miercuri

24 aprilie, 2024

21 august, 2019

Ministerul Economiei nu a reușit să-i convingă pe acționari privați de la Transelectrica să vină la AGA, ca să voteze pentru o majorare de capital în care ei trebuie să vină cu aproape 12 milioane de lei numerar, iar statul cu aport în natură (terenuri).

Transelectrica (simbol bursier TEL) operează monopolul transportului de electricitate prin magistralele naționale de de înaltă tensiune şi administrează şi sistemul energetic naţional.

Compania şi-a văzut diminuat profitul net pe primul semestru, cu 69% față de cel din primele şase luni ale anului trecut, mai ales din cauza OUG 114 / 2018.


Acționari privați, care dețin aproape 27% din acțiunile TEL; nu au participat, iar „Directoratul companiei urmează să ia o decizie asupra reconvocării adunării generale extraordinare”, spune un raport al companiei trimis la Bursa de valori București (BVB)

Neîncredere în statul acţionar

Investitorii nu mai au încredere în statul acţionar, căci una din cauzele scăderii profitului estescăderea tarifelor aprobate de Autoritatea din domeniu (ANRE) pentru serviciile din sistem, pentru care compania nu poate face profit.

Măsura face parte din campania statului de reducere artificială a preţurilor la energie, din care face parte şi plafonarea profitului companiilor energetice, prin recunoaşterea de către ANRE a investițiilor caer duc la o creștere de numai 5% a acestuia.

Totodată, majorarea de 20 de ori a taxei pe cifra de afaceri a companiilor energetice, a dus la cheltuieli suplimentare de 16 milioane de lei, adică de 52% din profitul de 30 de milioane.

(Citiţi şi: Efecte OUG 114: Taxa pe cifra de afaceri a redus cu 35% profitul Transelectrica pe primul semestru)


Preţul energie în piaţa angro a crescut „substanțial”, iar prețul preţul mediu total de achiziţie de către Transelectrica a crescut cu 41%, până la 279 lei/MWh în S1 / 2019, potrivit documentului citat. Transelectrica trebuie să cumpere energie inclusivpentru asigurarea serviciilor de sistem pentru care este plătită mai puţin.

Compania a fost cea dintâi de stat listată la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în seria de privatizări prin bursă începută în anul 2006 şi neterminată nici acum.

Valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) a TEL a scăzut cu 17,5 % în ultimile 12 luni, până la mai puţin de 1,47 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: