UE și-a atins obiectivul de a umple depozitele de gaz la cel puțin 80% din capacitate, „cu mult înainte” de termenul limită din noiembrie, în ciuda întreruperilor continue ale aprovizionării cu gaze din Rusia, a anunțat miercuri comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, potrivit Euractiv.
UE a stabilit această țintă de stocare în mai, ca răspuns la întreruperea gazelor din Rusia și la criza energetică în plină desfășurare. Scopul a fost să se atingă cel puțin 80% până la 1 noiembrie 2022 și cel puțin 90% până la 1 noiembrie, inclusiv în următorii câțiva ani, pentru a se asigura că există suficient gaz pentru a trece peste iarnă.
„Statele membre și companiile au făcut o treabă grozavă. Să continuăm să umplem acolo unde nivelul este încă mai scăzut și să implementăm planul UE de reducere a cererii. Acest lucru ne va ajuta să trecem iarna în siguranță”, a scris Simson pe Twitter.
Nu toate statele UE au depozite subterane. Dintre cele care au, zece au depășit ținta de 80% stabilită pentru noiembrie anul acesta.
Rezervele din Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia sunt pline în proporție de peste 80%, însă capacitatea de stocare variază semnificativ între aceste țări.
Totodată, șase țări – Austria, Croația, Ungaria, Țările de Jos, România și Slovacia – și-au atins obiectivul intermediar pentru 1 septembrie și sunt pe cale să atingă obiectivul de 80%.
Bulgaria este ușor sub ținta ei, iar Letonia este cu peste 10 puncte procentuale sub nivelul la care ar trebui să fie până la 1 septembrie și cu peste 25 de puncte procentuale mai jos față de ținta de 80% din noiembrie.
***