze rămâne constant în ambele scenarii, volumele vândute ajungând până la 450 milioane mc în anul 5 de funcționare a societății”, mai spune Proictul de constituire al Romgaz Furnizare.

Concurenții țintiți de noua companie vând anual de câteva ori mai mult.

(Descărcați AICI Referatul și Proiectul de constituire al Societatii Romgaz Furnizare SA)

Romgaz (SNG) a înregistrat un profit net de 1,185 miliarde de lei în primele 9 luni din 2019, cu 18,9% mai mare decât cel din aceeași perioadă din 2018. Cifra de afaceri de 3,79 miliarde de lei a fost cu 10,1% mai mare.

Compania a făcut profit şi din creșterea veniturilor din revânzarea gazelor naturale cumpărate din import, în condiţiile în care a fost obligată de OUG 114 / 2018 să dea mare parte din producţia proprie la preţ fix consumatorilor casnici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: