România a atins nivelul țintit de umplere a depozitelor de gaze, de 80% din capacitatea totală. Stocarea va continua până la 30 octombrie, dar chiar la 100% nu va fi de ajuns, dacă temperaturile de iarnă vor fi specifice sezonului.
Obiectivul a fost atins încă de joi și este puțin sub gradul de umplere cumulat din Uniunea Europeană, de 85%, potrivit platformei Kyos European Gas Analytics.
Din UE, doar Bulgaria și Ungaria au niveluri de stocare mai mici decât al României, cele mai mari fiind în Portugalia (100%), Polonia (98,8%) și Franța (94,8%).
Stocurile făcute în depozitele subterane nu sunt suficiente, însă, în cazul unor temperaturi normale în iarna care urmează.
De ce România nu se poate lipsi de importuri
Chiar dacă România este a doua cea mai mare producătoare de gaze naturale din UE și fie și în cazul unei ierni blânde, producția internă și stocurile nu vor fi suficiente, potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Pe hârtie, gazele ar putea fi de ajuns, dar trebuie să mai și ajungă la consumatori în condiții de presiune suficiente.
„Există o diferenţă semnificativă în abordarea bilanţieră a problematicii surselor şi consumului de gaze anual, pe de o parte, şi asigurarea continuă şi sigură a gazelor la vârf de consum”, scrie Dumitru Chisăliță în analiza AEI.
Motivele principale pentru care sunt strict necesare importurile sunt:
- vârfurile de consum din România depăşesc cu 10 – 15 milioane mc / zi potenţialul de asigurare cu surse exclusiv din intern;
- presiunea medie a gazelor în punctele iniţiale ale conductelor nu permite transportul gazelor prin actualul sistem național pe distanţe mari la vârf de consum. Asta înseamnă că deși gazele există bilanţier, nu vor curge continuu şi în cantităţi suficiente până la anumite locuri de consum, îndepărtate de sursă, precum zone din Moldova, Banat, Bihor, Satu Mare, Baia Mare, Slobozia etc. – potrivit analizei citate.
În plus, pe măsură ce iarna avansează, scade presiunea din depozite, „tendinţa livrărilor de gaze în perioada rece este continuu descrescătoare pe parcursul celor trei luni de iarnă, urmare a extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare.
Un sistem conceput în anii `70, bazat pe importuri și fără schimbări majore
Actualul mod de funcţionarea a sectorului gazelor naturale din România a fost conceput în anii `70, de atunci „nu a suferit modificări substanţiale” (…) și nu poate „elimina total importurile de gaze”, spune analiza AEI.
„Modul de concepere a sistemelor de gaze în România, amplasarea surselor la distanțe mari de centrele de consum, depletarea (epuizarea) zăcămintelor de gaze în ultimii 25 de ani (…) determină nesatisfacerea cererii de gaze naturale în perioada rece a anului fără importuri de gaze.
„Sistemic nu putem să asigurăm continuitatea livrării gazelor consumatorilor români fără importuri și tot sistemic avem una dintre cele mai vulnerabile securități în asigurarea de gaze deoarece ne închidem consumul pe cea mai vulnerabilă componentă – importul de gaze” – spune analiza citată.
Astfel că, din acest punct de vedere România este în topul celor mai vulnerabile 10 țări în asigurarea cu gaze la vârf de consum, conchide Dumitru Chisăliță.
Important de precizat este că această analiză a fost prezentată în anul 2011 Grupului de lucru pentru securitatea energetică de pe lângă Guvernul României, sesizându-se importanța dezvoltării unui plan nou de depozitare a gazelor naturale.
***